Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 11 Дек 2017, 23:34 Дата и час: 11 Дек 2017, 23:34

Часова зона: Европа/София




 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2016, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2016, 11:42
Мнения: 3
Здравейте, до сега не съм правил ракия. Тази година реших да сложа малко сливки. Въпроса е къде да ги сваря, ако може да ми помогнете с адрес и телефон. :help: :help: :help:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2016, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 119
Местожителство: Варна
Колко литра и в кой район на града?
иначе Виница ма изхода към Аладжата в дясно 7 те чучура. В с.Камернар има казан, в с.Тополи, в с. Страшимирово..... тел нямам

https://www.google.bg/?gfe_rd=cr&ei=RRk ... 1%86%D0%B0


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Места за варене бол. 7-те чучура веднага след виница вдясно - там има най-различни големини казани 150 -400 л, мястото е много прилично, но казаните на моменти с водната възглавница ядосват ... и като се случи работника да ти се обяснява кое как, едва се събирам в кожата си ама.., ако не си варил досега вероятно няма да ти направи впечатление някои работи. Казаните са или с маслоуловител или със ситести тарелки. За там ти трябват зверски калорични дърва... те продават там палети, ама и цената им е прилична. Там пък е най-сигурно, че няма да загори нищо. Пак там но малко по-надолу по пътя е старата казанджийница.
Като тръгнеш по пътя от Дружба за виница , малко преди да влезеш в квартала има един надпис "казани по френски лиценз" - отбиваш се вдясно и на 300-400 по пътя си там - тия казани са най-добре изчислените и не са "цигански", а на кооперация "Бенковски", но бяха само 250 л. , нямат по-малки или по-големи. И там предлагат дърва, но по спомен малко множко пари искаха за тях... При тях трябва да настояваш дефа да е студен когато почнеш дестилацията, понеже ги е страх да не затапели казана и не пускат вода в него ( и правилно понеже тя не е вързана към кондензера, а е студена). Няма начин да контролираш температурата на дефа - затова от изходна студена позиция по-добре да не пускаш студена вода в дефа много много. Тарелките са калпачкови, тракането по височина ти подсказва колко тарелки работят. Много ароматна ракия направих там миналата година.
Опции има още в Аксаково - аламбици, има мисля и един малък казан - набира се накрая на Аксаково близо да фабриката на Пластхим-Т. Казанджията не се меси, вкара ми оферта и за пренос, много евтина, че и дърва може да осигури и да ти даде пакетна цена - дърва, превоз и казан(евала, да можеше да са повече така). Може и от втория вход по пътя за Добрич да се влезе.
Вариант е и Тополи - пак на края на селото вече откъм канала се намира- там удобството, е че има голяма помпа и не трябва да носиш материала - достатъчно е само наблизо в двора да дойдеш с колата, казаните там са проект на самия "казанджия" със ситести тарелки, който със самочувствие ми обясни че като параджия сам си бил изчислил подгряваща и охлаждаща мощност... остави ме с впечатлението, че държи той да контролира огъня, дефлегматора се включва само в края (по негова преценка) колкото да концентрира малко патока... поради което аз там не съм варил.. Но пък мои познати са с много добри впечатления от него като удобства, качество на ракия и т.н.
Имам сведения и за казан в Константиново, но дотам никога не съм ходил...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2016, 11:42
Мнения: 3
Благодаря за информацията. Най- близо ми е този в Тополи май там ще опитам. Сега още ври.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Там ключов момент е да внимаваш колко вода ще настоява да ти сипе в казана (нали са сливи). Отделно може да се спори колко му е подходяща методата да включи дефлегматора чак накрая и колко вода ще пусне също е критично. Ако го оставиш да ги прави тия работи по-добре веднага след като падне под 48 гр. отцепяй за паток. Аз съм на мнение че в тия случаи е добре просто да се остави включен деф с много малък проток вода (да сълзи), и то след като изтече първака и след това да не се бута, защото както той настояваше да го прави само ще ти омеша вредни фракции с етилов алкохол. При включен деф не слушай старците и казанджията че можело спокойно да си събереш до 40 гр - туй вече е лакомия, това че тече бистро не значи че вече в него няма примеси. Отцепи за паток на високи градуси - 45-50% и няма да съжаляваш. Ако разредиш после пробно с изворна вода до 40% и ти помътнява - отървал си паток в хубавата ракия. По спомен нямаше термометър на газовата фаза и нямаше начин да разбереш какво минава при включен дефлегматор.
Абе направо тази тема цък прочети. Има и други , но направата на прекрасна ракия (не на качество "абе, става") изисква четене. С две думи казанджията обичайно ще гледа собствения си интерес (да не загори казана и да изкара бързо материала) пред твоя, а твоята задача е да знаеш какво искаш и в ключовите моменти да настояваш на своето.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 07:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2016, 11:42
Мнения: 3
Сварих материала излезе 27л. 55 градуса от 120 кг сини сливи. Сега ще я чакам известно време и я мятам. :cooler:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2017, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 78
Да питам и аз.Имам "цигански казан" на вилата 150 литра.Варил съм ракия от грозде и от плодове(зарзали).Тази от гроздето е поне 100 литра на 48 градуса.Купил съм едно дъбово буре 30литра за подарък на баща ми.Запалих се и аз.Смятам да купя и за себе си.
Обаче искам всичката тази ракия да я сваря на някой качествен казан(тези с колона),да я сложа в буре да отлежава.Заради това,че не ползвам обществени казани,не знам къде има такива с колона.Може ли някой да сподели около Варна къде има.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2017, 18:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6638
Местожителство: София
Защо реши ,че твоята ракия е некачествена?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2017, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 78
Посоката в която мисля е следната.След като преваря гроздовата и джибровата ракия,да я "пречистя" и да се прмахне остротата.Тази от зарзали не давам и да я помиришата.Като парфюм е.Преди време бях варил 5 литра от гроздовата,на една мини колона на един колага и това което излезе ми хареса.Беше някак неутрална ракията,без никакви мириси и аромати.Та очаквам такъв резултат.Същия смятам да го налея в дъбово буре и да го "забравя".Очаквам бурето да придаде неговото.Такава подобна ракия пиха на моята сватба,беше на 25 години(колкото мен).Майка ми на времето като млад "специалист винар" (такова е завършила) е заложила огнената течност.Сега смятам и аз да потготвя нещо подобно за сина си(пети клас е).Тази от моята сватба намаля драстично,от 120 те литра бурето унищожило за 25 години почти 30 литра,една част гостите на сватбата,останалата част се съхранява в стъклена дамаджана.
Увлякох се :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима