Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 21:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Новак
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 02:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 02:28
Мнения: 3
Здравейте! От доста време посещавам форума, но сега реших да се рег. и да ви споделя.

Значи 1 нямам никакъв опит със ракията. Единствено съм я консумирал, но искам да започна да си правя.
Прочетох тук там и разбрах, че ракията е бренди. Разбрах как се прави и вс. друго, но все още имам въпроси.

1 Мога ли да си правя от "всичко което бълбука" ракия? Според мен отговора е да, само трябва да добавя захър, вода и бирена мая.
2 От къде да я взема тази бирена мая? Да отида в "Метро" и да питам: Изфинете, где е щанда за бирената мая?
3 Как да си направя безопасен казан във домашни условия? Попринцип става със дестилатор и чрез процеса кондензация, но как да си направя лесен дестилатор ( казан ) ?
Много ще се радвам ако някой ден, от някаква тръбичка шурне нещо. Дори и да мирише на " ферментирали чорапи " пак ще се радвам. Надявам се да ми помогнете и ако може да не ми се смеете и да не ми се ядосвате твърде много :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новак
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2009, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Здравей колега :megagrin:

zayo написа:

1 Мога ли да си правя от "всичко което бълбука" ракия?

Дири и от таборетки ;) само, че маята не е бирена, а готварска и я добавяш само в екзотични рецепти, както даденият пример от мен :megagrin:
Маята са дрожди,дрождите са микроорганизми, преработващи захарта във спирт. И бирената мая би ти помогнала ама в България трудно ще намериш в магазините ;)

zayo написа:
3 Как да си направя безопасен казан във домашни условия? Попринцип става със дестилатор и чрез процеса кондензация, но как да си направя лесен дестилатор ( казан ) ?

Можеш да прочетеш как колегите си правят във раздел "Оборудване, съоръжения и консумативи ". Общо взето всичко е уразмерено, и се работи със точност :2thumbs:

Успех колега !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новак
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2009, 02:28
Мнения: 3
Благодаря много за отговора. Мога да кажа, че съм запознат със процеса, но това е само на теория. За съжаление немога да намеря темата за домашния казан, но ще се поровя още. Гледах някъде: Взимаш една тенжара, поставяш посредата чашка, захлюпваш капака, но наобратно, и поставяш отгоре кубчета лед. Задължително ли е тенджарата да е от мед? В един форум бях прочел, че ако е от алуминий или стомана мога да ослепея...?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новак
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 03:23 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
zayo написа:
Благодаря много за отговора. Мога да кажа, че съм запознат със процеса, но това е само на теория. За съжаление немога да намеря темата за домашния казан, но ще се поровя още. Гледах някъде: Взимаш една тенжара, поставяш посредата чашка, захлюпваш капака, но наобратно, и поставяш отгоре кубчета лед. Задължително ли е тенджарата да е от мед? В един форум бях прочел, че ако е от алуминий или стомана мога да ослепея...?

А пък аз направо онемях ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новак
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Добре дошъл при нас zayo похвално е че имаш желание да се научиш как се прави ракия.
За чуждите народи ракията може да е бренди но за нас си е ракия.Понятието бренди се използва за обозначение на високо алкохолна напитка (около 40 градуса) със съответния цвят и аромат.Това понятие е неутрално то е не защитено с авторски права както например "Коняк" и "Бърбън" и други подобни питиета.Някога в България продаваха коняк екстра в еднолитрови бутилки но го спряха защото най малко французите протестираха а може и да са ни осъдили.Това е едно малко отклонение на тема бренди за мен бренди е чуждото а ракията нашето.
Това което мога да ти предложа е да четеш форума има много информация за ферментация дестилация и отлежаване..Момента не е подходящ за практически занимания зима е температурите са около 0 гр. ферментация може да се проведе в отопляеми помещения но струва скъпо пък и какво ще ферментираш плодове и грозде купени от хипермаркетите не си струва тия продукти нямат аромат .
За тенжерата с леда ме развесели ако така се мреше руснаците за година щяха да са наполовина,те така си правят самагон (не съм пил но казват че е отврат).Макар и на вид примитивно съоръжение в него са заложени основните принципи на изваряването като там е 3 в 1 казан,охладител и съд за събиране на готовия продукт :)
Най лесно казанче може да се направи от тенжера под налягане,медни тръбички 10-14мм които да влизат една в друга и малък съд за серпентината кофа, бака,и т. н..Прегледай темата "за малките домашни дестилатори може да откриеш нещо полезно за теб.
Питай няма лошо има кой да ти отговори нали за това е форумът!
В место поздрав "Наздраве" ;)
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новак
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2009, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
zayo за да не изпитваш разочарование догодина от 1 до 15 октомври си купи 100-200кг. грозде и си направи джибра и я свари на обществен казан, пък другите рецепти са за маниаци и алкохолици. Ако ти хареса пробвай вече и другите методи. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новак
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2009, 20:25 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Колега,
Мисля че за ракия в домашни условия в България не са необходими никакви дрожди, мая и т.н., пък били и те "благородни" и различни от "дивите". В плодовете у нас си има достатъчно микроорганизми за да протече ферментацията!
В Русия съм виждал българи временно ослепели от пиене на самогон. Там с мая правят ферментацията за 3-4 дена и после варят и пият. Няма отежаване в буре. Консумират веднага и резултата може да се окаже трагичен.
По-добре е да се спазва нашенската простичка технология в домашни условия!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Новак
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2009, 12:17 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
ЪЪ "временно ослепели"..... :lachtot: :lachtot:
Ползвай винаги дрожди ако искаш резултати,различни от вината и ракиите които продават по пътищата.....и селата :furz:
Стига с тези традиции...старите хора и т.н.Всички неща имат развитие...винарството и дестилационните процеси не правят изключение,даже имат огромнно развитие последните 15тина години...
Моите уважения но това е положението...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, ilu6a, kolonal, stanilabg и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима