Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Май 2010, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Преписано от вестник ''24 часа''

Ракия става от всичко, стига да има захар. Дори и от тунквани вафли, каквато я правят напоследък във Велико Търново.

В този край лозя няма, има сливи, не особено сладки. Също и десетки сладкарски фирми в града и близките Горна Оряховица и Лясковец. Именно затова регионът там е известен като Долината на вафлите, която изнася огромни кашони продукция за Европа и руския пазар, без да броим нашия.

Смачканите и безформени вафли обаче не са за продан. Затова цехчетата ги продават по 1-1,30 лв. за 500 грама.

Като им видял цената преди време, 74-годишният Ангел Цвятков от търновското село Леденик решил да нахрани с тях кравите си. Чул бил, че животновъди дават на говедата вафли за по-голям млеконадой. Само изтървал, че става дума за вафлено тесто, изсушено по специален начин.

На третия ден кравите отказали да ядат, а приятел посъветвал бай Ангел да свари на ракия чувалите с вафлени изрезки.

Казанът не пуснал бистра ракия с плодов аромат, а кафеникава течност с вкус на шоколадови вафли.

Вафлената ракия има и разновидности, които се определят от крема, поставян в суровината. Така алкохолът добива вкус на ягода, лешник или кокос. “Не е типична ракия, нещо средно е между френски коняк и отлежало уиски”, твърдят търновските ракиджии.

:saufen: ЕБА-А-А-А ГО! :?

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2010, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ами народът отдавна си го е казал, че ракия и от крака на табуретка става стига да има захар :megagrin: Само дето някои май много буквално го приемат ...
Забавна статия :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Май 2010, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
В този край лозя няма, има сливи, не особено сладки.

А сега де на вестници ли да вярвам или на очите си.Че има фирми който правят вафли и че са много вярно е но чак пък толкова.Виждал съм между вторични суровини предимно фолия и хартия брак вафли от които може да се направи нещо.Някои хранят животни а други явно са решили проблема със сладкото за ракия.То каква ли ракия е това но у нас на нарицателното име на високо алкохолно питие е ракия.
Цената е висока за половин колограм колкото за килограм захар не се вързва виж ако е без пари (аванта) може но не всеки може да се вреди пък се знае че безплатен обяд няма.
"Само сиренето в капана е безплатно за мишката. :lol:
:prost: :sauf: :prost:
p.s.От бракувани захарни изделия правят боза.Поне от тия които имат вкусови качества.Така че и нея я развалиха вече не вкисва години да стои. И като си помисли човек кой я пие -деца и кърмачки. Бог да ни е на помощ сирене без мляко, кайма без месо,боза от вафли,ракии от спирт и т.н. и т.н. .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима