Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2010, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2010, 17:21
Мнения: 4
Здравейте.Първо искам да отбележа, че съм нов във форума и искам да се извиня ако съм объркал раздела или има подобна тема която ва за съжаление не открих. На мой близък детето му ще навършва скоро една годинка. Тука с един приятел сме решили да му подарим като подарък едно буренце пълно с ракия като го надпишем с пирограф. Въпросът ми е какъв е най-подходящият материал за буренце и колко горе-долу с годините ще "изпие" бурето защото сме намислили 10 литрово да му вземем. Според Вас на 10 литра за около 20-тина години колко ще остане вътре и другият ми въпрос е до колкото разбрах при първото поставяне на ракия (в ново буре) не е хубаво да се държи повече от 3-4 дена защото ставала много тъмна даже и нагарчала. Има ли някакъв начин да го обработим това буре защото мислим да му налеем някоя домашарка и да му го подаряваме няма кой да се занимава да налива 10 литра ракия да я изпива посля пак да налива и пак да изпива докато бурето става за дългогодишно отлежаване. А бе то има кой да се занимава ама финансово няма да ни е по джоба Иначе алкохолици покрай мен дал Господ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2010, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Идеята ви е много добра, така че да можете да изпиете на абитуренската на детето ракията :lachtot:
Бурето се кисне 10 дни с вода като всеки ден се сменя водата, последният ден се запарва с вряля вода и сода /за десет литра едно пакетче сода за хляб е достатъчна/ за 1-2 часа като след това се плакне със студена докато излезе бистра вода без мирис. По книгите пише че за 3 години се губят 4-5% за 100л. буре /за 10л. буре загубите ще са по-големи защото контактната повърхност за него е по голяма/, също така буретата се държът при определена влажност, ако са в помещение с ниска влажност и висока температура загубите са по големи.
Така че избора е ваш :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2010, 17:21
Мнения: 4
Мерси за отговора. Предполагам за 10 литра няма да са загубите повече от 50%. Идеята е след 20-тина години или колко е отредил Господ на сватбата да се отвори и да се изпие. Въпросът ми е дали в ново буре е одачно да се оставя за отлежаване. До колкото знам новото буре пуска повечко цвят и вещества от дървото като Танин. Да не се получи така, че след 20-тина години да излезнат 5 литра ракия която да не става за пиене т.е. да има натрапчив вкус от дървото. За загубите - майна им то тя няма да е за напиване а за адет както му се вика. Някъде четох, че не било хубаво да се държи ракия в буре повече от 3-4 години. Другият ми въпрос който е да ме насочите ако може от къде в София мога да закупя качествено буренце - комшия ми предложи пазара на Богоров как мислите??? Бурето предполагам ще се държи в хола на секцията или може би на балкона защото зимата палят камина и става бая топло в помещението - дали това ще повлияе на крайният резултат не знам. За тях по-одачно би било да си държът бурето на секцията в хола ама дали е удачно по-запознатите нека кажат. Чувал съм, че в мазе не било хубаво понеже имало много влага и се образувало мухъл който може да доведе до влошаване на аромата на ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 06:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Поради малкият обем на бурето може и да са повече от 50% за 20 години като добавим и неправилното съхранение. Оптималната температура за стареене на спиртни напитки 15-18 гр. като за определянето и имат значение факторите загуба на алкохол и скорост на стареене.
По принцип в Италия, Франция и Испания за производство на качествени вина използват буретата две години, най-много три след това ги ползватт за отлежаване на коняци и уискита.
За скороста на оцветяването има значение и вида на дървото от което е направено бурето черницата и акацията оцветяват много, така че трябва да се предпочете от дъб. За качеството на бурето има значение и колко е съхнало дървото преди да направят бъчва от него, срокът за сушене е две години.
В избите постоянно се следи за нивото на течноста в бъчвите и за нейното качество така че вашия приятел ако вземе през месец два да дегостира напитката и особено ако се поолее някой път незнам дали тези 10л. ще изкарат и 2 години :lol: На мой приятел дядому му беше подарил 10л. черничево буре за сватбата, единият път буренцето посвършило течноста паднала под нивото на канелката и я забравил 5-6 месеца, една вечер се сетил за него надигнал го и от него потекла течност с цвят на кока кола така и го дострашало да я пробва.
Бурето ако се държи в хола едно че температурата там не пада под 20 гр. другото е че през зимата се пали печка влажноста намалява и загубите се увеличават. За съхраняването в мазата ако тя не може да се проветрява и има голяма влажност ще има мухъл и бурето ще приеме миризмата, също ако се държът в нея зеле, нафта, боя и др. пак не е добре. Но ако мазата се провтрява и няма странични миризми вариянта е по добър поради по ниската температура и по висока влажност, които ще спомогнат, за запазване на количеството ракия в бурето.
Разказвали са ми за един който заровил 50л. буре с ракия в земята след 3 години го отровил и то било празно :nixweiss:
Някъде бях чел че бургаската мускатова е държали в бурета изтощени от вино година - година и половина, ами то ако се държи 3 години ще стане коняк, поради това че технологията и на получаване е почти същата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2010, 17:21
Мнения: 4
Друг е варианта вече да вземем някоя дамаджанка или най-добре ще бъде ако можем да изнамерим от онези голямите бутилки на Гранц ако се сещате със стойката които са си. В тях мисля, че ще бъде най-одачно и да пуснем в тях обработена клонка за да си пусне танина с годините. На дървена плочка с пирограф ще напишем примерно "честит първи рожден ден" и ще я закичим на бутилката под возъчната заливка на капачката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Кой-обаче ще се раздели с такава бутилка :?:
От Метро бях вземал 5л. дамаджанка с италиянско вино цената е около 8лв. като е на промоция, взимал съм на същата цена и от други хранителни вериги, виното не става ама дамаджанките са красиви.
Обаче за стареенето на ракията не е важна само дървесината а и наличието на кислород, ракия затворена в бутилка не старее.
За стареенето в дамаджана, тя не се пълни догоре за да има поголяма коннтактна повърхност на ракията с въздуха, първите два три месеца се оставя бутилката само покрита с тензух да не се праши /аз захлупвам бутилките с филтърчета от шварц машина/ и един два пити на седмица се затварят с запушалката и се разклащат здраво зада се вкара кислород в течноста /вместо това моме да се претака/. В следващите месеци аерирането може да се извършва на месец и пак се оставя отворена дамаджаната.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2010, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Продават дамаджани всякакви , та до 30-40л !

За буренцето - не става , както обясни Петьо .
ю
Да ви кажа , скоро пох една 30годишна ракия , правена скапана от баща ми .
Ми беше си пак скапана и след 30г. !

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима