Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 05:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 09:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
бреее -дали пък просто при тях така да протича възбуждането...
Можеш ли да пробваш с част от количеството дрожди,да ги шибнеш в една 10л бутилка с 3кг захар да видим кво ще стане...дали ще изферментира и за колко време?
Или наистина са изфъздяли...,защото може и да са измрели в бутилката ако нямат храна...странна работа наистина.
Апропо някой нещо да е чувал за хересни дрожди.(да се продават)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Доколкото ми е известно хересни вина в България не се правят от поне 15-20 години, така че и дрожди няма откъде да се намерят. Все пак имам нещо предвид, но става дума за течна култура хересни дрожди. Сложничко ще е да ги поддържаш и адаптираш, пък и трябва да направиш младото вино дотогава. Няма гаранция обаче дали метаболизма им е запазен т.е. може и да не се получи. Иначе интересна идея имаш :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 14:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
да ,ще чакам да кажеш какво си намислил за течната култура дрожди

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
бреее -дали пък просто при тях така да протича възбуждането...

Материал който ферментира утаява ли се :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Има една възможност да се развие един колекционен хересен щам. Отнема малко време - около 1-2 седмици. Когато решиш, че може да го използваш ми пиши за да организирам нещата навреме. Ще ми направят услуга, така че е добре всичко да е уточнено дотогава - за кога ти трябва и т.н. Надявам се да се получи :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 15:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
petiomalchev написа:
ilu6a написа:
бреее -дали пък просто при тях така да протича възбуждането...

Материал който ферментира утаява ли се :?:

ами ако е загинал се утаява...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2010, 12:36 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2008, 13:24
Мнения: 12
Местожителство: Варна
Престанете да сравнявате мая за хляб с винарски дрожди маята за хляб трябва да свърши работата си за два часа а дрождите за две седмици ,но маята прави хляб а дрождите спирт и ако до 2-3 часа не ги добавите към джибрите ще измрат защото метаболизма им на развитие изисква диамониев фосфат диамониев сулфат и тиамин (витамин В1 ) Тия неща ги има в джибрите незвисимо плодови или гроздови и не се добавят във винарските дрожди тъй като се разчита чЕ няма да бъдат съхранявани в бутилки от алхимици експериментатори, а ще бъдат добавени в джибрите! Което е основното им предназначение ,ако беше ги просто намокрил за 10 -15 мин и ги беще прибавил във материала тази тема нямаше да съществува тази тема може даже да се "посолят" да се наръсят в джибрите ,но върху течноста и пак щяха да свършат работа. За тези които не разбират всичко се извинявам за високото ниво на технически термини, но дрождите ако не са били мокрени РАБОТЯТ, а с маята на доктор Йоткер се прави хляб а не ракия!!!

_________________
Няма лоша ракия има малко ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 09:56 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
За съжаление, въпреки пламенната защита на venida, трябва да потвърдя негативния резултат на petiomalchev. Купих от същия продукт и ферментация наистина няма. При това не експериментирам, а приложих 1:1 инструкцията. Материалът е мерло с 24% захарност и 20°C, сулфитиран с 13 г/100л калиев метабисулфит 10 часа преди добавянето на дрождите :explode:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 01:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
При мен се получи до колкото си спомням докато активирах дрождите се получи запенване което ме навежда на мисълта че работят.То ширата бе изстинала и я затоплих и внесох на топло.След седмица вече не бе гроздов сок а бе леко газирано то е протича ферментация.Купил съм още едно пакетче дрожди и ще ги изпробвам според случая може днес а може и идната неделя.
И аз работих по предписанията на опаковката даже си пазя касовата бележка и опаковката.
Абе трябва да го разгадаем тоя случай :warn: ,не зная защо venida не предлага активатори за дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 10:18 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Тези на Ванков не показаха живот и при активирането, въпреки че ги държах няколко часа при около 30°C. Още тогава взеха да ме глождят съмнения, още повече, че си имах и едно наум заради постинга на petiomalchev по-горе... Вчера, тъй като вече ме бе обзела паниката, взех някакви някакви неясно какви дрожди от един съсед. Бяха "опаковани" в бутилка от минерална вода, което ме навежда на мисълта, че вероятно са "трофей" от някоя изба :D Кипнаха здраво при активирането и днес, по-малко от 24 часа след това, материалът си ферментира перфектно, захарността пада и на душата ми е спокойно... :dance:

Не зная какво да мисля - в Горна проработват, в София и Варна не щат... :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2010, 18:44 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2010, 13:16
Мнения: 10
Местожителство: Варна
SiteAdmin написа:
Тези на Ванков не показаха живот и при активирането, въпреки че ги държах няколко часа при около 30°C. Още тогава взеха да ме глождят съмнения, още повече, че си имах и едно наум заради постинга на petiomalchev по-горе... Вчера, тъй като вече ме бе обзела паниката, взех някакви някакви неясно какви дрожди от един съсед. Бяха "опаковани" в бутилка от минерална вода, което ме навежда на мисълта, че вероятно са "трофей" от някоя изба :D Кипнаха здраво при активирането и днес, по-малко от 24 часа след това, материалът си ферментира перфектно, захарността пада и на душата ми е спокойно... :dance:

Не зная какво да мисля - в Горна проработват, в София и Варна не щат... :?


Днес с брат ми взехме едно пакетче от дрождите на Ванков щото нещо бавно тропа хорцето при джибровия материал. :? Спазихме инструкциите на гърба на опаковката и за 2,5 часа (както е по инструкция) яко се запени. Сега ще ги държим до утре следобед на топло и после ще ги пуснем да си хапнат от джибрата, че да не заносаме материала. :D Интересно, че джибрата на местното грозде ( смес квото има по асмата) отдавна е готова, че се и пообистри, а кабернето нещо трудно върви. И двата материалам са второ зареждане - за ракия.
Добре са си дрождите - и в Казанлък работят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2010, 20:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
вземете си дрожди ето от тук и няма да има повече дискусии!
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=9
за един ден идват.
Куп неща вече си взимам от там!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2010, 00:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
За мен изводите са:
1.- не купувай дрожди в пликче - пликчето е тънко, малките дупки трудно се виждат - водата е флуид подвижен, днес е тук, утре го няма, а и разни други агенти може да са действали ;)
2.- никога не ползвай купешка захар - не се знае с какво е 'ашладисана' ;)
3.- за рехидратация ползвай само затоплена вода (максимум до 35°С, оптимално - 28-30°С), може и чешмяна, хлорът 'изфирясва' докато я манипулираш ;)
4.- след като добавиш затоплената вода и забележиш, че малките приятелчета са се събудили, веднага добавяш шира (обаче да е със същата температура !) - тя си има всичко - и захар, и витамини и микроелементи;
5.- постепенно добавяш още шира;
6.- след всяко добавяне чакаш отново дрождите да покажат, че са се адаптирали към променените условия (температура, осмотично налягане и др.);
7.- спазвай температурна разлика не по-голяма от 5-8 градуса между отделните добавяния (за да избегнеш термичния стрес);
8.- приготви маята непосредствено преди добавянето й към заквасвания материал;
9.- ако е вино от грозде - ежедневно претакай по време на бурната ферментация, за да дадеш кислород на дрождите и си направи труда да осигуриш ферментация с потопена шапка;
10.- поддържай поне 19-20°С в помещението, в което протича ферментацията, но не повече от 25-28°С ... т.е. не оставяй слънцето да напича съдовете ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2010, 01:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
teodor_g написа:
9.- ако е вино от грозде - ежедневно претакай по време на бурната ферментация, за да дадеш кислород на дрождите


Хм, тази заръка е доста спорна. Ако даваш достатъчно кислород на дрождите, те наистина ще се развиват добре, но спирт няма да правят, а по-скоро неприятни метаболити... Ферментацията трябва да е задължително анаеробна. Да не говорим, че кислородът дава среда на разни аеробни организми, които нямат място във виното, на първо място ацетобактера...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2010, 05:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
teodor_g написа:
За мен изводите са:
1.- не купувай дрожди в пликче - пликчето е тънко, малките дупки трудно се виждат - водата е флуид подвижен, днес е тук, утре го няма, а и разни други агенти може да са действали ;)
2.- никога не ползвай купешка захар - не се знае с какво е 'ашладисана' ;)
3.- за рехидратация ползвай само затоплена вода (максимум до 35°С, оптимално - 28-30°С), може и чешмяна, хлорът 'изфирясва' докато я манипулираш ;)
4.- след като добавиш затоплената вода и забележиш, че малките приятелчета са се събудили, веднага добавяш шира (обаче да е със същата температура !) - тя си има всичко - и захар, и витамини и микроелементи;
5.- постепенно добавяш още шира;
6.- след всяко добавяне чакаш отново дрождите да покажат, че са се адаптирали към променените условия (температура, осмотично налягане и др.);
7.- спазвай температурна разлика не по-голяма от 5-8 градуса между отделните добавяния (за да избегнеш термичния стрес);
8.- приготви маята непосредствено преди добавянето й към заквасвания материал;
9.- ако е вино от грозде - ежедневно претакай по време на бурната ферментация, за да дадеш кислород на дрождите и си направи труда да осигуриш ферментация с потопена шапка;
10.- поддържай поне 19-20°С в помещението, в което протича ферментацията, но не повече от 25-28°С ... т.е. не оставяй слънцето да напича съдовете ;)

не съм съгласен с т.10.lalvin ec-1118 работещи в температурен диапазон 10-30 градуса и 18 алкохолни.има хора в бг работещи всяка година на самотек,толко грешно,че ,...колегата Ilu6a отдавна тръби наляво и дясно,ама кои да чуе..за 1-път правя вино в америка и грешки няма,благодарение на дрождите,и сега има едно на темп. 11 градуса, ври ,все едно е 25,това ,е запишете си го,поне в бг сте,питаите,тоя или оня,имам предвид,в родината сте си,стига експерименти,щото после боли глава :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима