Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2010, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Целта беше да се получи алкохолна напитка без вкус и аромат подобно на водката но поради това че не разполагаме с рефлуксна колона пробвахме с обикновен казан. Преди да сложа содата нещата бяха на ред. Пречистваща колона няма как да стане защото този активен въглен който намерих е много ситно смлян за това го сложих в материала. След прецеждането ще пробвам да коригирам с лимонтозу ако не изчезне вкуса ще преваря с винасата. Някъкви други идеи в посока отстраняване на соления вкус.
След изваряването на сливите вув винасата сложих 10л парцуца от солената ракияна 40%, 10л. парцуцата от сливовата на 30% и 5л. на 30% друга парцуца. Излезе 2л. първак ,8л. на 50% и парцуца 10л. на 30% алкохол. Ракията е много мека и със сливов аромат. Соленият вкус се осещяше леко в първака.
За идеята да я добавя в флагмата трябва да пробия лулата, лулата има възможност да се слага с наклон към казана и към серпентината.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2010, 23:28 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Да се слага нещо спиртно в флегмата е работа повече за непрекъснатодействаща ректификационна колона,трябва да се съгласува скорост на подаване на спирта в флегмата,нагряване на казана,флегмово число ,височина на колоната и топлообменната повърхност на серпентината,аз просто се присетих понеже ставаше въпрос за бълг уиски( ракия от ечемик),по лесно ти е да я преваряваш както досега във винасата,коригираш pH ако има нужда да е към 3-4 и вариш,за сливи и до 40 гр събирай,за водка ако искаш колона след ситносмения въглен сложи малко промит пясък 2-3 см и 3-4 см памук,няма да пропуска въглен към филтрата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
Прочетох в една книга препоръка за премахване на лош дъх от ракията и го приложих. Резултатът е доволно задоволителен.
Препоръката е активен въглен от 25 до 200 г на 100 л ракия. Закупих от аптека активен въглена на прах, опаковка от 20 г.
Изсипах цялото количество в 10 л ракия. След 7-8 дни активният въглен се утаи, а на повърхността се получи тънък слой
от активния въглен и вероятно други съставки. Декантирах ракията и останах доволен от резултата.
Книгата за която говоря е "Домашно вино" он Николай Спиров. Ако не се лъжа бе цитирана от някой от съфорумците ни.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Значи и аз правих опити с активен въглен но при мен не искаше да се оттаява, за това сложих разбит белтък на пяна и се оттай. Активният въглен който купих беше пакетиран в черни найлонови торбички по 20 гр. твоят каккъв беше.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
Абсолютно същата опаковка - черна найлонова торбичка, завързана на възел, смачкана и етикетът залепен със скоч.
При мен утаяването се получи след 6-7-ми ден, естествено не цялото количество. Останах с впечатление, че част от
активния въглен полепна по тубата. За по-сигурно, след декантиране, прецедих ракията през хартиен филтър за кафе.
Не зная дали е от значение още една подробност, но тази ракия варих преди една година и до сега стоя като недоброкачествена.
Но не нярвам да е от отлежаването защото в туба от минерална вода не може да се получи нищо съществено, да не кажа нищо....

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Една част прецедих през филтър за шварц кафе а другата мой приятел прецеди през докторска марла за уста /тези дето имат ластици за ушите, зеленикави/ също става много добре.
Догодина този активен въглен сигурно няма да го има защото като вземах от различни места навсякъде му изтичаше срокът на годност.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 00:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
В промишлените инсталации използват варовик за очистване на SO2. Но това е при димни газове. Дали ще има добър ефект в течна фаза (вино или ракия за преварка).
kotebarry по-горе в темата е описал метода. Някой пробвал ли е? Примерно до какви стойности на ph трябва да се добавя CaCO3 и после да се възстанови с винена к-на?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2016, 09:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Сложи в дестилата калиев бикарбонат...може с него да не стане с блудкав вкус,колкото със сода бикарбонат-мириса съм убеден ,че ще изчезне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2016, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ОК, мерси ще пробвам.
Притеснява ме ниското pH на дестилата - като минава през дестилатора да не отнася метал. Тенджерата е турска, дефлегматора гофрирана тръба, охладителя от подръчни тръби :D не знам каква марка е неръждавейката, не съм сигурен дали са киселинноустойчиви. Затова по принцип предпочитам да обработя виното преди дестилацията ако има подходящ метод.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2016, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Админе, минало е време, сигурно затова не мога да едитвам. Затова up :D
Направих тест с гасена вар (леко разредена с вода до гъсто мляко и добре разбъркано). При добавяне на сравнително малки количества в ракията (и разбъркване), pH се вдига моментално. Добавях до pH 7. Интересно, че няма видима реакция с газоотделяне, обаче няма и помен от миризмата на SO2. За минути! А сортовият аромат "изплува". Лъч надежда :roll:
Ще направя същото с вино и ще видя дали се утаява, за да може да се декантира за всеки случай преди дестилацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2016, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Когато няма какво да "маскира" определени аромати, нормално е да изплуват едни, за сметка на други. Интересно ми е какво ще се получи и при виното. Според мен ще пострада сериозно, особено вкусово. Ще чакам с интерес резултатите.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Пробвах и с виното. На някоя среща ще видим какво се е получило...ако дотогава не е заминало в казана :lol:
За ракията. Бях решил да опитам една варка без сваляне на pH (след обработката с гасена вар), а за следващата да добавя винена к-на. Резултатът ми хареса и при високо pH, затова мисля така да прекарам всичко. Обаче на втората варка долових тебешир. Значи иска време, за да може да се утаи и да се декантира преди дестилацията.

Със сода не съм неутрализирал, но от споделяното във форума, като че ли с вар е по-добре. Може би калциевите соли не създават блудкав вкус като натриевите. Или се утаяват :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 20:28 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Ами все пак калциевите соли са по-малко разтворими от натриевите! Изчаквай да се утаява , но аз бих възстановил след това Ph до изконните 3,5 - 4 . :) Желая ти успех!!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
ОК, обещавам да опитам и с възстановяване на pH, поне да се знае :thumbs1:
С окиси...не посмях, варта по-безобидно ми се вижда...
Мерси на всички, които споделиха акъл или подобен горчив опит :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2016, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Специално за Flanker.
Изглежда Марио е прав за по-малката разтворимост на калциевите соли. Виното (първото) е вече напълно бистро. Вкусът не е лош, само малко сладникаво-блудкав (pH 5,3 След обработката с вар беше 5,6). Мисля да декантирам внимателно и да добавя винена к-на.
До следващата среща, да видим дали съм нацелил дозата ;) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима