Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Май 2016, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Благодаря бай Танасе! :thumbs1:
Не виждам начин да се компенсира загубата на n на брой киселини само с добавяне на винена киселина, но поне ще е нещо. рН ще се коригира със сигурност с цената на неизвестно количество киселина, но това няма да е края на филма :) Вкусовият баланс не вярвам да се възстанови, дори и близо до началния. Имам някакви спомени какво впечатление остави пресулфитираното вино като вкус (на нос е ясно), но за да има база за сравнение ще трябва и контролна проба - необработено вино. Между другото е твърде вероятно и там да има промяна, само че към подобрение.
Ако можеш, пробвай с различни дози върху малки количества, ей така просто за дегустация - 100 или 200 ml. Пък на друга сбирка ще говорим, ако е останал маТрЯл за коментар :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2016, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Flanker написа:
но поне ще е нещо

Тц, оказа се, че е нищо. Наистина не може да се компенсира загубата само с винена к-на. Вкусът стана блудкаво-кисел още при pH 4.1 Изглежда, балансиран микс от киселини е едно, а като преобладава само една е съвсем друго.
Заминава за ракия.

ПП. Като че ли можем да обобщим. Обработката с гасена вар не става за вино (възможно е в много малки дози да свърши работа като откислител и бистрител).
За неутрализиране на сулфитирани вина, които ще се дестилират става. Ароматите се запазват, SO2 не се усеща, за доизкусуряване ще се разчита на бурето, евентуално овкусители.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2016, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Очаквано беше, но все пак запази малка проба от вече подкисленото вино за една дегустация.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима