Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 21:16 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Снощи, на маса, баджанака ми разказа как с негов приятел варили тези дни ракия и започнали веднага да си я пият. Попитах го как така пият прясна ракия, а той ми отговори, че веднага след сваряването я състарили. Похвали ми се, че пийнал доста, а на другия ден се чувствал добре. Стана ми интересно и реших да го споделя с вас, като предварително казвам, че ракията не съм я опитал още, но скоро ще споделя и за вкусовите и качества. Та, ето метода:
След сваряването всичката прясна ракия се сипва в един съд и с дълга клечка се пали. Почвала да гори синьо и се чакало докато не започне да гори в жълто. После се похлупва да изгасне, разбърква се и пак се пали. И така 20-на пъти, докато не започне още със запалването да гори в жълто.

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
kolonal написа:
Снощи, на маса, баджанака ми разказа как с негов приятел варили тези дни ракия и започнали веднага да си я пият. Попитах го как така пият прясна ракия, а той ми отговори, че веднага след сваряването я състарили. Похвали ми се, че пийнал доста, а на другия ден се чувствал добре. Стана ми интересно и реших да го споделя с вас, като предварително казвам, че ракията не съм я опитал още, но скоро ще споделя и за вкусовите и качества. Та, ето метода:
След сваряването всичката прясна ракия се сипва в един съд и с дълга клечка се пали. Почвала да гори синьо и се чакало докато не започне да гори в жълто. После се похлупва да изгасне, разбърква се и пак се пали. И така 20-на пъти, докато не започне още със запалването да гори в жълто.

доста градуси са излетяли след тези 20-на опити,и затова ракията изглежда мека и ОТЛЕЖАЛА :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Поради липса на друг анализ и на физическият може да се доверим /пиеш 300гр./ и на сутринта като се събудиш преценяваш дали напитката е добра.
Това с паленето на ракията докато започне да гори с жълт пламак ми е чудно защото по принцип етанола гори със син пламък и да запалиш течноста сигурно трябва да е над 60% алкохол. Наско е прав с паленето довеждат ракията до минималниятградус при който се пали ракията при определена температура. Сега пробвах да запаля 45% ал. сливова ракия в чашата не се пали, намокрена хартиика в ракията гори в син пламък. То и 45 ал/гр. ракия можеш да запалиш в чашата но трябва да подгрееш ракията преди запалването.
Аз да споделя моят горчив опит с паленето, пробвахме миналата година да си направим водка от спирт 96% бях чувал че някои палят спирта преди да го разредят за водка. Сложих 0.5л. спирт в една тенджърка запалих го 3 пъти със запалката, разредих го сложих захар и лимонтозу. Кусвам водката мирише на пърлени косми, сигурно леко съм се поопърлил като палих спирта :lachtot:
Като дегостираш ракията сподели. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2010, 07:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
Цитат:
доста градуси са излетяли след тези 20-на опити,и затова ракията изглежда мека и ОТЛЕЖАЛА :datz:


За съжаление така ще да е станало. Ама пък щом нямат търпение хората да я чакат, пък им и харесва. Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Дек 2010, 15:56
Мнения: 19
kolonal написа:
Снощи, на маса, баджанака ми разказа как с негов приятел варили тези дни ракия и започнали веднага да си я пият. Попитах го как така пият прясна ракия, а той ми отговори, че веднага след сваряването я състарили. Похвали ми се, че пийнал доста, а на другия ден се чувствал добре. Стана ми интересно и реших да го споделя с вас, като предварително казвам, че ракията не съм я опитал още, но скоро ще споделя и за вкусовите и качества. Та, ето метода:
След сваряването всичката прясна ракия се сипва в един съд и с дълга клечка се пали. Почвала да гори синьо и се чакало докато не започне да гори в жълто. После се похлупва да изгасне, разбърква се и пак се пали. И така 20-на пъти, докато не започне още със запалването да гори в жълто.

Преди години и аз така палех ракията, но сега слагам на 20 литра прясна ракия 1/един/ литър етилов спирт от аптеката - 95 градуса.После разреждам с дестилирана вода - пак от аптеката, след това слагам ароматизатор/едно шишенце за мускатова ракия/ и става супер. Етиловият спирт е антидот на метиловия. Свободните радикали от първака се неутрализират, поне така казват някои, но май са прави, защото изобщо не боли глава на другата сутрин, изпробвах го този метод:) :o


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:megagrin: Ами тя ракията по принцип в най голям процент съпдъеяжа вода след това етанол а другото са примеси.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
burgas1 написа:
...етилов спирт от аптеката - 95 градуса...
Някой знае ли какво е помощното вещество, което у нас слагат в този спирт?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Явно ти знаеш :nixweiss: :)

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Не знам какво е помощното вещество в спирта, който се продава в аптеките. Естествено не говоря за водата. Сетих се да питам понеже знам, че преди почти век в Щатите е имало десетки хиляди смъртни случаи по време на Сухия режим, когато правителството е тровило спирта нарочно ... някаква такава аналогия ми се заформи, дано греша ... и дано пак някои не ме изкарат параноик, виждащ световна конспирация зад всеки ъгъл ;)
[btw, книгите на Н.Николов са занимателно четиво, но самото им съществуване и листване в библиотеката на Конгреса оборва основните му тези ... този етап сме го минали отдавна ;) ... сори за офтопика в скобите]


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 23:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
няма помощно средство.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Според повечето производители има, напр.: http://mail.bda.bg/bdias/5987s.pdf


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 07:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Именно водата, друго няма. То си е написано ясно, има двуточие след помощно средство. Пък и проблемите с обезводняването на спирта са основна причина да няма 100% спирт.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 07:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Относно помощното вещество това е вода и го пише .За фармацефтични цели получават спирт 96% колкото там е азеотропната смес и го разреждат с дестилирана вода или дейонизирана такава до 95%, 90% и70%.
Относно паленето на ракията ами според мен това го правят след преварка и то ако е с висок градус.Етанола и леснолетливите фракции горят докато падне градуса.Подобен ефект може да се получи като ракията се сипе в щирок съд без капак и се постави в хладилника.
Това с паленето и хладилника го правеха колеги в миналото когато им паднеше спирт;),от покъсни разговори със спиртовари разбрах че в ония години са ги притискали за количесво и много много не са го очиствали.
Ако е само за :lab: мога да пробвам имам прясна ракия но не ми се ще всичката,иначе се придържам към класиката,тая година варя другата пия.Което не значи че през януари ще я подкарам :lachtot: .
:kaffee2: :buch: :winken: :computer:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Акцизът за литър чист етилов алкохол е 11 лв. (за 95% би трябвало да е около 10.5 лв.)
Не се облага с акциз напълно денатурираният етилов алкохол.
Денатурирането по общия метод се извършва комплексно с метилетилкетон, изопропилов алкохол, метиленово синьо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
kolonal написа:
Снощи, на маса, баджанака ми разказа как с негов приятел варили тези дни ракия и започнали веднага да си я пият. Попитах го как така пият прясна ракия, а той ми отговори, че веднага след сваряването я състарили. Похвали ми се, че пийнал доста, а на другия ден се чувствал добре. Стана ми интересно и реших да го споделя с вас, като предварително казвам, че ракията не съм я опитал още, но скоро ще споделя и за вкусовите и качества. Та, ето метода:
След сваряването всичката прясна ракия се сипва в един съд и с дълга клечка се пали. Почвала да гори синьо и се чакало докато не започне да гори в жълто. После се похлупва да изгасне, разбърква се и пак се пали. И така 20-на пъти, докато не започне още със запалването да гори в жълто.

мисля че баджанака ти е пил патока :lachtot: всяка качествена ракия с добър градус гори в синйо. капни малко в шепата си ракия и веднага я запали и ще видиш каво ни ври в кръвта :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима