Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Споделете вашите таини... рецепти и др. хитрини които използвате в направата на вашето вино и ракиа.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Ето една от мен: за ракиа.вариа стандарно джибри в казан от 80 л. като махам парвака и така до 20 гр. алкохол. това коли4ество ракиа разреждам до 25гр. с вода от кладенетса.и вариа по стандартната процедура до 40гр....опааааа ето и таината: преди това слагам в казана: пе4ени иабалки 1 кг. без семките и 10 15 тина бонбона лук4е..... наздраве :prost: :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2010, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мони само като идеика за втората преварка,примерно имаш материал за 3 казана, количеството на джибрата в казана е примерно 70л. отделяш първак 700гр. когато падне на 40ал/гр. отделяш за преварка, от 40ал/гр до 20ал/гр. събираш патоки. При второто зареждане слагаш и патокито, отделяш пак така 700гр. първак, след 40ал/гр патоки. При третото зареждане пак същото слагаш патокито от второто. Първака от трите варенета не го слагаш за преварка, ползваш го за технически цели както и патокито. Преваряш само хубавата ракия като на нея отделяш също първак 700гр и патокито отделяш след 45ал/гр като може да го използваш за следваща преварка. Прехвърлянето на патокито от зареждане на зареждане не трябва да се прави повече от четири пъти. :prost2: Тази година съм твърдо на този вариянт.
Пък за постигане на хубав аронмат на 100л. материал се добавят 20л. материал от варненски мискет.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2010, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Сигурно си видиал колонката ми, във форума. прз неиа прекарвам втората преварка. вапроса тук е 4е никои не ще да каже някоиа хитрина.? криат са мишоците. :( :( наздраве :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2010, 13:51 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Не знам доколко може да бъде тайна това:
Поради липса на миналогодишна продукция :cry: се наложи да черпим с таз годишна сливова за ЧРД на жената. След преварката имах 35 л. 55 гр. ракия, която сложих в 160 л. отворен бидон заедно с 3 пакетчета френски дъбов чипс. После 10 дена претаках /аерирах/ сутрин и вечер мат'рала, като с едно литрово канче бърках до дъното на бидоня и след това изливах бавно съдържанието обратно. И така 10-на пъти. На 10-я ден разредих до 45 гр. с преварена вода. Получи се мека, пивка напитка с кехлибарен цвят. Никой не повярва, че е прясна ракия, а познавачите са доста добри. След празника всички бяхме свежи като "репички" въпреки, че отидоха около 5 литра :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2010, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То и 10 човека да са били на човек се пада по 500мл. значи гостите са били истинсли пзнавачи :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
този дъбов 4ипс е много добар .плзвам го и аз. само 4е омерено по малко защото много оцватиава.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
За нова година едни приятели донесоха ракия с страшен вкус и мирис на мускат попитах: еи какво има ватре та така мирише хубаво?...>>> таината била "ЖЪЛТ КАНТАРИОН"<<< СЛАГА СЕ ПО 1 СРЪК В БУТИЛКА С КОРЕНА. и така отлежава.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2011, 11:25 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Жълтият кантарион се използва за лечение на алкохолизъм, така че тази ракия ще е лечебна :lachtot:

Чел бях някъде, че в по-големи дози жълтият кантарион е токсичен. Някой знае ли за какви дози става въпрос?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Жълтия кантарион. Ценен е предимно, заради съдържанието на хиперецин – това е най-силният природен антидепресант познат на науката, който по въздействие си съперничи със синтетичните си събратя. Механизмът на действие на това вещество все още не е напълно изучен, но се предполага, че повишава в организма нивото на серотонин – хормона на щастието. Ето защо, както чаят от жълт кантарион, така и стандартизираният екстракт на таблетки успокояват, повишават настроението и лекуват депресивни състояния. Жълтият кантарион оказва влияние и на друг хормон – мелатонинът, в резултат на което осигурява дълбок и спокоен сън.
Лечебната сила е правопропорционална на рисковете от използването му. Най-опасна може да бъде комбинацията от жълт кантарион и синтетични антидепресанти, защото може да доведе до припадък и фатално повишение на кръвното налягане и температурата – това е т.н. Серотонинов синдром. Не използвайте билката и ако вземате противозачатъчни таблетки или други хормонални препарати, защото тя намалява действието им.

Жълтият кантарион усилва и чувствителността към ултравиолетовите лъчи, затова в някои райони с горещ климат като Южна Америка и Австралия е обявен за отровна трева и масово се изкоренява. За да не предизвикате появата на пигментни петна, употребявайте билката само вечер и никога преди излагане на силно слънце. С една дума, използвайте жълтият кантарион толкова внимателно, колкото и всяко едно друго лекарство.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2011, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Още една рецепта с 4аи с Жълтия кантарион и риган << УТРО >> ::.....В един литар топла ракия около 30градуса се слагат 4-5 пакет4ета чай и се оставят около 30 минути да престоят,после се вадят: Полу4ения концентрат се оставя няколко дена да отлежи и е достата4ен да овкуси приятно 10 литра ракия
наздраве :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Една рецепта за подобряване на вкуса на ракия с кленов сироп.
Загрявате 200 мл. ракия,прибавяте две чаени лаж. кленов сироп бъркате непрекъснато няколко минути.После оставяте да се охлади на стаина тем. и прибавяте към един литар и полувина ракия.Твябва да се пада по лажичка(сироп) на литар ракия.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
MONI BARONA написа:
Една рецепта за подобряване на вкуса на ракия с кленов сироп.
Загрявате 200 мл. ракия,прибавяте две чаени лаж. кленов сироп бъркате непрекъснато няколко минути.После оставяте да се охлади на стаина тем. и прибавяте към един литар и полувина ракия.Твябва да се пада по лажичка(сироп) на литар ракия.

пробвано ли е и какъв е резултата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
В момента е пробвам :megagrin: :prost:
Ако ракията е имала леко корчив или остар прифкус, сега вече го няма :thumbs1:
все едно че е отлежала в акациево буре.. нещо такова...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2011, 05:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
MONI BARONA написа:
В момента е пробвам :megagrin: :prost:
Ако ракията е имала леко корчив или остар прифкус, сега вече го няма :thumbs1:
все едно че е отлежала в акациево буре.. нещо такова...

Мони не става...даже сложих 4 лъжици на 2 литра,пак си остава киселият вкус.....абе кучета я яли!!Кленовият сироп беше Канадски....и пак нищо.Бях оставил една прецакана содена ракия двоен препек 6 месеца само с клечки и преди около месец сложих някоя стафида....няма и помен от предишният вкус а само вкус на стафиди....ще направя и с тази така,а пък резултата януари :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима