Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Калена ракия
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 15:16
Мнения: 6
здравейте,ще си купувам материал от винпром село Камен за калена ракия някой може ли да ми каже какво е качеството му,рандемана и има ли някакви неприятни миризми или дъх.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Нещо ми напомня за миналата година чух от колеги че са купили от там нещо като вино за ракия но какво са изкарали и с какъв вкус не зная но ше разпитам тук там.Продукция на "изба" Камен се предлага в най ниския ценови сегмент и не се знае въобще участва ли грозде в направата на продукта.Мисля че на 0.5 лева за литър го купиха .И се замислям защо аджеба ще го продават като могат сами да го изварят :?: тука има нещо :!: .
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 19:19 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
аз пробвах преди два месеца, абе забравих какво точно ама около 20тина литра на 100 ги пусна и беше с доста неутрален аромат(силно казано въобще някакъв аромат) единственото хубаво беше че можеш да я поомешаш с друга по-хубава и е доста мързелива работа, за 0,5лв на литър (9,5-10%алк и му викат "пресово вино") го вземаш готово отферментирало и го ливваш в казана
абе пробвай и виж :dance:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 06:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 15:16
Мнения: 6
здравейте,
Благодаря и на двамата за инфото,вчера купих 1 тон материал от това чудо и днес 17.11.2010 започвам да го варя.Утре ще ви пиша какво е излязло и с какво качество.
айде наздраве и лек ден :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 07:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
[quote="bai_cviatko"]здравейте,
Благодаря и на двамата за инфото,вчера купих 1 тон материал от това чудо и днес 17.11.2010 започвам да го варя.Утре ще ви пиша какво е излязло и с какво качество.
айде наздраве и лек ден :2thumbs:[/qu ако е сулфитирано да не забравиш да му сложиш сода,но внимаваи с дозата,да не те боли глава после :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2010, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Та какво научих от колегите по 05лв. бил материала и готовата ракия им стъпила на 3 лв. като в тая цена влиза транспорт и наем за казана.Запитах за вкус но нямат спомени казаха че щом не е останала значи е била добра.
Абе вълк пастърма прави ли че и те да оставят ракия,то дизел на им сипеш и него ще подкарат :lachtot: .
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2010, 14:16
Мнения: 9
Местожителство: София
Дайте някакви координати на тази изба "Камен" телефон сайт ...
В нета има само обяви за продажба на избата.

За колко се продава в момента литър от това пресово вино?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Макар и да е близо до нас нямам идея колко струва това "пресово вино".Най добре е да се запита в пощата или на услуги от там все ще дадат едно телефонче поне.
bai_cviatko е купил и знае цената но сигурно е зает с изваряването,като извари обещал е да "докладва" :).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 11:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
така като попрегледах книжките...се казва че подобно вино когато се дестилира го обработват първо с гипс(при хересните вина се прилага)???-2-3кг на 1000л.,още докато не е пресовано и след пресоването се обработва с бентонит...
Друг е въпроса че имало разл. пресови остатъци(могат да бъдат т.нар.измивани няколко пъти)))...и ако е рядка каша при едно утаяване...ще падне почти половината обем...а колко спирт ще има вътре нямам идея
Маааалко мъглява история.
Само в една книжка-"Избрани трудове" на Герасимов се прави разлика м/у пресово вино и пресови остатъци...и само леееко се намеква за измиването им и последваща обработка на този вече рядък остатък...
Още по по-различен начин стои въпроса с утайките от винената промишленст...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 15:16
Мнения: 6
Здравейте пиячи,
много активни сте виждам на тая тема,а сега ще докладвам.
взех 1тон материал от избата и извадих 190 литра ракия на 46 градуса,мирише си на грозде и няма никакъв лош вкус или дъх,сега съм и сложил малко дъбов чипс и започвам да я пия и да продавам.След половин месец ще вземам още 2 тона да сваря много съм доволен от рандемана.за питащите телефона е 0889525498 в с.камен 0.5 е литър материал.Ако имате въпроси пишета.Заслужил майстор може ли да те поканя за приятел.
Аз имам един въпрос:като я налях в бидона отгоре има едни петна /като мазни/все едно се е оцъклила,някой знае ли как се махат.
Айде от мен засега лек ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2010, 14:16
Мнения: 9
Местожителство: София
Бай Цветко,
благодарим за информацията.

Ти нещо обработва ли го този материал или от избата направо в казана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 15:16
Мнения: 6
От избата направо в казана,ама не чакайте много че може да се вкисне.купуваш и вариш.Сложих му 2 пакетчета сода на казан 250кг.Айде успех. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 15:16
Мнения: 6
никой не каза нищо за петната които има отгоре върху ракията и как да ги махна


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което мога да предположа е че това са висши алкохоли които при стайна температура са подобни на парафин и не са разтвирими във водо-алкохолната смес (ракията).Те са по леки и плуват отгоре виждал съм подобно нещо и при мен. Пак казвам това са предположения и не зная как да ги изчистиш по механичен начин.Може да стане с огребване и после филтруване но не съм сигурен.
Причината за появата на това за което пиша е в дестилацията и то карана до по-висок добив то е патока не е отделен на време.Когато се варят няколко казана може да се отделя патока при по висок градус то е за средна фракция примерно до 45% а останалото за паток като той отива в следващата преварка и така не се губи,само от последния казан остава за следащата година или както се случи.
Това мога да отговоря за сега :nixweiss: .
:prost: :zauf2: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: калена ракия
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Или руснаците ги наричат сивушие масла, предават сив цвят на ракията, при мен сив цвят се получава при първите 150гр, и когато ракията падне на около 35%ал.
А сетих се и друго може казна да не е бил почистен добре, по точно лулата и серпентината, които отделят окиси, то и за това под чучура се слага чаталче с овита марля или бинт.
Прикачени файлове:
ABCD0006.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 21 Ное 2010, 20:38, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима