Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 15:13 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Е, и защо смятате че прясно сварената ракия не трябва да постои отворена. Имам спомен като малък, че на едни съседи им се пръсна дамаджан пълен с току що сварена ракия и здраво затапен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 15:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
e, какво от това?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 15:46 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Малко ли е, да ти се пръсне дамаджана? Моята, която не е в буре, е в пласмасов бидон с канела и я претакам подобно на кисело зеле.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 15:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
кое да е малко?
и от какво се е пръснала,от метил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 16:00 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Ами ти обясни. Или смяташ, че е невъзможно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 16:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
причини много и нито една с изпарение на метил...
то се пръскат и компоти...ама не ги държим отворени
ако не те затруднява-моля обясни ти.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 19:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
bogdanov64 написа:
Е, и защо смятате че прясно сварената ракия не трябва да постои отворена. Имам спомен като малък, че на едни съседи им се пръсна дамаджан пълен с току що сварена ракия и здраво затапен.


Богданов , здраво затапена дамаджана , така ли ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:04 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Да, смяташ че не може да се пръсне?! Ракията е алкохол с различни фракции, а прясната ракия е алкохол "изваден от равновесие" и има отделяне на газове, които повишават налягането в плътно затворената дамаджана. Включително и изпарения на метанол, но във форума има технолози така, че те могат да обяснят професионално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
да точно така-смятам че НЕ може да се пръсне!
Би ли разяснил термина -алкохол "изваден от равновесие"?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
SiteAdmin написа:
Мисля, че ефектът на отворения съд не се дължи на изпарение, а на окисление. 2-4 седмици са добър срок.

ilu6a, виждам, че си скептик, но направи си експеримент - отлей едно шише и го затвори веднага след дестилацията, на останалата ракия осигури достъп на топлина и кислород. Разликата ще е осезаема.

Moя дадо слагаше прясната ракиа на сланце в каца на двора и е пкриваше с тензух и казваше "еи сега ракиата се пе4е",.: и така няколко дни. Иявно има зна4ение за прясната ракиа да стои в отворен съд и леко затоплена :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Никъде ,в нито един учебник или книга,които аз съм прочел(а те никак не са малко) свързана с производството на спиртни напитки няма подобна процедура.
От апарата право в съдове за отлежаване и това е ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:30 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Има логика в поста на Мони. Прясносварената ракия е с темл. на охлаждащата вода т.е. между 10 и 14 гр.С и в нея има много разтворени газове и с повишаване на темп. тези газове започват да се отделят/не съм ли прав Г-н физик/.


Последна промяна bogdanov64 на 05 Яну 2011, 11:33, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:31 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
А в учебника по физика?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:32 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Бурето и здраво затапено е абсурд да се пръсне, но стъклена дамаджана?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Вие да не я варите(кипвате) тази ракия,че да се отделят толкова пари ?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: numitori83 и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима