Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 11:52 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Ние/бях помолил да се обръщате на ти/ не сме технолози. Кипва се водата за да се деаерира и да стане леда прозрачен като стъкло. Нека за ракията обяснят професионалистите. А ние може да се чешем езиците до утре!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 14:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Добре-ще го кажа по друг начин:
Не виждам как ще се създаде такова парциално налягане на дестилат от температурна разлика 10-15 градуса,че да пръсне стъклен съд.Говорим конкретно за 10-тина градуса на дестилата и 25-30гр на околната среда.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 14:21 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Разказвам случай от практиката, не от дебелите книги :megagrin: Това е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2011, 13:19
Мнения: 3
Моята ракия престоява в отворен съд около месец и след това влиза в буре, където отлежава 1 год. От там в бутилки,а бурето се пълни с нова.
От метиловия алкохол се отървам още на казана, като изхвърлям първия литър,който натече. Мисля, че метила се изпарява на по-ниска темп. от етиловия алк. и е редно да потече първи.
Когато ракията престои по-дълго време в отворен съд, разбърква се по-често или се преточва,като зелето, тя става по-мека. За да ускорят протичането на този окислителен процес, някои хора дори слагат вибратор за рибки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 16:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Лично за мен това са бабини деветини...-макар че в момента проверявам тази теза експериментално.
Но...всеки си прави избора...
Мисълта ми е ,че никъде в нито една технология на отлежаване на високоалкохолните напитки не е спомената подобна практика...
За метанола сме писали във форума доста ...
viewtopic.php?p=3257#p3257

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 16:43 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Буквално преди минути се прибирам. Имам 2 гаража, студен/темп. близо до околната/ и топъл/темп. над 15 гр/. Сутринта преместих двете бурета, които зареждах скоро и стояха на бетоновия под в студения гараж, в топлия върху стоиките спожени на стара маса. Погледнах ги сутринта - имаха нужда от доста доливане, но за моя изненада като се прибрах ракията беше "тръгнала да ме търси", буретата бяха пълни догоре и целите олети. Значи и 15-тина гр. темп. разлика влияе значително при разширението на ракията, най - вече прясната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това със спуканата дамаджана е поскоро като мит но има и добра страна пази от плътно затваряне което не е полезно :) .Причина за спукване може да е температурната разлика едно е на казана друго в мазето,къщата килера и т.н.Друго ако аджамията напълни дамаджаната почти догоре и удари тапата като чеп на каца то от хидравичен удар може да я пръсне. Сега с тия големи туби за минерална вода не може да се случи това те са еластични до пределени граници.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 20:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
bogdanov64 написа:
Да, смяташ че не може да се пръсне?! Ракията е алкохол с различни фракции, а прясната ракия е алкохол "изваден от равновесие" и има отделяне на газове, които повишават налягането в плътно затворената дамаджана. Включително и изпарения на метанол, но във форума има технолози така, че те могат да обяснят професионално.


Богданов , извинявай за липсата на тактичност , но аз съм си такъв! Явно съм лабилен като изваден от равновесие алкохол ! Една празна дамаджана , ако е ЗДРАВО затапена ще се пръсне все някога. Стъклото е аморфен материал и при неговото изстиване се получават зони с различно напрежение. Ако искаш подробности бих ти обяснил на лични. Но да пишеш такива абсурдни мнения е безотговорно... :buch:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 05 Яну 2011, 20:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Именно :thumbs1: А стъкло може да се счупи и когато най-малко очакваш. В него винаги се натрупват вътрешни напрежения от малки или силни удари, температурни разлики и какво ли не. В ръцете ми е падало дъното на стъклен съд дебел около 0,5 см ей така от обикновено изплакване.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 20:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Тъй като страстите позалитнаха извън първоначалната тема, отделих офтопика тук.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 10:47 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Когато стъклен съд е напълнен "до горе" (в тази дума е мисля разковничето на въпроса, защото "до горе" в случая е без да е оставено абсолютно никакъв обем въздух в съда) тогава голямо значение има така наречения коефициент на обемно температурно разширение на течността в съда. Най-вероятно обемът на спиртния разтвор се увеличава което води до пръскането на стъкления съд в който е поставена течността. За съжаление не можах да открия данни за промяната на коефициент на обемно температурно разширение на спиртов разтвор в температурни граници примерно от 10-30 градуса. Но тази теория важи само когато съдът е пълен "до горе", има ли и малко въздух в съда там се намесва и коефициент на обемно температурно разширение на въздуха и други факти които усложняват много задачата. Така че драги съфорумци моля Ви винаги формулурайте точно запитванията си във форума, като се стремите да уточните и най-малките подробности, защото понякога и от тях зависи решението на въпроса. Иначе темите се превръщат в това, което се превърна тази тема...

Апропо пукането на стъклените съдове напълнени "до горе" е в сила не само за ракии ами за компоти, боза, бира, бензин и всякакви други течности..... :D

Ilu6a една молба имам към теб Отговаряй им на хората, дано поне от тебе да вземат акъл, че виждаш ли въпреки, че знаят, че съдовете напълнени до горе се пръскат пак позволяват "ракията да тръгне да ги търси".... :megagrin:

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 12:20 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Това което трябва съм го сложил в кавички, а че някой е опериран от чувство за хумор си е негов проблем. Дали е абсурдно мнението ми - ми питаийте онзи пич с мустаците от дискавъри чанъл - ловеца на митове. Впрочем и Илюша писа че прави експеримент с прясна, охладена, напълнена добре/но не чак "до горе", тъй като никога не е ставало дума/ и затворена в стъклен съд ракия. И ги оставете компотите на мира :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 12:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Чудесен довод...мустакат :lachtot:
А да и онзи-илюшевия...ама нещо не гърми честно да ти кажа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 13:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Flanker написа:
Именно :thumbs1: А стъкло може да се счупи и когато най-малко очакваш. В него винаги се натрупват вътрешни напрежения от малки или силни удари, температурни разлики и какво ли не. В ръцете ми е падало дъното на стъклен съд дебел около 0,5 см ей така от обикновено изплакване.

Живеех все още сам - през деня на кухненския плот бях оставил изпита чаша кафе върху чиниката , която и служи за подложка. Чашата и чинийката - от "дуралекс" . На другата сутрин чашата си седеше на мястото си , а чинийката се беше пръснала и разлетяла из кухнята.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2011, 04:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Реших да напиша още разсъждения по темата. Стъклото е аморфно а не кристално то до голяма степен наподобява на преохладена течност,с течение на времето стъклото кристализира и то не навсякъде по целия обем на изделието а на малки области пръснати хаотично.Тия кристални зони създават напрежение и при определени условия водят до разрушаване на изделието.В миналото на стъклото се е гледало като на лукс и се е пазело като зеницата на окото.Там където има традиция тия съдове са от времето на дядо и прадядо,оцелели са през времето но не се знае кога ще им дойде времето да се спукат. Това може да е част от проблема но не е най основната .
Цитат:
Буквално преди минути се прибирам. Имам 2 гаража, студен/темп. близо до околната/ и топъл/темп. над 15 гр/. Сутринта преместих двете бурета, които зареждах скоро и стояха на бетоновия под в студения гараж, в топлия върху стоиките спожени на стара маса. Погледнах ги сутринта - имаха нужда от доста доливане, но за моя изненада като се прибрах ракията беше "тръгнала да ме търси", буретата бяха пълни догоре и целите олети. Значи и 15-тина гр. темп. разлика влияе значително при разширението на ракията, най - вече прясната.

Тоя пост ме светна :idea: за причината температурните разширения при спирта са големи припомнете си че има спиртни термометри,е вярно там спирта е под вакум и капилярката е много тясна но спирта показно се свива и разширява от температурата.
Явно това което "пръска" дамаджаната е налягане но не от вътре а от вън- вакумът е голяма сила.
Когато след изваряване ракията е топличка и разклатена има пари над течноста при плътно затваряне и студено помещение се създават условия за кондензиране и от там вакум и бум.
Помня че затваряха данаджаната с ракията с чокалак от царевица завит с книга (за да не падат частици от него вътре). Такава запушалка е порьозна и пропусклива и с нея беля няма да стане.
Ще чакам ilu6a да направи опита и да видим резултатите :lab: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, feniks, marinero_bg, vtv и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима