Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 18:33 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Какво е винено бренди? Защото съм виждал напитки, на които пише само Бренди, но попаднах на някои, на които пише Винено бренди. Имат ли нещо общо с ракията освен,че се правят от вино, ако и да е така?

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами то си е ракия от вино НО три години отлежал дестилата в дъбови бъчви. Просто различни наименования на коняка, които се прави във Франция област Коняк.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ами има и доста други подробности, една от главните е, че материалът подлежащ на дестилация НЕ се сулфитира! Продължителността на отлежаването в бъчви е според категорията на коняка. Може и да не е видял бъчва горкия, но си има значение :lol: Петьо си е прав, Коняк е област във Франция и франсетата умно са си я запазили за себе си. Абе общо казано си е ракия, ама ... скъпа и при това с причина скъпа :kaffee2:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
имаше такава тема и преди за грузинския конак погледни я в форума: ето и един саит са коняк. http://www.ovine.ru/cognac/technology.htm

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Flanker написа:
Ами има и доста други подробности, една от главните е, че материалът подлежащ на дестилация НЕ се сулфитира! Продължителността на отлежаването в бъчви е според категорията на коняка. Може и да не е видял бъчва горкия, но си има значение :lol: Петьо си е прав, Коняк е област във Франция и франсетата умно са си я запазили за себе си. Абе общо казано си е ракия, ама ... скъпа и при това с причина скъпа :kaffee2:

Колко скъпа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
В миналото когато бях още дете и не пиех :lachtot: ех кога бе това преди 40-45 години имаще коняк-екстра рожба на соц-винпрома в 1 л . бутилка.После се дочу че сме платили (държавата ни ) глоби за това че ползваме чужда марка без патент. Нямаме права да пишем на етикета Коняк и това е, а винено бренди може макар че е коняк такива са нещата.
Това е все едно Лясковец да поизвежда и продава Сунгуларси мискет или Осмарски пелин-ами не става това си е географско понятие или наименование.
:prost:


Последна промяна cavxan на 09 Яну 2011, 20:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 21:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Flanker написа:
Ами има и доста други подробности, една от главните е, че материалът подлежащ на дестилация НЕ се сулфитира! :

А стига бре верно ли-и защо?заради шаранския тип на дестилаторите или поради някаква друга причина? :?
Защото всички големи производители на дестилат(вкл. и тук)имат линия за десулфитиране...?
На стр.43 от учебника на проф.Маринов "Технология на ВА.Н. и спирта"пише за съдържание на серниста киселина в конячните виноматериали и влиянието и върху вкусовите качества на дестилата и в/у дестилаторите...и т.н.
От друга страна се държи на високата киселинност на суровината...странно-това донякъде обезмисля сернистата!!
И сега.....ще обясняваш...дааа при това ще цитираш и книжките от което си почерпил информация....да видим какво криеш в ръкава! :megagrin: :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наистина това е посочено в книгите че материал за ракия не се сулфатира поради причината че серните съединения са летливи и се отделят в дестилата което от своя страна ще води до неприятен дъх на дестилата. НО при правене на червено вино след смилането на гроздето задължително трябва да се сложи серниста киселина 1гр. на литър гроздова каша това добре но джибрата след източване на виното се използва за направа на ракия и в нея се съдържат съединения на сярата. В домашни условия към тази джибра се добавят вода и захар и се подлага на втора ферментация дали тогава ще се усети сярата или ще е поизветряла. Чудно ми е защото в къщи нито дядо ми нито баща ми са правели червено вино, тази година имах желание да правя ама се препънах финансово.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 06 Яну 2011, 22:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Белите виноматериали са най-подходящи за коняк по мои спомени, така де - бренди :lol:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
аааа,всичко се сулфитира,а после минава през десулфитиращи линии-има много начини и методи на отнемане на сернистите съединения от материала за дестилат...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да така е но при джиброва ракия от червено вино когато е слагана серниста киселина за производството на вино няма как да не отсъстват серни съединения в джибрата. Интересува ме в домашни условия Че въпроса ми е дали се осещат в дестилата на вкус или трябва да се докажат лабораторно.
Илуша ти сулфатицира ли материала за таз годишната си ракия

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 22:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
да-аз винаги сулфитирам материала.
Но преди да дестилирам винаги добавям бикабронат...-един път пропуснах и дестилата не че миришеше , ТОЙ СМЪРДЕШЕ ТАКА НА СЕРНИСТА ЧЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА ГО ПОДУШИШ ...сложих сода и преварих,тогава изчезна тази миризма..
Апропо,аз сулфитирам и в началото и в края на ферментацията...и червените и белите вина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За вината няма спор

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2011, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ами ако трябва да съм малко по-конкретен, сулфитирането се избягва наистина за да не повлияе негативно върху аромата на дестилата. ilu6a не разбрах какво имаше предвид за шаранския тип дестилатори? Конячните апарати са с колона :nixweiss: Помня че за виноматериалите които ще бъдат дестилирани имаше някакво изискване за по-висока киселинност. Не помня какви бяха границите, но мога да проверя. Повече киселини - по-малка нужда от сулфитиране и повече естери, които вече пък са желани. Все пак това си е по класическата технология.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Винено бренди?
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2011, 14:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ъъ аз си мислих ,че за коняк апаратите са без колони класическа технология на двукратна дестилация. Нали процесът е фракционен – от първата дестилация на виноматериал се получава суров дестилат, който се подлага на втора фракционна дестилация с отделяне на първоточна и крайна фракции.
Или нещо смесвам нещата с технологията на калвадоса...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима