Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 18:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 21:21 
Offline

Регистриран на: 31 Яну 2011, 21:11
Мнения: 2
Здравейте,имам тука един проблем и се чудех дали някой може да помогне със съвет.Та значи взимам от голям магазин всички плодове които се поразвалят(ябълки,кивита,банани,портокали,сливи,грейфрути и т.н.) и ги пълня в бидони.....проблема ми е че количествата на ден са малки и в тоя бидон различни пластове започват да "врят" по различно време дайте някой съвет какво да направя че да изкарам максимално качесвен матерял за варене :help:

Също така да ги сортирам ли тия плодове на цитруси.....ябълки......незнам дали има значение тва.....общо взето съм нов в занаята :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2011, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво златна жилка си набарал.
Ако на първата доза подкараш добре ферментацията, после не пречи да добавяш.
Трябва на първата доза да се развият бактерии с високо КПД и устоичиви на ниска температура наи добре си поръчай култивирани алкохолни дрожди от тук
Ако не слагаш допълнително захар не би трябвало да очакваш кой знае какъв резултат плодовете са със захарност 10-14% от литър такъв сок ще получиш 1л. плодово вино с алкохол 6-7%. За разлика гроздето има захарност 20-22% следователно и виното е 10-12%ал.. Следователно за едни и същи количества джибра от полдове и грозде от гроздето ще се получи два пъти повече алкохол.
За ферментацията е много важна температурата, идеалната е 20-22гр.
На цитросовите плодове махай задължително корите.
Няма проблем да месиш плодовете така ще получиш някъкав уникален аромат на ракита.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2011, 07:49 
Offline

Регистриран на: 31 Яну 2011, 21:11
Мнения: 2
Корите на циртусите ги махам :) ама виж за дрождите не се бях сетил мерси много за съвета.
Иначе първата като я варих излезе към 34,35 градуса после пак я пуснах с джибра и вече си излезе на 50 градуса както трябва и найстина имаше специфичен аромат в началото натрапващ се,но в последствие като я оставих отворена малко да "диша" и градуса падна и аромата по омекна а като сложих и една пръчица от церовина съвсем чудо стана.....но трябваше да чакам септември за джибрата та се чудех само от плодовия материал дали може да ми излезе хубава ракия затова мерси за съвета :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2011, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Поздрави на всички форумци! Вълнува ме един въпрос и искам да попитам- ще ми останат 50-60л. памидово винце.Малко е слабичко,но до сега издържа. Та въпросът ми е, директно ли да отива в казана за ракия или по-удачно ще е да го разбъркам с още захар,да мине през джибрите за повторна ферментация и тогава да варя(на селския казан). А между другото, когато отварям тубите (10л.) с вино,като че ли се е получил някакъв вакуум,като че ли е леко газирано и си е поизгубило бистротата. Това е. Още един път, поздрави и ще чакам с нетърпение съветите ви.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2011, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Най-добре го остави за джибрата за есента. Иначе общественни казани под 150л. незнам да има. До 150л. бая вода и захар трябва да сложиш и ркията ще стане със слаб аромат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2011, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Тя,джибрата ми е запечатана от миналата година в кацата. Сложил съм няколко пласта найлон и върху него няколко кофи пясък. Вече трета година я запазвам така.Чакам само да се постопли малко и зареждам. Сега нещо друго ме човърка.От две години опитвам да правя ракийка (а съм на възраст-около над 60-те, но това няма значение) и чета постоянно за дрождите,които купувате и слагате в матер"яла. Значи, за тези 2 години успях да направя два пъти от джибри,един път от жълта афъзка и от нещо подобно между череша и вишня. И нито един път не съм подхранвал с нищо. Достатъчно ми е да затопля водата за разтвора със захар. Това аджамийско ли е ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2011, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е щом имаш още джибра и е добра, свари виното с нея.
Геша написа:
Достатъчно ми е да затопля водата за разтвора със захар. Това аджамийско ли е ?

Е че домашните производители до преди 5-6 години да не са слагали дрожди. Просто с тях добрият резултат е сигурен, КПД на преобразуване на захарите в алкохол е по високо, ферментацията продължава и при по ниски температура. В тоси саит http://www.shop.bulgariandrinks.com/magazin има и описание на различните видове според това от какво е материала и какво искакш да направиш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 07:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Петьо Малчев,(на времето имах съученик с твоето име от Пловдив) благодарим за отзивчивостта. Мисля да разтворя предварително в него(виното) 10-ина кг.захар и да го изсипя в джибрите за ферментаци. Допълнително ще сложа,разбира се,вода и захар според обема на съдовете. И най-важното-дрожди! Сега ще разгледам по-подробно сайта,който ми препоръча.Още един път,благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То хубаво си решил, няма лошо. Но ше можеш ли да осигуриш на джибрата температура около 20 градуса, сега е студеничко, за да може да преври заложената захар. То има и вариянти да завиеш съдовете да слагаш водна грейка от 10л. туба от минерална вода, ама ще ти се занимава ли.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Даа, ще изчакам да влезем в м. март поне, но като прочетох поста ти се засмях на умната идея и веднага я запаметих. Ако се наложи, ще изпразна бойлера един-два пъти. Ще имам предвид,че температурата трябва да е поне 20 градуса. Между другото, тези дрожди могат ли да се намерят по агроаптеките или примерно на Винарията в Пловдив или трябва да се поръчват онлайн?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Мярнах темата и за дрождите. Сега ще си я прочета внимателно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
По агро аптеките поне във Варна и София има едни ама им нямам вяра. Най-добре си поръчай дрожди за трудна ферментация от сайта който ти предложих, не съм взимал от тях но колегите са доволни.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 07:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Яну 2011, 19:15
Мнения: 17
Петьо, искренни благодарности! Съжалявам,че още вчера трябваше да направя това,но нямах никаква възможност. А за сайта, който ми прати, ще се възползвам 100% от него,защото адресът му е почти в махалата . За сега можем да приключим темата,но ако ми се появи някакъв проблем,пак ще питам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks, marinero_bg, vtv и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима