Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2011, 21:10 
Offline

Регистриран на: 10 Мар 2011, 18:13
Мнения: 2
:?: Здравейте. Аз се интересувам много от оризова ракия. Преди време вкусих и ми допадна. Някой може ли да каже нещо по темата :?:

kiko написа:
:?: zdraveite az se intersuvam mnogo ot orizova rakia predi vreme vkusih i mi dopadna niakoi moje li da kaje ne6to po temata :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: orizova rakia
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2011, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
kiko написа:
:?: zdraveite az se intersuvam mnogo ot orizova rakia predi vreme vkusih i mi dopadna niakoi moje li da kaje ne6to po temata :?:

Здравеите аз се интересувам много от оризова ракия.Преди време вкусих и ми допадна.Някои можели да каже нещо по темата?.......................... трябва да си помагаме :megagrin: не му се караите........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 12 Мар 2011, 10:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: orizova rakia
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2011, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наистина интересно как озахаряват нишестето в ориза.
Тъй като си мисля сигурно е нещо подобно на озахаряване на ечемика, поклълване, смилане, загряване при определена температура и т.н.
В единият от Корейските исторически сериали които съм гледал в една сцена която се развиваше в една кухня метрнах нещо като казан за ракия ама керамичен /събитията се развиваха 1630 година "Ловци на роби"/
От ориза който продават в магазините мисля че няма как да се направи истинска оризова ракия - саке, поради това че е белен, полиран и няма как да се покълне.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: orizova rakia
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2011, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Саке e по скоро оризова бира и се прави по същата технология, но с висок градус 30-35 :google:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: orizova rakia
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2011, 22:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Наистина интересно как озахаряват нишестето в ориза.
Тъй като си мисля сигурно е нещо подобно на озахаряване на ечемика, поклълване, смилане, загряване при определена температура и т.н.
В единият от Корейските исторически сериали които съм гледал в една сцена която се развиваше в една кухня метрнах нещо като казан за ракия ама керамичен /събитията се развиваха 1630 година "Ловци на роби"/
От ориза който продават в магазините мисля че няма как да се направи истинска оризова ракия - саке, поради това че е белен, полиран и няма как да се покълне.

Може да се озахари и без да е покълнал...ензими!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2011, 10:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Японците използват специален сорт ориз, богат на нишесте. Ферментацията се подготвя със специална плесен, чрез която нишестето се озахарява. За подкиселяване използват млечна киселина. Ферментира при ниска температура.

Майсторите на саке тачат като хора на изкуството.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2011, 23:35 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Да, ползват се щамове от вид Aspergillus oryzae! Защо ли така се казва!? ;) ;) ;) Та плесените прорастват върху разварен ориз, после го втечняват, после с киселината пресичат тяхното развитие, смесват с другият разварен ориз, озахаряват, ферментира, варат и готово! Утре ще дойде мойто саке от Япония, ще го пробвам и ще пиша!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 07:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Намерих две страници за рецепти за сакето, но са на английски.
http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... p?rid=sake
http://www.geocities.co.jp/foodpia/1751/sake.html
Превод от :google:
http://translate.google.bg/translate?hl ... /sake.html
http://translate.google.bg/translate?hl ... /sake.html
Ако някой му разбира на английския и има желание нека направи превод на рецептата защото от гугъла става каша, ще е полезно за форума.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Намерих две страници за рецепти за сакето, но са на английски.
http://www.celtnet.org.uk/recipes/brewi ... p?rid=sake
http://www.geocities.co.jp/foodpia/1751/sake.html
Превод от :google:
http://translate.google.bg/translate?hl ... /sake.html
http://translate.google.bg/translate?hl ... /sake.html
Ако някой му разбира на английския и има желание нека направи превод на рецептата защото от гугъла става каша, ще е полезно за форума.

По лесно и евтино е да си направиш мляко с ориз :lachtot: но ако държиш на добурокуто(сакето)дето будистите са го правили,...ще я преведа утре(при вас днес) :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 15:16 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Нищо особено, 20 градусова парцуца! Все едно пиеш паток от казана! :lachtot: :lachtot: :lachtot: Не знам как може да се напиеш с това, ще ти трябва поне 1 литър! :shock: :cry:
Ето го и него:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 15:17 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Не си заслужава и да пробвате да го правите, пийте си ракията! :2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:
:prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 16:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ААА китайците се справят с по-високи градуси.
Прикачени файлове:
CIMG0369.JPG

но дестилата СМъРДИ все едно са дестилирали повръщано.
Сестрата я донесе от Пекин...до половината е защото все ще се намери някой любопитен гостенин да пробва.... :lol: :lol:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз съм пробвал беше преди казармата, макар че беше преди 20г. помня че вкусът беше гаден. Но ми е интересно каква е технологията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Има разлика между китаиската оризова (ракия) и сакето.Едното е дистилат от ориз а сакето е бира на която ферментацията се прекъсва на няколко пъти за да не се газира. :google:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
MONI BARONA написа:
Има разлика между китаиската оризова (ракия) и сакето.Едното е дистилат от ориз а сакето е бира на която ферментацията се прекъсва на няколко пъти за да не се газира. :google:

ако може да се вярва на рецептата поместена от Петъо която е от японец....никъде не пише,че се прекъсва ферментацията... :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима