Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Приготвянето на тази напитка се споменава в Дожики, една от най-старите японски исторически хроники. Японският имперски двор поръчал през ІІІ век сл. Хр. на майстор от Китай да се заеме с тази задача, тъй като оризовите ликьори са отдавна познати там. През ІХ и Х век в кодекса Енги-шики се говори за тази „жълтеникава напитка“, която вече се прецежда и е предназначена главно за благородници и свещеници.
До ХІІІ век са отбелязани 342 кури само в Киото и вече има предпочитания за вкусовете и марките.

Техническото развитие прави възможно сакето да се превърне в напитка, подобна на днешната. Почистването на ориза с водни колела прави напитката по-ясна. Започнала да се употребява кашата стартер „мото”. Стабилността му се подобрява чрез своеобразен процес на „пастьоризация“ (нагряване).

След втората световна война започва да се добавя глюкоза и алкохол към сакето, но въпреки спада в качеството, саке (наричано понякога погрешно оризово вино) продължава да се консумира. То се филтрира за яснота, добавя му се малко вода за баланс на аромата му, вари се и се бутилира. Цялата статия на http://www.millionaire.bg/article.jsf?a ... tegoryId=7

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не знам как го намирате на вкус, но спомена ми от преди 20г. слаба ракия сякаш в нея се е удавела миризливка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 19:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Мога само да подкрепя - трудно ще очароваш европеец с тази напитка... поне произведената по традиционния начин... Ноо, сливовото вино, което ми сервираха в един суши ресторант, беше много интересно.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2011, 20:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Китайската от снимката е от сорго и го класифицират като ликьор.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 05:58 
Offline

Регистриран на: 10 Мар 2011, 18:13
Мнения: 2
аз писах за напитка със вкус на концентрати лееекичък аромат на ориз не съм го определял ято саке или нещо такова но до тук одговорите ми харесаха все пак . благодаря ви
:megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 06:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
превод на рецептата .материали–1500гр ориз,400гр коме кожи,о.5 гр лимонена киселина(не лимонтузо) 2.4л вода.5 гр суха мая за хляб(може и винена)защо ли мая за хляб????....нали ще правим алкохол(японска му работа...затова е такъв бъркоч) пособия-електрическа готварска печка,решетъчна тенджера за източване на водата,10л тенджера под налягане,голяма лъжица(за предпочитане неръждавеика) процес на варене– измиите и изплавете 1500гр ориз за 30 мин. и го сложете в решетъчната тенджера за 1 час да се изцеди хубаво.изпечете ориза със 1800 мл вода,като използвате готварската печка,..задушеното печене е за предпочитане,за по добър вкус. след това охладете ориза до 30 гр температура.смесете лимонената киселина със 2.4л вода във 10л тенджера.лимонената киселина ще предпази бактерията от замърсяване и ще придаде кисел вкус на вашето саке.прибавете 400гр КОМЕ КОЖИ(е това не знам откъде ще се вземе....)в америка го има,предполагам и в Бг,така,и разбъркаите добре с лъжицата.след 30 мин.добавете охладеният ориз и разбъраите отново всичко.добавете маята,сложете капака и и оставете в помещение със стаина темп. по малка от 25гр по целзии.по ниската темп. ще причини по бавна и дълга ферментация и резултата ще е по добър вкус.разбъркваите поне по 1 път на ден.след 2-3 дни ще усетите аромата на сакето. за да се предпазите от бактериално замърсяване,е желателно да се дезифенкцира около тенджерата и мястото където е със 70% етилов алкохол....след 2-3 седмици ферментацията ще е свършила.филтрираите течноста.насладете се на сакето.не пии много..........сакето съдържа 2-3 пъти повече алкохол от бирата ПРЕВОД ОТ АВТОРА :lachtot: е това не го разбирам :? аз ако седна 2л ги няма значи :prost: Да не пия много,....еми няма :cry: А бе интересни японци,коли правят,със земетресенията,....няма проблем,но със къркането........ :lachtot: сигурно са си прави,ама аз си искам ракиика,и както казах ориз,..само с мляко и канела за десерт :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Naskohondata1 написа:
защо ли мая за хляб????

Може би защото в ориза има основно скорбяла (нишесте). При хидролизиранета му се получава и много малтоза, която пък се изферментира най-лесно от пивните дрожди. Хлебните пък най-много се доближават до тях.
Иначе преди около 2 години прекарах около месец в Китай и пих какво ли не, но нищо не ми хареса. Вината им ... все едно някой си беше изпрал чорапите в тях :skeptisch: Купих за България няколко патрончета тяхна ракия и все с висок градус - между 50 и 60 об.% Интересни бяха, но не и за редовно пиене. Иначе най-отвратителната азиатска напитка опитах наскоро. Донесоха я от Виетнам. На цвят беше като разредено мастило, а на вкус като кална водичка :wallbash:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 12:05 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Това японското си е бистро като вода, прясна ракия, ама парцуца - паток. Явно е добре филтрирано и избистрено или е варено и разредено! Абе отврат, да си го пият! :motz: :motz: :twisted:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Една много хубава и подробна статия за сакето http://www.vgcompetition.com/forum/view ... f=108&t=77

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Оризова ракия
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2011, 14:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Някой ако има интерес мога да му пратя книжка за сакето-Суровиви ,направа и т.н.
На руски естествено :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима