Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2011, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз написа:
Колкото хора толкова вкусове.

Инък много се кефя на невидялите селяно-гражданчета как жулят уиски със салата "снежанка" :lachtot:

Наппълно те подкрепям за "селяно-гражданчета",виждал съм по нощните клубове как пият скъпи уискита разредени с "ретбул или шарк" а мезето го взимат през носа :megagrin: пълна простотия. А във Виена (Австрия) пък съм виждал, на прием в посланника на Б.Г. как пият скъпо Френско вино разредено с газирана вода(защото така го пиели Австрийците). Ама както казваш.....Колкото хора толкова вкусове. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2011, 14:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Аз това с коняка за десерт му викаме нощна шапчица, за по добър сън :lachtot:



Хубав коняк с хубава тортичка и хубава цигара... е, малко ги отказах, но това си е класика.

Монка, в Австрия действително разреждат виното. Сега ... не знам, то и тук някои разреждат червеното вино с лимонада, но за мен това е перверзия. Инък комбинацията уиски с редбул просто "кърти мивки" и крещи "Аз съм Селянче" :megagrin:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2011, 03:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Обикновените уискита в смисъл,неотлежали,по никакъв начин не могат да се сравняват с една средно качество ракия,по простата причина,че са си химия...отлежалите 5,10 или 18 години си е друга материя,която се постига предвид отлежаването и филтрирането.Онзи ден наблегнах на едно 18 годишно chivas regall,заради експеримента.Изключителна мекота и финес....но и ракията която пих преди 10 години също беше отлежавала около 15 години.... П.с. За редбула.....такава ли е модата в бг,защото тук се пие като тонизираща напитка(лично аз за тонус,защото не пия кафе)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2011, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Абе принципно щом видиш американец да жули уиски с редбул значи е имал близка среща с българин :megagrin: Тук такава е модата.. Символ на финансова мощ, тарикатлъзъм и още нещо което ми обягва в момента :megagrin: А ако е придружено с пура значи рао'тата е 'трашна..Принципно вкусово някак си вървят, но масата от хората блъскат в една водна чаша и уиски, и редбул, и сърбат някъв шербет там ..

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2012, 07:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Прикачени файлове:
phpekwByzPM.jpg
да посъживя темата..лично мое мнение година по късно,между това 12 годишно и бутилката вдясно-различията са само 2...липсата на charcoal във вкуса( :lachtot: )този въглен е доста натрапващ.поне на мен и цвета,които е по различен(12 годишен,..).6+ за моята ракия,след като само за 6 месеца конкурира 12 годишно уиски .Да живее френското буре,..... другите бурета ги знаем :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Май 2012, 11:20
Мнения: 8
нещо неправилно се сравняват напитките мисля. Сравнявате уиски от магазина с домашна ракия. Едно е да сготвиш две порции от една гозба, а съвсем друго 2000 ли 3000 порции. Я да видим кое е по трудно?
Та сравнението трябва да го правите така домашнярката на Наско хондата срещу домашното на някой ирландец. ;) Знам, че го няма тука ирландеца. Но когато има подобно сравнение може да има и кое е по.
А що се отнася до магазина
Там мисля, че уискито е без конкуренция спрямо ракията.
Нашенската ракия е 95 % спирт и есенция. Факт. например наскоро ми обясняваха за сливенска перла колко хубава била. Е откъде взеха материал пък питам аз? Къде около Сливен останаха насаждения с десертния сорт Перл дьо Ксаба?! Никъде! Е тогава за каква перла говорим?
На следващо място доколкото на мен ми е известно уиски се дестилира три пъти. Според мен има разлика в качеството на крайния продукт нали?
И накрая за отлежаването. Ами по станадарт уиски не може да се предлага ако не е отлежало най-малко три години. Отбележете обаче! Когато излезе от бурето ако ще и сто години да стои в бутилка все си води три годишно. Колко нашенски купешки ракии отлежават поне по толкова?

Та въпрос на вкус. Но патриотизъм във форма "От искъро по дълбоко нема" е излишен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
To малко стана "по-дебел ли е по-добре или по-дълъг"
Или кое е по-хубаво мезе - пържола на скара или таратор.
Или кое е по-добро ферари или камаз - зависи какво ще возим - дали дългокрака мадама или 10 тона чакъл :megagrin: .
Аз понеже съм правил и ракия и уиски, смея да твърдя че и двете могат да се сбъркат :megagrin:
или да се направят добре ...
Но, ако на масата има салатка от доматки,краставици и лук с по някоя и друга маслинка - не бих се и сетил да търся уиски, пък ако ще и да се казва Джони, Джак и прочее.
Или пък ако ми дадете 1 кг. бадеми - и една купа лед ...
Тъй че по-скоро да разгледаме мнението на Наско като един вид закачка, доказваща че и една добра ракия може да бъде предпочетена пред 12 г. уиски в определени условия и обстановка. Аз съм сигурен че неговата ракия си заслужава съревнованието.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 04:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Я...някой се опитва да ме оборва :lol2: Сериозно,защо пък,уискито от магазина ще е по добро от един алкохол,който забравих да спомена,че може да го наричам ракия,но да не е ракия според общопризнатото правило,какво е ракия и как се прави.А то е-да е направена от джибри и да е събирана до 38%,може и до 30%,като преди това в казана е слагано-лукчета,сол,кромид,и.... :evil: .Това според общоприетото правило,а колко са слагали правилноотсечената ракия във ново френско буре,което прави ракията такава,че не искаш да пиеш химията на големите компании....за което и точно говоря.Нека да си вдигнат ръката тези ,които са правили по горенаписаното,защото иначе,в противен случай,няма да има по дълбоко от искъро :) Както едновремешното вино няма нищо общо със съвременните начини за правене на вино,така не може да се поставя едновремешната скоросмъртница със така наречената от мен ракия.Виж колега Mike,това се опитвам да обясня,но явно българският ми куца :lachtot: Тук имам в момента поне 7-8 вида ракия в поне 4-5 различни съдове за оцветяване и стареене...само едното буре води класацията, :) другите са къде повече добри,а някои приличат на ракията в БГ. Този форум е точно за тези,които излизат от границите на общоприетото,търсещи и експериментиращи,иначе ще си правим вината и ракиите,както преди 5 века и така до края на света. Абе ,аз толко писане ударих...дано са ме разбрали някои :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Преди малко по битиви имаше репортаж за един много известен китарист американец, който в момента е на гости на бистришките баби .
Та тоя пич, който твърди че не яде месо и не пие алкохол каза "Толкова ме изкуши миризмата на тия неща (кюфтета) че не се сдържах да ги опитам, а после опитах и от онова божествено нещо наречено ракия"
Тъй че ...
"Но комент" както се казва.

(не става дума за Доминик Милър - китариста на Стинг, който също беше преди време при тях на гости, а за друг, но му забравих името - ако някой се сети да помага)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/bis ... ordan.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 10:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Сориии ама това е баси и новината.
Някъффф оцветен и мустакати формалинови препарати от женски пол от Бистрица ,че и на "софра" с кюфтета и рАкия-класицизъм ...А тия фалцетно,фалшиви звуци издавани на пет гласа от шопско са ....
Новинарите пак надминаха себе си...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Май 2012, 11:20
Мнения: 8
Naskohondata1 написа:
Я...някой се опитва да ме оборва :lol2: Сериозно,защо пък,уискито от магазина ще е по добро от един алкохол,който забравих да спомена,че може да го наричам ракия,но да не е ракия според общопризнатото правило,какво е ракия и как се прави.А то е-да е направена от джибри и да е събирана до 38%,може и до 30%,като преди това в казана е слагано-лукчета,сол,кромид,и.... :evil: .Това според общоприетото правило,а колко са слагали правилноотсечената ракия във ново френско буре,което прави ракията такава,че не искаш да пиеш химията на големите компании....за което и точно говоря.Нека да си вдигнат ръката тези ,които са правили по горенаписаното,защото иначе,в противен случай,няма да има по дълбоко от искъро :) Както едновремешното вино няма нищо общо със съвременните начини за правене на вино,така не може да се поставя едновремешната скоросмъртница със така наречената от мен ракия.Виж колега Mike,това се опитвам да обясня,но явно българският ми куца :lachtot: Тук имам в момента поне 7-8 вида ракия в поне 4-5 различни съдове за оцветяване и стареене...само едното буре води класацията, :) другите са къде повече добри,а някои приличат на ракията в БГ. Този форум е точно за тези,които излизат от границите на общоприетото,търсещи и експериментиращи,иначе ще си правим вината и ракиите,както преди 5 века и така до края на света. Абе ,аз толко писане ударих...дано са ме разбрали някои :2thumbs:


Нещо не можах да те разбера? Да оборвам, че не можеш да вземеш нещо от магазина и да го обявиш за лошо, само защото твоето е най добро. Обясних, ако искаш да сравняваш твоята домашнярка, да я сравняваш с някое домашнярско уиски. Докато не си го направил в този спор не можеш кое е по добро. Обяснил съм и защо. Защото едно е да свариш стотина литра ракия, а съвсем друго да свариш сто или двеста хиляди литра. А сравних това с което мога ракия от рафта с уиски от рафта. Та уиски от рафта побеждава, ракия от рафта.
Що се отнася до форума, :) ако не варя и аз разни питиета защо според теб съм в този форум? И още нещо ако ти харесваш ракията мека, има други които харесват "едновремешната скоросмъртница".
не можах да схвана и логиката хубав материал до 35, а материал с "търсени и експериментирани" материали до 30 градуса отбор? лукчетата намаляват метила ли? :lachtot:

Иначе съм напълно съгласен, че питието зависи от мезето. Мога да добавя от себе си и от сезона също.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: PowellTom и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима