Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Джин
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Приятно ми е, аз съм Джин, Куай-Гон Джин. :D
...И изобщо не знам от какво и как се прави джин. :D
Свети Гугъл е пестелив и дори противоречив по въпроса, на първо четене. Чувал съм за някакви връхчета от борчета, зелени шишарки... Ама не вярвам.
Ще помоля за малко осветление по въпроса от знаещите. :)

И се чудя, защо никой не прави джин (или поне никой не споделя)? Във форума е писано за направата на какво ли не: като се почне от вино и ракия, мине се през бира, водка и уиски, и се стигне до екзотики като пенливо вино и сайдер. А за джин - НИЩО! :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Не от борчета, а от хвойна и кориандър.

http://www.barlabel.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=116

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Видях го това, разбира се, ама стигнах точно до тук :
Цитат:
...Произвежда се от хвойнови плодове и други растения, които се накисват в дестилат от грозде или житни зърна. После течноста се дестилира ( понякога два пъти ) за да се извличат ароматните вещества от растенията...

и реших, че тоя нищо не разбира. Да кисне хвойна в ракия и после да дестилира два пъти... :? Ама знам ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
:nixweiss:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Никой ли не е правил джин, да сподели? :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 21:09 
Offline

Регистриран на: 30 Апр 2009, 23:03
Мнения: 1
Местожителство: bursa
http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=29.0
arca

Gin рецепта № 1

Основни компоненти:

хвойна (плодове) двадесет и пет грама
3 ч.л. кориандър
2 ч. л. кимион
610 мл алкохол (96%)

Настоявайте отделно хвойна и кориандър с кимион.

1. Тинктура от хвойна.
Вземете 330 мл алкохол се разрежда до 80% чрез добавяне на 70 мл вода и да отида да спя хвойна.

2. Тинктура от кориандър и кимион.
Вземете останалите 280 мл алкохол, същата порода до 80% чрез добавяне на 60 мл вода и да отида да спя с кимион кориандър. На тези съединения може да намали или увеличи вкус.

Настоявайте 4-5 дни. По време на инфузията непрекъснато се разбърква.
Дестилирана отделно.
Преди дестилация екстракти филтрира и притиснат от плодовете на остатъчен алкохол, се разрежда екстракти от всяка половина преварена вода.

Първите 10 мл спрей. Всяка инфузия изхвърля до 260 мл от дестилата.
Смесете производни дестилати и разтваря преварена вода до 1 литър.

Жан е готов!
Преди употреба е желателно да издържат на седмица.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 21:27 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Месут, превода от Гугъл често ме развеселява, но важното е, че някак си се разбира :)

Отдавна не съм пребивавал на места, където да расте хвойна... С Гугъл намерих хвойна за вана, но не и тиктура.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Расте си тя ,ама е бая студено ,там където требе да се бере. :D .Поне в сегашния период.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2012, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еее началник излез се разходи малко из София де. :megagrin: Хвойна има навсякъде. Даже и в двора имам ма май е друг вид ( не съм виждал плодове по нея, но може да е заради неподходящи условия)
Та джина се прави от Juniperus communis и съм почти сигурен че хвойната опасваща цялото НДК е от този вид, но ми трябва потвърждение от някой ботаник( после си представям членове на форума, с малки кошнички в храстите, по време на техническата зрялост на плодовете на 'Синята Хвойна') ако ли не ей я дей Витоша. То от нея по-високо нема, 'ма се че 'стигнем в'ръо.
Вариации много, всеки си има собствена ''тайна рецепта'' но много ликьори, шнапсове и тЯм подобни напитки както и някои рецепти за джин са на база спиртна настойка за 12-20 часа и редистилация. Слагат се и други билки (подправки), но в основата си се ползват 90% хвойна и кориандър.
Има установки при които от 'колона' дестилата преминава през съд с подправките преди охладителя, или от аламбика през тъмпер (маслоуловител) в който са поставени те (джедай ако беше го направил класически с входяща и изходяща тръба нямаше проблем, но твоя правен от бай Ман... не знам :nixweiss: ти ще кажеш). Класиката ми се струва обаче е със обикновен аламбик с подправките вътре но с 3-4 редестилации ( ето са ако имаше символ <й> щях да си го напиша правилно) и избор при кои от тях- примерно втора и четвърта или втора и трета с хвойна, а четвърта с кориандър или.... и т.н.
Това съм попрочел до сега. Някой ден ще се пробвам и ще споделя, но засега толкова.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Благодаря на всички, на Иво най-вече! :2thumbs:
Разбрах и защо на никой не му се влиза в такова приключение, като може да си го вземе готов. :megagrin:
П.П. Иво, ся зимата оня маслоуловител ще бъде преработен. Не че и сега не събира гадости, ама за чиста съвест. Другия сезон ще докладвам. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 09:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А що бе, само трябва да намерим плодчета хвойна (може да ги има в билковите аптеки, трябва да заръчам на жената да провери) да имаш едно малко домашно дестилаторче (5-8-10 литрово от тенджера), няколко рецепти и газ.
Инак ако променяш маслоуловителя, попрочети повече за тъмперите и ще видиш че с подходяща конструкция върши и много друга работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 10:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Джинът е хвойнова високоалкохолна напитка с алкохолно съдържание минимум 38 об.%. Произвежда се от ароматичен хвойнов дестилат, който се получава при технологична преработка на хвойнови плодове. Преработват се пресни или сухи хвойнови плодове. От пресните плодове се получава ферментирала плодова каша, от която след дестилация и ректификация се произвежда хвойнов дестилат, а от сухите хвойнови плодове - водно алкохолна хвойнова настойка, която се дестилира до ароматичен хвойнов дестилат.
Сухите хвойнови плодове съдържат до 2,5 % етерично масло. В състава му влизат основно терпенови (75 %) и сескитерпенови (16 %) въглеводороди и кислородни съединения (9 %). Основни представители на хвойновото масло са: а-пинен (40 - 50 %), р-пинен и сабинен (16-20 %), мирцен и лимонен (6-8 %), терпиненол-4 (5 %), р-тимол (5 %), борнилацетат (3 %), камфен (2 %).
Производство на ароматичен хвойнов дестилат. За производството на ароматичен хвойнов дестилат от сухите хвойнови плодове се получават водно-алкохолни хвойнови настойки, които се подлагат на фракционна дестилация. Водно алкохолните настойки се произвеждат чрез трикратна последователна екстракция на целите сухи плодове с водно-алкохолна смес. Екстракцията се провежда в метални екстрактори снабдени с люкове за зареждане на суровината и с дренажна (оцеждаща) повърхност, с помпа за рециркулация на екстрагента и със система за изнасяне на екстрахираната суровина. Първите две екстракции се осъществяват при хидромодул 1:5 с водно- алкохолна смес с концентрация на етанол 65 об.%. Последната (трета) екстракция се провежда с омекотена вода при хидромодул 1:2. Трите течни екстракта се смесват и формират водно-алкохолната настойка. Поради високото съдържание на алкохол (средно 55 об.%) получените водно-алкохолни настойки се дестилират само в апарати с периодично (прекъснато) действие. Апаратите са комплектовани с ректификатор, дефлегматор и мощен кондензатор-охладител. Провежда се двукратна дестилация на настойките, като при първата дестилация се реализира обезалкохоляване на настойките и се получава суров ароматичен хвойнов дестилат. При втората дестилация от суровия хвойнов дестилат, при определени режими, чрез подходящо фракциониране се произвежда ароматичен хвойнов дестилат и се отделят първоточна и опашна фракция.
Готовият ароматичен хвойнов дестилат е с алкохолно съдържание 82 - 85 об.% и в него преминава средно 75 % от етанола съдържащ се във водно-алкохолната хвойнова настойка.
Отделените при втората (фракционна) дестилация първоточна и опашна фракции съдържат 25 % от етанола на водно-алкохолната настойка. Те се купажират и се използват - като компонент на водно-алкохолната смес за екстрахиране на хвойната.
В част от технологиите за ароматични хвойнови дестилати, водно-алкохолните настойки се произвеждат от предварително смесени в определени тегловни отношения сухи хвойнови плодове и кориандър (при доминиращо участие на хвойновите плодове), а в други технологични схеми - от хвойнови плодове, кориандър и сухи лимонени кори.
Дестилацията на водно-алкохолните настойки получени с участие на кориандър или кориандър и лимонови кори се провежда в дестилационно-ректификационни апарати с периодично действие, като се прилагат методи и режими за дестилация и фракциониране, използвани при дестилация на водно алкохолни настойки от сухи хвойнови плодове.
В купажите за сух джин участват ректифициран спирт, омекотена вода, глицерин и ароматичен хвойнов (хвойново-кориандров, хвойново-кориандрово-лимонен) дестилат. Алкохолното съдържание на готовия джин е от 38 до 45 об.%. Разходът на хвойнови ароматични дестилати варира нормално от 2 до 3 dm3/100 dm3 готов продукт. Купажите за джин се стабилизират чрез обработка със студ, следвана от студено шихтово филтриране.


цитат проф.МАРИН ГЕОРГИЕВ МАРИНОВ
ТЕХНОЛОГИЯ НА
ВИСОКОАЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ И СПИРТА

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2012, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Да докладвам: днес жената ходи до билкова аптека. Не запомнила точно цените, но ми е взела семена от кориандър и сухи плодчета от хвойна. Мисли че цените са съответно 1.20 и 1.40 за 100 грама.(предполагам са принципно скъпи, но за толкова малък грамаж...). Казах и да пита и за Кадънската кълка. Нямало и не знаят какво е, а често я търсели хората.Казах и да види за див пелин ,но ми е купила бял. В Гугъла какво ли не излиза и пусто не мога я разбра аджеба какво е, а съм на 99% сигурен че я имам на двора. Вуйчо ми ми я даде и ми каза че е трева за ракия(доста е възрастен и с Паркинсон, явно не и помни името, щото иначе беше много запален любител градинар и доста четеше) Та таз 'трева' никога не съм я виждал да цъфти, но тя е на такова забутано и сенчесто място, дето нито някой я гледа нито полива... Така и не посмях да я пробвам, а иначе много прилича на това, но не мога да кажа със сигурност по снимката. Наско това което имаш такова ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2013, 05:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравейте колеги и за много Години!!
От известно време и аз се опитвам да дестилирам напитка доближаваща се по вкус на питиетата със марка Джин....... като се стремя да имам и повторяемост на процеса.
Основната съставка на Джина е хвойната от там насетне както е писал Иво всеки си има тайна рецепта и рядко се вдига много завесата.
За извличане на ароматите от тайната рецепта :) някой от Големите във бранша
TANQUERAY TEN- HENDRICK*S-CITADELLE,поставят на пътя на алк.пари кошница със билките като за целта ползват аламбици тип..CARTER-HEAD STILL някой от който се броят на пръсти
Прикачени файлове:
Hendricks-Carter-Head-Still-Colour-266x400.jpg
Прикачени файлове:
Basket-of-the-Carter-Head-Still-588x400.jpg

Аз също си сделах бледо подобие 8литра на техните.
Прикачени файлове:
rsz_dsc00736.jpg
Прикачени файлове:
rsz_dsc00695.jpg
Прикачени файлове:
rsz_dsc00697.jpg

Ползвам ректифициран спирт,който разреждам до 35% а във кошничката над купола поставям подправките.По време на дестилацията първата фракция премахвам тъй като съдържа много етер.масла.
Добре е да се има на предвид,че етер.масла ИЗБИВАТ на различни темп.затова аз отделям различните фракции като във последствие ги смесвам по вкус.
Ето една рецепта която съм си направил със опит/неопит :) не искам да ангажирвам никой защото всички рецепти са индивидуални.
Прикачени файлове:
rsz_dsc00821.jpg
.
1.Хвойна/20гр
2.Кориандър/8гр
3.Анасон/0,20гр
4.Кардамон/0,25гр
5.Женско Биле/1гр
6.Канела/1гр
7.Босилек/0,10гр
8.Бадем/3гр
9.Портокалова кора/0,25гр
10.Лимонова кора/0,25гр
За повече точност ползвам електр.везна
Прикачени файлове:
rsz_dsc00825.jpg

Рецептата е за 1литър.
Повечето от билките трябва да се намачкат във Гаванче,а кората на лимона и портокала да е сушена без месестата бяла част.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Джин
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2013, 06:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Така да си продължа мисълта.
Другият вариянт е чрез настойка на билките във водо/алкохолна смес аз я оставям на 45% а билките ги оставям да киснат 24/26 часа но не повече от 40 часа след което разреждам до 35% и във КазаНЯ за дестилация.
Ето как изглежда настойката на 4 час.
Прикачени файлове:
rsz_dsc00819.jpg

След 22 часа
Прикачени файлове:
DSC00827_1.JPG

На мен лично Джинът получен чрез настойка ми допада повече по фин ми се струва някак при този със кошничката ароматите са прекалено изявени,може би ако се редистелира :? незнам трябва да се опитва.
Както повечето питиета така и Джина след дестилация му трябва време за да се Хармонизира затова не бързайте със оценките веднага след дестилацията.
Според мен след двумесечно изчакване питието е със завидно по-добри вкусови качества.
Поздрави.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима