Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ликьор от Малина
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 20:53 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
За приготвяне на 10л. ликьор с алкохолно съдържание около 28об.% и захарност 30% се използват следните количества от компонентите:
1.Малинов екстракт с алкохол 44об% - 4.0 л.
2.Захарен сироп с концентрация 75% - 4.0 л.
3.Спирт 96гр. -1.1л.
4.Вода до обем 10 л. -0,9л.
Малинов екстракт-Прясно набраните плодове се почистват от дръжките и чашелишчетата и се поставят тенджера с капак.Заливат се с 60 процентна водно-алкохолна смес в съотношение 1:1.2(1кг.плод се залива с 1.2 л.водно-алкохолна смес)Водно-алкохолната смес се приготвя като се смесят 10 части спирт с 6 части вода.Екстрахирането продължава 1 месец,като всекидневно се прави по едно разбъркване.След това течният екстакт се отделя чрез прецеждане.Останалата гъста маса се пресова.Получения при пресоването сок се смесва с отцедения и се оставя 20-30 дни в покои за избистряне.
Захарен сироп-За приготвянето на 10 л.захарен сироп с концентрация 75% се постъпва по следния начин.В емаилирана тенджера се поставят 8 кг. захар,която се залива с 6 л. вода.Разбърква се за да се разтвори ,и се загрява ня умерен огън до завиране.Прибавя се 6-7 грама винена или лимонена киселина.След прибавянето на киселината разтвора се вари още 7-8 минути .През това време с перфорирана лъжица се обира образувалата се пяна.Горещия сироп се прецежда през марля и се оставя да истине.Охладения сироп се налива в бутилки за съхранение.Преди затварянето в бутилките се добавят 1-2 супени лъжици спирт.
Дано съм преписъл всичко както трябва смятам да предложа и още рецепти от книгата "производство на домашни ракии ликьори и плодови вина" на Димитър Цаков,ако разбира се някои се заинтересува.
И наи важно е ,че наи добрите неща стават на око и на вкус :)

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Ликьор от малини
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2009, 21:40 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
За приготвянето на една доза се използват следните продукти:1кг.малини,2 чаени чаши захар ,1л.водка или ракия,100 мл.ром.
Почистените плодове се смачкват леко,поставят се в емаилиран съд и се посипват с захар.Оставят се да престоят 24 часа,след което се прехвърлят в 3 литров(или какавто имате)дамаджан и се заливат с водката и рома.Дамаджаната се запушва с тапа от памук и се оставя за 3 седмици в помещение с постоянна температура,като оот време на времесе разклаща.След това течността се прецежда през гъста марля и ликьора е готов за консумация.

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима