Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Ликьор от кайсии
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2013, 10:54 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2013, 03:32
Мнения: 1
Първо да се представя. Казвам се Андрей, от София. След години на употреба и злоупотреба реших, че е крайно време да започна и да произвеждам. Понеже това ми е ново хоби и не искам да съсипвам материал се насочих първо към ликьорите.
Напълно невеж съм в приготвянето и след обстойно търсене на рецепти се спрях на 2-3. Като прилежен химик ще направя 2-3 варианта с различни съотношения на всяка рецепта и до 2-3 седмици, живот и здраве ще реша кое най-много ми приляга на небцето. Принципно ликьорите спадат в категория "лиготии" и не съм им голям фен, но щом сам съм го правил ще си го пия.

Ще се радвам и ако някоя добра душа ми отговори на няколко въпроса.
Взех около 1 кг кайсии, махнах костилките, сложих на око 300-400 гр захар и добавих към 300-350 мл ракия. Сега цялата първична супа си мирише солидно на гроздова, а искам да избегна този аромат. И първия въпрос има ли нещо, с което да го премахна ( мързеше ме да сляза до магазина за водка ). Втори и много важен въпрос. Има ли нужда варене и не на последно място ще трябва ли да се слага глицерин, кога и колко :?:

П.П. Има ли някакво процентно или количествено съотношение между глицерин и заготовка, и въобще нужен ли е глицерин или получената смес ще се скапе и/или ще остане нехомогенна? Мерси предварително.

Поздрави,
Андрей.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2013, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2007, 08:34
Мнения: 56
Местожителство: София
Здравей Андрей и добре дошъл във форума.

За плодове, като кайсии, къпини, касис, боровинки, череши, праскови, сливи и малини и др. има базова рецепта със следните пропорций:

450 g плодове
700 мл. водка или 350 мл.чист алкохол, разреден с вода 1:1
1 1/4 чаша (300 милилитра) гранулира захар

Естествено, съотношението на съставките може да варира според вкуса. Ликьорите се правят с чист спирт за хранителни цели и няма как да премахнеш миризмата на ракия. Дестилация не се прави, освен за някой специални рецепти. Глицерин не се ползва при ликьорите. Той е за омекотяване на водка и някой други напитки.

Успех в начинанието и ако те интересува нещо друго, питай. Този форум е за това.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима