Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Преди две седмици , понеже ми остана малко грозде и по желание на близките си спретнах малко натурален гроздов сок. Аз знам две технологии:едната е с двойна пастьоризация, а другата е с добавяне на консерванти - натриев бензоат Е211. Използвам първата, която ми осигурява трайност на продукта около 5-6месеца, което е предостатъчно. Технологията е проста, като за бяло вино.
1)Гроздето го ронкам на ръка и го смачквам, веднага отделям сока от ципите.
2)Сулфитирам с доза 15-20гр на 100л КМБС
3) Следващата стъпка е да поставя „калната„ на цвят течност в хладилни условия,за да отделя твърдите утайки.След 24 часа избистрянето е на лице, като нормално рандемана на бистрия сок е 2/3 до 1/2 от заложената течност.
4)Следва първата пастьоризация при която сока го загрявам до 75 градуса, не повече. Топлата мъст я сипвам в съдове и херметически се затварят( изчаква се малко да изстинат иначе може да пръсне съда,ако е пластмасов)
5)след двуседмично отлежаване се отделят белтъчните утайки,които са доста по-малко
6)Следва втората пастьоризация ,която е при 70 градуса(загрява се до 70 градуса и се маха от котлона)
7)Следва бутилиране в съдове по избор.
Гроздето, което е подходящо за гроздов сок трябва да има захарност около 16-20%, не повече,защото става много тегаво за пиене, както и по-високо киселинно съдаржание,за да е свеж. Консумира се изстуден.

http://prikachi.com/images/461/6656461S.jpg

Лявата бутилка е от червено грозде, дясната е от бяло.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима