Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Абсент
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Тази тема е отделена от дискусия в раздела "Бирата" и преместена тук.

SiteAdmin



да и аз така си мисля че трябва да има.
А току що открих нещо много интересно.. значи хмелът се използва за пивоварство не повече от 500 години а бира се прави от много много отдавна... Прочетох "древна" рецепта за правенето на бира с билки и там се използвала билката wormwood, която предизвиквала халюцинации и жените които правели тази бира били наричани вещици. Поразрових из гуугъл и открих че тази билка е с латинското име Artemisia absinthium L а wikipedia-та вижте какво ми показва http://bg.wikipedia.org/wiki/Artemisia_absinthium а именно пелин..
след това открих че от нашенския пелин се прави дори абсент :roll: направо се шашнах че даже и българска рецепта за домашен апсент си имаме :shock:

Береш горчив пелин (расте из цяла България, но най- много в Добруджа и източните Родопи), на четвърт кило горчив пелин се слага с по 1 литър етилов спирт( домашна ракия) и по едно настъргано индийско орехче. Затваря се добре в някакъв съд ( туба от мин. вода). В оригиналните рецепти за абсент фигурират и малки количества блатен аир и още някои билки…

Чака се една седмица, после спирта, разтворил каквото може се слага на мястото на джибрите в казанче за ракия, и се слага на бавен огън да се дестилира. От серпентината започва да капе абсент, който се събира в шишенце. В казана е останала цялата горчилка, а в шишенцето се е събрала бледо жълто-зеленикава течност със специфичен аромат, имаща високо съдържание на абсентин и известно ( 60-70 градуса) съдържание на етилов алкохол.

:shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 19:09 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
на тази тема съм невещ какво е абсентин за какво се ползва :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ползва се за правене на абсент. Ван Гог си отрязал ухото именно заради употребата на абсент. Предизвиква халюцинации .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 19:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не знаех, че от див пелин можеш да правиш абсент :)
Относно бирата,
от това, което съм чел, като цяло хмела не е много задължителен, особено за първи експерименти :) В Южна Америка правят царевична бира без да слагат хмел. Ако не се лъжа, първите документирани "опити" за производство на бира са от древен Египет. И те не са слагали хмел.

Инък внимавай с пелина, да не те бият вкъщи :P

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
хахах да трябва да се внимава... то каквито неща прочетох то чак да го е страх човек


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2008, 23:58 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
тая отрова не е ли забранена и изобщо кои го пие това , незнам тази рецепта в какви раце ще попадне и дали мястото и е тук.......


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2008, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
относно тази рецепта не я препоръчвам на никой... и е най-добре да си остане с образователна цел.Иначе до скоро абсентът е бил забранен (мисля 1999 г.) за повечето страни. Не съм сигурен обаче.
Относно моята бира :lol: :lol: много съм щаслив току що открих дори и хмел в моя роден край. Около 300 гр за 1,20 лв а ечемикът е по 75 ст. Утре официално започва моята пивоварна практика. :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2009, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Абсент
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Абсентът е напитка с високо съдържание на алкохол. Получава се от цветовете и листата на медицинското растение Artemisia absinthium (пелин). Абсентът често се асоциира с френските артисти и писатели от края на XIX и началото на XX век, като тогава най-известната марка е била Pernod Fils.

Абсентът е бил описван като опасен и водещ до пристрастяване. До 1915 г. той вече е забранен в Съединените Щати и повечето Европейски страни, с изключение на Великобритания, Швеция, Испания, Португалия, Дания и Австро-Унгарската Империя. Въпреки че е бил хулен, няма доказателства да е по-опасен от обикновените алкохолни напитки. Неговите психоактивни свойства, отделно от алкохолните, са много преувеличени.

Преоткриването му започва в 1990 г., когато страни в Европейския Съюз започват да преозаконяват производството и продажбата му. До Февруари 2008 г. се произвеждат над 200 марки абсент в дозина страни, най-вече Франция, Швейцария, Испания и Чехия. Комерсиализацията му в САЩ започва отново през 2007 г.


Съставки и начин на приготвяне...
Освен пелин, абсентът съдържа и анасон, копър, исоп, както и друго растение от същия род - Arthemisia pontica. Може да включва и корени от ангелика, листа от росен, кориандър, вероника, хвойна, индийско орехче и различни планински билки.

Кипването на пелина без допълнителна дестилация води до получаването на изключително горчива напитка, чиито вкус се дължи на водно-разтворимата субстанция - абсинтин. След дестилация се получава безцветен алкохолат, който напуска дестилатора с алкохолно съдържание около 82%. Ако се остави така, продуктът се нарича la bleue или la blanche. Зеленият цвят може да се получи по изкуствен път или с хлорофил от допълнителни съставки. Необходимо е разреждане с вода. С течение на времето хлорофилът се разгражда и дава жълто-зелено до кафяво оцветяване. През XIX век при производството на евтини марки се добавят мед, цинк, индигово растение и други за добиване на зелен цвят, а антимониевият трихлорид води до т.нар. louche ефект. Рецепта 25 г изсушен горчив пелин (листа и цветове) – Artemisia absinthium 50 г резене (див копър) – Foeniculum vulgare 50 г семена от анасон – Green Anise Залива се с един литър 85 % спирт. Оставя се на стайна температура и тъмно място в затворен съд за две седмици,като ежедневно се разтръсква по няколко пъти.Долива се половин литър вода и всичко се поставя в дестилатор.След дестилацията се получава един литър бистър алкохол,който трябва да се оцвети в характерния зелен цвят за абсента и да се добавят допълнителни вкусове и аромати.Оцветяването става по следният начин.


Взимат се 0,4 литра от алкохола и в него се накисват следните треви: 10 г исоп – Hyssop / Hyssopus officinalis 5 г маточина – Melissa / Melissa officinalis 1-3 г горчив пелин – Artemisia absinthium (пелина придава допълнителна горчивина,която не е приятна на всеки,затова може да не се слага изобщо.). По желание,могат да се прибавят кори от лимон и портокал.

Сместа се филтрира (подходящ е филтър за кафе) и се смесва с останалия алкохол.Разрежда се до 70 – 75 %.Желателно е да се остави да отлежи от седмица до месец. Това не е единственият начин за получаване на абсент. Съществуват голям брой рецепти с най-различни съставки,но тази е една от базовите. Има и начин чрез накисване на тревите в спирт,но той не е толкова добър,както при дестилацията. В последните години се ползва и овкусяване на спирт с етерични масла, извлечени от споменатите треви,но този начин не е на почит сред любителите на това питие.

за повече информация
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BD%D1%82
и чичко google.com


подчертавам тази рецепта не я препоръчвам никому. Това е дадено за обща информация,аз лично не познавам човек който да си прави домашен абсент такаче това си остава в графата "не тествано" ...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2009, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
Здравейте!
Тази тема е доста интересна...
Аз като любител на алкохолните питиета съм си копувал Абсент за 65 лева.(набутвация)
Обаче това което се свари в кухнята е страхотно.
Получава се течност с бледо-бледо жълтеникав цвят, аромат на пелин :) и много упойващи пари.Спиртомера потъна до дъното , но остана прав което наближава околу 75 градуса.
Рецептата е малко доизмислена от мен , но ефекта е същия.
С един приятел се катурнахме от по 75 мл.
Поразителен ефект.
Не е за пишман пиячи.
А, и вредните "свойства" , както и халюциногенните са здраво пресилени.
Това е просто много ароматна анасонлийка, според мен де.
Въпреки това не за изтърване. :wink:
Препоръки и Плюс в графата на отзивите :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2009, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Paelio написа:
Здравейте!

Рецептата е малко доизмислена от мен , но ефекта е същия.


колега по коя рецепта сте се водили по първата или тази от уикипедията

Paelio написа:

Препоръки и Плюс в графата на отзивите
:)


:) похвално.. :wink: лъжичка имате ли колега :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2009, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
Здравейте отново!

Водих се по рецептата с кисненето и индийското орехче.
Току що напалих дестилатора и отново преварка с анасон в котела.
После с маточина ще го накисна докато е горещ от серпентината.
Сега остава ччакане да истине малко и проба отново ... :)
Със лъжица не разполагам, но ползвам метода "ледче овъргаляно в захар"... - Май такъв ритуал няма :wink: , но все едно, със захар или без е убиец!

ПС:
Много се търси в арт средите... :lol: :wink: (приятели художници)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2009, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
хахах все още е на мода,или в българия модата навлиза бавно. незнам. както и да е. успех колега в начинанията и внимавайте с билките :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2009, 02:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
Между другото един от същите тези художници ме навива да му варя и да ми плаща по 40 лева литъра :shock: :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2009, 08:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:lol: :lol: тези хора са изумително шантави във всякакъв аспект. Ами колега тва си е жива далавера :lol: Направи си на фотошоп и етикет :lol:
чао и успех!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2009, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=317 :lol: :lol: :lol:


По-рано от теб се сетих :!: :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима