Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Апр 2018, 01:00 Дата и час: 21 Апр 2018, 01:00

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2015, 20:18 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1956
Местожителство: София
Имаше я вече някъде пусната тази рецепта, но реших да я сложа в собствена тема.

Ст. н. с. I ст. д-р Димитър Цаков в ''Джобен наръчник за производство на домашна ракия'' написа:
Троянска билкова ракия

Получава се от купажиране (смесване) на плодова ракия с екстракт от билкова смес...

Билковият екстракт се приготвя от следната билкова смес (количествата са в грамове):

 • сладка папрат (корени) - 30 гр
 • балканска чубрица (стръкове) – 50 гр
 • равнец (цветове) – 50 гр
 • подъбиче червено (стръкове) – 50 гр
 • черен бъз (цвят) – 30 гр
 • жълт кантарион (цвят) - 50 гр
 • червен кантарион (цвят) - 50 гр
 • риган (стръкове) - 50 гр
 • мащерка (стръкове) - 30 гр
 • мента (листа) - 30 гр
 • карамфил (зърна) - 30 гр
 • босилек (стръкове) - 30 гр

(Посоченото количество е за 480 гр билкова смес, съответно за заливане с 4,8 л ракия или ~90 л готов продукт - бел. SiteAdmin)

Билковата смес се поставя в стъклен или емайлиран плътно затварящ се съд и се залива с ракия в пропорция 10 л ракия на 1 кг билкова смес. Екстракцията продължава 25-30 дни при всекидневно разбъркване. След това екстрактът се декантира и филтрира.

Приготвяне на купажа

Това става в купажен съд. За приготвяне на 20 л билкова ракия са необходими 19 л ракия и 1 л билков екстракт. Първо в купажния съд се налива плодовата ракия. В нея при постоянно разбъркване се прибавя билковият екстракт. За омекотяваие на вкуса се препоръчва добавяне на 20 мл глицерин за 20 л ракия. Разбъркването продължава още 10-15 минути за пълно хомогенизиране на отделните компоненти. След това сместа се оставя в покой за 2-3 седмици. Готовата ракия се налива в бутилки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2015, 18:39 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1193
Аз като почитател на сливовата ракия също се интересувам от билковата троянска сливова. Обачe информацията за специалната рецепта на манастира няма как да се разбере. Но от материалите които съм събрал, съм стигнал до следния извод: Манастира произвежда 3 вида ракии - обикновена сливова, специална сливова по тайната рецепта /21 билки/ и манастирска буреновка /40 -45 билки/. Билките се берат от ранна пролет до късна есен. По тази причина предполагам, че е възможно 21 билки за специалната да са подбрани от 40 -те.

Събрана информация от интернет:

В Троянския манастир твърдят, че варенето на ракия по тия краища е още от ХIV в. - с основаването на обителта. През 1894 г. монашеската ракия заминала на конкурс в белгийския град Анверс, спечелила бронзов медал и станала световнопризната марка. От нея са пили всички видни гости на манастира и страната. Сред тях са папа Йоан-Павел II и американският президент Бил Клинтън.
Действително сливовата ракия, която се произвежда в Троянския манастир, е с високо качество – приятна на вкус, с дъх на натурални зрели троянски сливи и цвят на кехлибар.Освен обикновената сливовица монасите произвеждат и друг вид сливова ракия, наречена „буреновка”, която се прави от четиридесет билки (бурена), брани в планината край скита „ Св. Иван”. Тази ракия е манастирски специалитет. Освен качествата на обикновената манастирска сливова ракия – приятен вкус, дъх на зрели сливи, тя има и уханието на билките, които се слагат в нея.
Тонове ракия са произвеждани годишно в Троянския манастир преди десетилетия. Омайната течност се добивала от ферментирали сливи, те пък идвали от многобройни декари с дръвчета, собственост на обителта. Тази дейност носела доста добър доход. Но в наши дни производството е паднало на 150 л.
Специалната ракия с 21 билки е известна не само у нас, а и в чужбина. Но рецептата остава строго пазена тайна, като тази на кока-кола например. Никакви молби и увещания не склоняват епископ Сионий да разкрие секрета.
Предпазливо обяснява, че рецептата се предава от игумен на игумен. И не само това. Ведно с нея той получавал и колекция от ракии, варени в обителта.
“Това е един вид наследство, за да се знае какви са били производите през годините”, казва епископът. Най-старата, предадена нему от предшественика, е от 1921 г. - златен резерв на манастира.
А билките беряли в местността Зелениковец. От тях се правела плътна бала, здраво вързана, която се поставя под чучура на казана. В средата имало вдлъбнатина като гнездо, през която минавала огнената течност след пълното закисване на билките. Те отнемали метиловия спирт и придавали неповторим аромат. Една бала с билки се ползвала само за един казан от 250 л. После се хвърляла в огъня.
“В бутилките се слага стръкче риган за красота. Толкова мога да ви разкрия, но какви са билките - не. Знайте само, че не са чудни или тайни - има ги в Балкана”, допълва игуменът.

МАНАСТИРСКА БУРЕНОВКА
Рано през пролетта (началото на м. април) в големи дамаджани (15–20-литрови) се налива отлежала, най-малко 1 година, чиста сливова ракия (42°–43°), като дамаджаните се оставят 2-3 литра празни, за да има място за билките.
В течение на годината в ракията се слагат различни билки – без определена дозировка, „на ръкойка”.
Към края на м. октомври или през м. ноември ракията се опитва на вкус. Ако е много наситена с билковия разтвор, се разрежда със същата по градус (42°–43°) сливова ракия. Преценката е субективно – докато се хареса на опитвача.От дамаджани ракията през цедка се налива в други съдове.
Получената „буреновка” има вкус на букет от ароматичните вещества на сложените в нея от пролетта до есента билки. На цвят „буреновката” е жълто-зеленикава, кехлибарено-изумрудена.
Манастирската „буреновка” добива голяма популярност след Първата световна война и най-вече между 1930–1940 г. За тази ракия се говори в управляващите кръгове – между министри, генерали, висши служащи, посетили манастира.


Сливова ракия http://festivalnaslivata.com/bg/za-sliv ... randy.html

СПИСЪК НА БИЛКИТЕ ЗА РАКИЯТА http://festivalnaslivata.com/bg/za-sliv ... bilki.html

латинско название:
1. Дъхави теменуги Viola odorata L.
2. Момина сълза Convalaria majalis L.
3. Цвят от вишна Prunus cerasus L.
4. Дъхав зюмбюл Hyacinthus leucophaelus
5. Цвят от ароматични ябълки Malus domestica
6. Цвят от свирчовина Sambucus nigra L.
7. Цвят от глог Crataegus monogyna L.
8. Цвят от липа Tilia argenteaDesf.
9. Цвят от акация Robinia pseudoacacia L.
10. Цвят от ясен Fraxinus excelsior L.
11. Цветове от ситна лайка Matricaria chamomilla L.
12. Цвят от рози – (трендафил) Rosa damascena L.
13. Цвят от шипки Rosa canina L.
14. Карамфил (планински бял, ситно ароматичен) Diantus superbus L.
15. Градински пелин (стъбло и цвят – основна билка) Artemisia absinthium L.
16. Равнец Achillea millefolium L.
17. Червен кантарион Centaurium erythraea Rafn.
18. Жълт кантарион (звъника) Hipericum perforatum L.
19. Дилянка (цветове и корени) Valeriana officinalis L.
20. Божо дърво (бял цвят) Thuja occientalis L.
21. Здравец (цвят, листа и корени) Geranium sanguineum L.
22. Меродия (корени и листа) Petroselium sativum
23. Копър Anethum graveolens L.
24. Целина (корени) Apium graveolens L.
25. Девесил (листа и стъбло) Levisticum officinale L.
26. Волски език Phyllitis scolopendrium
27. Сладка папрат (корени) Polypodium vulgare L.
28. Подбел (листа) Tussilago farfara L.
29. Горска мента Mentha piperitaL.
30. Блатна мента (ситна, цъфти синьо) Mentha pulegium L.
31. Бабина душица (мащерка) Thymus serpillum L.
32. Дива чубрица Satureja montana L.
33. Градинска чубрица Satureja hortensis L.
34. Босилек Ocimum basilicum L.
35. Пресни пъпки от върховете на борови клонки Pinus silvestris L.
36. Орехови листа (млади, крехки) Juglans regia L.
37. Риган (цъфти през есента, употребява се при
гръдни болести – съцветието му се употребява
и в чай) Origanum vulgare L.
38. Лимон (нашенски – листа и корени) Citrus x Limon
39. Портокал (кора) Citrus sinensis
40. Мандарина (кора) Citrus reticulats
41. Моркови (плодът, нарязан по дължина на
четири, дава сладникав вкус) Daucus carota L.
42. Калина (червени плодове) Sorbus aucuparia L.
43. Боровинки (зрели плодове) Vaccinium myrtillus L.
44. Шипки (сърбогъзки – зрели червени плодове) Rosa canina L.
45. Кърпикожух – мразовец
(есенен минзухар), много малка доза Colchicum automnale L.


Билкова ракия
Много предприятия произвеждат ракия с марката "Троянска сливова", но тя няма почти нищо общо с истинското билково чудо, което от векове се произвежда в Троянския манастир. Такава ракия не се намира във всеки магазин. Дори и в самия град, чието име носи ракията, пак не ще случиш на "Билкова троянска ракия. И ако все пак искаш да не се връщаш с празни ръце, трябва да се поразходиш до светата обител. Монасите продават 700-милилитрова бутилка за 10 лева. Цената си заслужава, защото благата сливова, която се вари открай време в манастира, освен за изискана трапеза може да се използва и за лек. Тя успокоява стомаха, лекува гастрити, разширява кръвоносните съдове и с това облекчава работата на сърцето. Троянският елексир се прави от 40 билки, но тайната рецепта се знае от един човек в манастира. Той приготвя сместа от билките, той следи ферментацията и процеса на дестилацията. Помагат му няколко монаси, но и те не знаят пропорциите. Да се опиташ да откопчиш секрета на пивката троянска ракия е все едно да искаш от "Кока-кола" рецептата за световноизвестната напитка.
Все пак монасите повдигат малко завесата, като разкриват, че слагат джибрите да ферментират в огромни каци. Варят ги от края на ноември до Коледа. След това наливат ракията в черничеви бурета, които изпълняват ролята на активен въглен и отнемат остатъците метилов алкохол. Черницата придава мек и топъл аромат на питието. 40 дни продължава този процес. След това се прибавят билките. Важното е да са разтворени и смесени добре, за да се получи хомогенна смес, добавят още малко от тайната си монасите. После питието се налива в стъклени бутилки, слага им се стръкче жълт кантарион и се запечатват с червен восък. Етикетът се подпечатва лично от игумена на манастира, за да няма фалшификации. Отбелязва се годината на производството.
Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракия"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2015, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 234
Може ли билките да се поставят в торбичка от тензух и така да стоят в ракията? Ако са в насипно състояние, после как се филтрира фино 20-30 литра... че и повече?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2015, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 129
Местожителство: Варна
"Може ли билките да се поставят в торбичка от тензух и така да стоят в ракията? Ако са в насипно състояние, после как се филтрира фино 20-30 литра"

Moже , но пак ще има дребни частици. Филтриране - скачени съдове -съда с билковата ракия нависоко, маркуч ф6-7-8-10 мм и цедка.Даже и частично аериране може да се получи.

Снощи надигнах торбичката и видях,че има дребни частици.
Следващата събота или неделя ще го играя филма /45-50л/


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2015, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 129
Местожителство: Варна
Снощи свърших прецеждането. Маркуча във фуния със ситна цедка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2016, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 129
Местожителство: Варна
Да допълня - в магазините за бои /латекс, фасаген има конусни цедки по 50-60 ст за боя. Вършат идеална работа за билкова ракия


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2017, 06:15 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1193
Да допълня списъка с билките:
46. Блатен тъжник.
47. Бобови шушулки.
48. Цвят от бъз.
49. Салвия.
50. Смрадлика 3-4 листенца.
51. Олеандър 2-3 листенца.


Върнете се в началото
  
 
 [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима