Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Унгарски Unicum
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2015, 16:13 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Уникумът е прочут унгарски билков аперитив и дижестив, един от националните символи на Унгария. Произвежда се от над 40 билки и отлежава в дъбови бъчви. Оригиналната рецепта е фирмена тайна, затова ето една по-опростена:

резене - 20 г
бял пелин - 20 г
блатен аир - 20 г
червен кантарион - 20г
лечебна пищялка - 20 г
върбинка - 20 г
кориандър - 20 г
бял равнец - 20 г
орех листа - 20 г
женско биле - 20 г

Сместа се смила с кафемелачка и се залива с разтвор на 700 мл спирт в 300 мл вода. Оставя се на хладно за десетина дни.

Филтрира се през фин филтър (става бавно). Получената настойка може да се съхранява продължително.

Карамелизират се без загаряне 300 г захар и се разтварят в 300 мл вода.

350 мл от сиропа се смесват с алкохол (?) и се добавят 50-80 мл от настойката.


http://olaszsped.com/index.php?main_pag ... cts_id=267

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Унгарски Unicum
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2015, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
SiteAdmin написа:
........Със скромните си познания по унгарски не можах да разбера как 300 г карамел ще се разтворят в 30 мл вода ......


Карамелизирането е сладкарски процес. На загрят котлон се изсипва захарта по малко докато се втечни /карамелизира/ и после се добавя водата, и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Много трябва да се внимава, че бързо загаря. Все едно правим греяна ракия. :)

Ето на руски https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0 ... 0%D0%BC%29
И на български с автоматичен преводач http://translate.google.bg/translate?hl ... rev=search


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Унгарски Unicum
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2015, 22:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Мисълта ми бе, че разтвор 10:1 би трябвало да е преситен и при изстиване вероятно ще кристализира... освен ако карамелът да се държи доста по-различно от захарта...

Рових да намеря и нещо за Йегермайстер, който може би е първообраза на версията на Цвак, но билките в него са доста екзотични, а оригиналната рецепта на производителя от 56 билки също е тайна.

Комбинациите от билки, на които са базирани двата ликьора, се използват за медицински цели вече няколко века. На мен ми харесва, след хапване да се погрижа за черния си дроб с едно горчиво йегермайстерче :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Унгарски Unicum
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2015, 06:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Като гледам мерките в оригинала /без превод/ според мен това са пропорциите:
Сместа се смила с кафемелачка и се залива с разтвор на 700 мл /7dl/ спирт в 300 мл /3dl/ вода. Оставя се на хладно за десетина дни.
Филтрира се през фин филтър (става бавно). Получената настойка може да се съхранява продължително.
Карамелизират се без загаряне 300 г /30 dekagram /захар и се разтварят в 300 мл /3 dl/ вода. http://vbox7.com/play:177a24b9d6&start=101
350 мл /3,5 dl/ от охладения сироп се смесват с алкохол (?) и се добавят 5-8 cl от настойката.

Само се чудя спирта за настойката с какъв % vol трябва да бъде? :?

1 милилитър / 1 ml / = 0.001 литър
1 сентилитър / 1 cl / = 0.01 литър
1 децилитър / 1 dl / = 0.1 литър
1 хектолитър / 1 hl / = 100 литра
1 килолитър / 1 kl / = 1000 литра

ПП: SiteAdmin, за Jagermeister на готовия продукт намирам един път – 35 % vol, друг път – 25 % vol. Има ли някакъв технологичен умисъл в тази разлика?


Последна промяна IVO 68 на 05 Апр 2015, 12:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Унгарски Unicum
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2015, 11:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Прав си, разбира се, за недоглеждането по-горе - поправям грешката веднага.

Оригиналният Jägermeister е 35%, но имат в палитрата лимитирана специална серия 25% Jägermeister Winterkräuter (зимни билки). Не съм го опитвал, но пише, че е дижестив с по-нежен зимен бленд, не горчи така и е наблегнато повече на аромати като ванилия и кардамон.

Правят и някакъв 38% ликьор от трънкосливка (Sloe Gin) - Schlehen Feuer, който също не съм опитвал.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима