Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2016, 01:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 229
Местожителство: Пловдив
Имах предвид в озахарена с малц пшеница (А може и само малц- ама пшеницата е по-мека -като алкохол)- да се сложи доволно количество печен,млян лешник.... Тогава да ферментират заедно ?????
Абе, явно проби трябват!!!!!! А иначе настойка да дестилираме-ще загубим от аромата ...

Ей за това искам да си купя за екперименти малък 10-20 лт. аламбик -Португалски.....

Прикачени файлове:
aroma_4_variante1.jpg
:lachtot: - Ама наистина без да искам сложих друга снимка !!!!
Прикачени файлове:
s-l140.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Последна промяна akiro на 23 Юни 2016, 01:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2016, 01:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 613
TRANSFORMERS написа:
блажна настойката гледам доста са "мазнички" лешниците по състав.

Мазнини и мазнини. Тези са ненаситени, макар че лично много обичам наситени на скара. :D

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2016, 06:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
TRANSFORMERS написа:
Бай Танасе,то верно,че колкото повече-толкова повече ,ама на висок градус да не стане блажна настойката

:thumbs1: А, те това и аз си го мислех. Ама нямаше нищо блажно в квадратното шишенце на адаша.
Не бе баце, не страдам от синдрома на алчния казанджия...макар, че я гледай в колко часа пиша :lol:
Чудя се как да изкараме макс, че спирт можем да си правим ама лешниците скъпи. А нежеланото да го резнем с фината дестилация ;)

ПП.
akiro написа:
А иначе настойка да дестилираме-ще загубим от аромата
Адаш, някои аромати даже се засилват. Ако пазя шишенцето ще ви донеса да помиришете SO2 :lachtot: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2016, 12:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 229
Местожителство: Пловдив
Недей- моля те !!!! Знаеш, от далеч надушвам тая гнас !!!! А пък концентрат.... Сега още повече - откакто спрях цигарите !!! :D

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2016, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
@pentco,като писах блажна нямах предвид буквално мазна а това,че алкохол на прекалено висок градус може да извлече и нежелани съставки.Казвам го защото докато експериментирах в направата на джин първоначалният опит беше със аколхол на 70% ...резултата хич не ми хареса.Настойката стана горчива и след дестилацията пак се усещаше.Следващите ми опити бяха със настойка с 40% алкохол и резултатите бяха прилични.
@ аkiro,ако си мераклия за малък португалски аламбик може да го уредим,ако решиш нещо пиши ми на ЛС.Имат обаче някаква мания да калайдисват куполите отвътре предполагам,че с предварителна уговорка може да се избегне този проблем.
П.П Няма проблем със загубата на аромати при дестилация на настойки,то и при ферментацията се губят ако ги "претоплиш" повечко! :)
Бай Танас явно те е зарибил за Мюлера,щом му качваш снимките погрешка :D :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 16:27 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
:lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 229
Местожителство: Пловдив
А-така !!! Не е жалено мат"рял...Ето кой ще черпи !!!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 21:12 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
akiro написа:
А-така !!! Не е жалено мат"рял...Ето кой ще черпи !!!


Ти.....таралеж стригал ли си? :lachtot:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Хм, много мътно се види, дали ще се очисти само с филтърна хартия :nixweiss:
Май ще иска fine distillation.

ПП. Някои говорят, други пеят ;) а сериозните хора просто действат :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 23:21 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Не бери грижа за филтрацията, ще стане кристал. Проблемът е, да не се... изпари преди да дойде времето, щото заложих за тест само една епруветка :fies:

Засега надминава очакванията, ще видим накрая. Може би може да понесе малко дъх на какао, та при дегустацията ще си поиграя малко в посока ликьор... :roll:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2016, 00:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Четох някъде, че слагали една канелена пръчица при лешниците.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2016, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 229
Местожителство: Пловдив
Аз предлагам, като станат готови пробите да ми пращате по половин литър да сравнявам с оригинала.. :lol:
Така де - кой пусна мухата ???? :megagrin:

А лешника много обича шоколад !!! Тоест аз обичам шоколад с лешници... :D Та посоката е съвсем правилна !!!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 10:46 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Рекапитулация от експеримента:

  • 100 г белени лешници, средно запечени върху хартия за печене в предварително нагрята до 200°C фурна и впоследствие счукани на едро.
  • 400 г водка "Собиески" червен етикет

Първата грешка е червения етикет. Такава водка имах и предположих, че лютивината й ще потъне в лешниците, но сгреших. Натрапчива е и изобщо не хармонира с лешниците. Въпреки силното омекотяване, все пак водката съзнава неприятна нотка. Може би синият етикет би подхождал по-добре или някаква по-мека водка.

Горното съотношение 1:4 е прекалено силно. Следващия път бих опитал с 1:8 или 1:10. При настоящата концентрация лешниците не са интересно загатнати, а "удрят" по рецепторите.

Лешниците отделиха значително количество мазнини, които останаха и след първоначалната филтрация. Направих повторна студена филтрация през фин филтър, за да се избистри, но една приемлива лека мътнина все още се долавя. Студената филтрация силно промени вкуса. Ароматът отслабна, но и изчезна грубия брашнен вкус от лешниците.

За "ремонт" разредих настойката 1:1 с мека водка и абстрахирайки се от нотката на червения етикет се получи пивко, интересно на вкус питие. По скалата от 1 до 10 оценявам резултата на 4.

Следващия път обаче бих опитал при правенето на пшенична ракия да добавя лешниците в материала след като изстине след озахаряването.

По-нататък ще пробвам с добавки като канела, ванилия и какао, щото просто плаче да се сервира заедно с шоколад :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
С житните дестилати може да се пробва и:
Сирец на 40-50% - настойка - разреждане - дестилация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2016, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 229
Местожителство: Пловдив
От мен имаш истинска ванилия- 2 пръчици(шушулки ) в малка епруветка..... :prost:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима