Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2007, 12:21 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Снощи един от спомоществователите на сайта ми изпрати рецепта за мастика, за което много благодаря.

За 1 литър готов продукт, при много добро разбъркване, в посочената последователност се смесват следните продукти:
  • Медицински спирт 96% - 0,5 L
  • Анетол, предварително затоплен на водна баня – 2,5 ml
  • Гръцки сакъз – 2 g
  • Захарен сироп, приготвен от 40 g захар
  • Долива се дестилирана вода до общ обем от 1 L
Сместа се оставя да се утаи две седмици и се бутилира.

И тъй като съгласно "Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им" чл.16, ал.5:

Цитат:
(5) Анасонова спиртна напитка "Мастика" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анетол, изолиран чрез ректификация на етерични масла от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (Foeniculum vulgare) или от друго растение, което съдържа същия основен ароматен компонент в количество не по-малко от 2,5 грама на литър, захар не по-малко от 40 грама на литър, с добавяне или без добавяне на дъвково масло и/или ароматен дестилат;

2. със специфични органолептични характеристики.


внимавайте да не я разредите под 47% :wink:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: 47%
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2008, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Админе,сигурен ли си че ако разредим 0,5 л. 96% спирт до 1л. с вода ще стане 47% накрая.
Щото аз съм учил едно време че равни обеми вода и спирт при смесване не дават сумата от обемите в края, заради образуване на водородни връзки. Крайния обем се получава като сумата от обемите се умножи по коефициент 0,956.
А пък като доливаме до 1л. с вода сметката се усложнява допълнително...

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: 47%
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2008, 18:10 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
bjohnev написа:
Крайния обем се получава като сумата от обемите се умножи по коефициент 0,956.

Контракцията не е постоянен коефициент, така че тази формулата не може да се използва в общия случай.

В любителската практика е по-удобно контракцията да се пренебрегва, а точната стойност да се нагажда чрез контрол чрез спиртомера. Така че в горния случай по-удачно е да обърнеш внимание на грешката, предизвикана от наличието на захарта. В конкретната рецепта сметката с пренебрегване на контракцията за 1 литър готов продукт е 0,49л 96% спирт, и вероятно с 0,5л няма да сбъркаш фатално :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2008, 19:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Искам да направя едно допълнение относно анетола.
Анетола много трудно се разтваря в алкохола. Единия вариант е да се подгрее, а другия е следния: малка част от "ракията" се подгрява до като заври и в този момент се смесва с анетола. Сместа се разбърква и се изсипва при другата ракия.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Стига бе
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2008, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Стига де, не ми казвай, че ще скапваме ракия с анасон. За тая цел си има медицински спирт...

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стига бе
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2008, 08:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
bjohnev написа:
Стига де, не ми казвай, че ще скапваме ракия с анасон. За тая цел си има медицински спирт...


А за известната до скоро (до прди около 30г и във винпром са я правили) "Карловска анасонлийка" какво ще кажеш? :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2008, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Сипи :oops:
;-)

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2008, 00:18 
Offline

Регистриран на: 29 Ное 2007, 13:21
Мнения: 11
мастиката не трябва да прави утайка,ако има значи водата не е пречистена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008, 11:03 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2008, 17:05
Мнения: 5
Местожителство: София
Рецептата на SiteAdmin за мастиката е точно така. Ще ви кажа как я правя аз. Към спирта добавям анетола, а захарта /аз слагам 30-35гр/литър/ към водата. Двете смеси се разбъркват поотделно и наливам водния /захарен/ към спирта. Накрая хомонизирам напитката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 23:53 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Анетол от къде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 09:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Който търси, той намира :)
клик

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2010, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2010, 16:16
Мнения: 4
Ам здравейте искам да попитам случайно някой правил ли си е наскоро домашна мастика и може ли да се намери Анетол из търговската мрежа
след като спряха Пещера а карнобатска е толкова гадна май е време за домашно производство


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2010, 17:02 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2010, 10:56
Мнения: 27
Анетол си взех преди седмица от една забутана аптека във Варна .Преди това обиколих
доста аптеки но уви. 5гр.-1.60лв.
А Мастикса го взех от аптека марешки-5гр.-4.10лв.

Въпрос -От какво се получават кристалите при охлаждане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2010, 02:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2010, 16:16
Мнения: 4
а можеш ли да ми кажеш къде е тази аптека моля


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2010, 10:06 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2010, 10:56
Мнения: 27
[quote="ivo_hristov"]а можеш ли да ми кажеш къде е тази аптека моля[/quote

Веднага след експресбанк посока кино тракия .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима