Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Май 2015, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Май 2015, 18:56
Мнения: 3
Здравейте колеги,
времето се затопли и реших да се пробвам да си направя мастичка.Направих си един литър и стана перфектна/спирт,анетол,мастикс и всичко както му е реда/,На другия ден реших да се запася за дни напред и приготвих 5л.доза.Уж всиччко както първата,обаче побеля и не мога да я оправя,Изчетох темата няколко пъти,пробвах и със загряване-избистря се но като изстине пак побелява.Анетола до разтварях на водна баня със разтворен спирт,мастикса също,захара я разтварям отделно в дестилираната вода.Градусите са 53-55,Въртя, суча побелява и това е.Иначе -перфектен вкус и аромат.Ще се радвам ако някой помогне за избистрянето.Благодаря предварително и наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Май 2015, 20:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Провери с друг спиртомер градусите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2015, 10:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Май 2015, 18:56
Мнения: 3
днес пробвах с други два спиртомера-няма грешка.Но при поредния опит забелязах че побеля като прибавих разтворения мастикс-явно от него ще е.Утре ше пробвам без мастикс


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2015, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Захарта в сместа лъже спиртомера.Доливай високоалкохолна спиртна течност с която да вдигнеш градуса и когато се избистри спирай!После с предварително изстудено кисело мляко си направи една кана айрян и наздраве!/Последното е мое предпочитание.../


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2015, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Май 2015, 18:56
Мнения: 3
Това за захарта излезе вярно.Обаче сапунката я прави мастикса.А без него не ми е така хубава.Не чЕ като е побеляла няма дая пия......НО друго е като си е както трябва да е


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Като вдигнеш градуса сапуненият оттенък ще изчезне.Появява се когато концентрацията падне под 47-8 градуса/или както там му казваш/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Мастиката е високоалкохолна анасонова спиртна напитка. Консумира се силно охладена. Съгласно българската нормативна база мастиката е[1] „спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %, която е получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анетол, изолиран чрез ректификация на етерични масла от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (Foeniculum vulgare) или от друго растение, което съдържа същия основен ароматен компонент в количество не по-малко от 2,5 g/l, захар не по-малко от 40 g/l, с добавяне или без добавяне на дъвково масло и/или ароматен дестилат и има специфични органолептични характеристики.“ Цитат от Уикипедията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2015, 09:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Авг 2014, 11:35
Мнения: 9
Да кажа и аз. Имах литър чист спирт ЧЗА. Купих си анетол от аптеката - 5ml - 1,98 лв.
Сипах цялото шишенце в спирта. Разтвори се на момента без никакви проблеми. Долях литър минерална вода Банкя. Премерих 40 грама захар. За 2 литра по рецепта трябват 80 гр. Видя ми се много като количество и сипах само 40-те. Не се усещаше сладостта и добавих на око още малко захар. Захарта я разтварях в минералната вода преди да я сипя при спирта. Получих 2 л. бистра и прозрачна мастика. Сложих бутилка 0.5 в камерата и вечерта си сипах да я пробвам. Беше перфектна. Имаше ситни кристали, а на вкус даже по-приличаше на някакво Узо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 00:48 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
Ако добавим да речем в готова ракия звездовиден анасон в определени количества и след известно време дестилираме повторно, дали анасоновото масло от семената ще премине с парите в дестилата или ще си остане в казана? Защото разните шишенца с масла от аптеката ми звучат някак синтетично. Някой има ли представа за технологията на гръцкото узо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 07:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
В едно предаване гледах как събират смола"мастикс" от някакви дървета и после я разтварят в спирт.
Но какво друго се добавя не помня че беше отдавна.Но цената на истинския мастикс е доста солена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2016, 17:56 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Като ви четох сутринта примлясках няколко пъти и реших за европейското да спретна 1л. мастика от медицински спирт. Стана бистра като сълза ,а преди малко я извадих от фризера. Мехлем, на парцали както аз си я обичам. Само малко сладка ми се струва . На 1л спирт и 1л дистилирана вода - 80гр. захар.
Администраторе,
къде ще я чакам цял месец.
http://e-vestnik.bg/23617/mastika-uzo-a ... -i-minusi/
Авторът е описал с кеф рецептите на подобни. Хареса ми написаното под етикета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 18:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Само мен ли ме е шубе да пия така направена мастика - от медицински спирт 95 градуса. Направих я на вид прекрасна ама все си мисля да не се натровя нещо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 22:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ами ,ако си добавил гадости-може и да се натровиш,иначе от самия спирт няма как...освен ако не изпиеш 2л примерно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 229
Местожителство: Пловдив
Да извадя на преден план написано от колегата Plamm-(Добавих и .......мл. глицерин) - (на самия глицерин си пише колко се слага).....Ето това е !!!! Хем омекотява страшно напитката... хем и сладост отдава ...А който обича още по-сладко да добавя и захар..... :prost:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 11:04 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Вече изсмуках 1,5 л . Чувствам се прекрасно . Нещо повече.
Миналата вечер с комшията и съпругата му и 0,5л от моята мастика прекарахме и един заяк капама.
Аз обаче я правя с дистилирана вода . Мекичка става и влиза като в къртичина дупка. Но 80 гр.захар. Както е писал администраторът.
Утре ще купувам още 1 литър спирт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима