Снощи един от спомоществователите на сайта ми изпрати рецепта за мастика, за което много благодаря.
За 1 литър готов продукт, при много добро разбъркване, в посочената последователност се смесват следните продукти:
- Медицински спирт 96% - 0,5 L
- Анетол, предварително затоплен на водна баня – 2,5 ml
- Гръцки сакъз – 2 g
- Захарен сироп, приготвен от 40 g захар
- Долива се дестилирана вода до общ обем от 1 L
Сместа се оставя да се утаи две седмици и се бутилира.
И тъй като съгласно "Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им" чл.16, ал.5:
Цитат:
(5) Анасонова спиртна напитка "Мастика" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %, която е:
1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анетол, изолиран чрез ректификация на етерични масла от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (Foeniculum vulgare) или от друго растение, което съдържа същия основен ароматен компонент в количество не по-малко от 2,5 грама на литър, захар не по-малко от 40 грама на литър, с добавяне или без добавяне на дъвково масло и/или ароматен дестилат;
2. със специфични органолептични характеристики.
внимавайте да не я разредите под 47%
