Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 18:50 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2010, 10:56
Мнения: 27
[quote="jebeto"]Анетол си взех преди седмица от една забутана аптека във Варна .Преди това обиколих
доста аптеки но уви. 5гр.-1.60лв.
А Мастикса го взех от аптека марешки-10гр.-4.10лв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 18:51 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2010, 10:56
Мнения: 27
Въпрос -От какво се получават кристалите при охлаждане? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2010, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Анасоновото масло /анетола/ кристализира при ниска температура.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Стига бе
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010, 11:59 
Offline

Регистриран на: 07 Юли 2010, 11:43
Мнения: 2
Цитат:
А за известната до скоро (до прди около 30г и във винпром са я правили) "Карловска анасонлийка" какво ще кажеш? :)


За онази аз съм чувал, но не я помня. Преди месец обаче си купих 2 бут. анасонлийка "Едно време" пак е от Карлово и горещо ви я препоръчвам. Вярно скъпичка ми се видя 23 лв. за 0.5 л, но след като за 1 вечер глътнахме и 2-те бутилки с 3-ма приятели и на следващия ден се чуствахме прекрасно, категорично смятам, че си струва парите!!! От тогава пием само това, но сега съм във Варна и никъде немога да я открия. Ако някой нещо знае моля да сигнализира :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Анасонлийка
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010, 12:04 
Offline

Регистриран на: 07 Юли 2010, 11:43
Мнения: 2
А всичко е ясно. Нета знае всичко (почти). Намерих им сайта - http://www.anasonliika.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2010, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
http://www.anasonliika.com това е страница в която се рекламира продукта дадени са насоки за правене на анасонлиика, но не са дадени пропорциите и все пак може да се научи нещо.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2010, 19:53 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2008, 13:24
Мнения: 12
Местожителство: Варна
:saufen: :thumbs1: :thumbs1: :) Рецепта мастика

За 10 л мастика трябва 5 л спирт 96 О
5 литрра вода
400 гр. Захар
20мл. Анетол(1 опаковка мастика)
Захарта се разтваря във вода по възможност с ниско минерано съдържание Дестилирана или Изворна.
Анетола се разтваря в спирта като се разбърква добре.
След това двете се смесват . Алкохолния градус не тябва да пада под 48О защото ще побелее. Анетолът задължително се разтваря в спирта защото след като се разреди разтварянето е изключително трудно! Образува добро количество кристали при охлаждане . Ако все пак побелее се добавя допълнително количество спирт за да мине 48 О.. има по всички агроаптеки на цяла България!

_________________
Няма лоша ракия има малко ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 18:14 
Offline

Регистриран на: 08 Сеп 2010, 18:10
Мнения: 2
SiteAdmin написа:
Снощи един от спомоществователите на сайта ми изпрати рецепта за мастика, за което много благодаря.

За 1 литър готов продукт, при много добро разбъркване, в посочената последователност се смесват следните продукти:
  • Медицински спирт 96% - 0,5 L
  • Анетол, предварително затоплен на водна баня – 2,5 ml
  • Гръцки сакъз – 2 g
  • Захарен сироп, приготвен от 40 g захар
  • Долива се дестилирана вода до общ обем от 1 L
Сместа се оставя да се утаи две седмици и се бутилира.

И тъй като съгласно "Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им" чл.16, ал.5:

Цитат:
(5) Анасонова спиртна напитка "Мастика" е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %, която е:

1. получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анетол, изолиран чрез ректификация на етерични масла от звездовиден анасон (Illicium verum), зелен анасон (Pimpinella anissum), резене (Foeniculum vulgare) или от друго растение, което съдържа същия основен ароматен компонент в количество не по-малко от 2,5 грама на литър, захар не по-малко от 40 грама на литър, с добавяне или без добавяне на дъвково масло и/или ароматен дестилат;

2. със специфични органолептични характеристики.


внимавайте да не я разредите под 47% :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 18:28 
Offline

Регистриран на: 08 Сеп 2010, 18:10
Мнения: 2
mojete li da mi kajete po kakav na4in se pribavq sakaza i kak go raztvarqte


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 09:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
jai4eto1, пиши на кирилица, за да не трия мнения!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
jai4eto1 написа:
Можете ли да ми кажете по какъв начин се прибавя сакъза и как го разтваряте.

Зрънцата се счукват на прах и се разтварят в алкохол.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2011, 23:35 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
здравейте
Може ли да ми кажете колко дъвка се слага в мастиката и трябва ли да се слага въобще ?
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2011, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е хубава работа три мнения над твоето е дадена рецептата. (Гръцки сакъз – 2 g това е медицинската дъвка)
Въпрос на вкус е да се слага или не, трябва да пробваш и така и вака.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2011, 00:40 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2010, 00:05
Мнения: 62
Благодаря но и още един въпрос.
От какво зависят хубавите големи кристали когато охладим мастиката .
Според мен колкото са по-големи толкова по атрактивно и приятно изглежда питието.
.
.
Будалъка не ходи по животните!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2011, 11:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
kadios3 написа:
Благодаря но и още един въпрос.
От какво зависят хубавите големи кристали когато охладим мастиката .
Според мен колкото са по-големи толкова по атрактивно и приятно изглежда питието.
.
.
Будалъка не ходи по животните!


В Гърция пък считат че кристалите трябва да са дребни ! Въпрос на вкус. Но не зная от какво зависи едрината на кристалите...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима