Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2011, 07:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да наистина, за да няма засечки трябва да се счука и след това със 100 -200мл. алкохол да се загрее на котлона до пълно разтваряне.
Между другото в ракията на литър съм слагал по едно зрънце натрошено разтваря се напълно не се утаява но явно количеството е много малко.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2011, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Анасонлийката по принцип е доста силна — над 50°. Класическият начин на приготвяне е при (преваряването) в ракията да се сложи анасоново семе. То отделя етерично масло, което се изпарява заедно с ракията и след охлаждане се получава анасонлийка. Анасонлийка може да се получи и ако към силна ракия се прибави спиртен разтвор на анасоново масло. Много известна в България(и не само там) е анасонлийката от региона на Розовата Долина - Сопот, Карлово и региона. Има аромат на мастика.
РЕЦЕПТАта......
Приготвя се от гроздови(или сливови) джибри. След като се извари един път, така получения суров дестилат се зарежда за втори път в казана и към него се добавят анасонови семена в пропорция 1 кг. анасоново семе към 10 л. или 20 л. ракия, в зависимост от индивидуалните вкусови предпочитания на майстора. След повторното дестилиране се получава ракия с алкохолно съдържание от порядъка на 62-65 °. Същата се оставя в широк, открит съд да престои поне една седмица. След около месец е готова за консумация, но е за предпочитане да отлежи поне няколко години, за да се омекоти допълнително вкуса й.
Препис....чичко google...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Ще ви издам и моята рецепта.Правил съм мастика два пъти от гроздова,праскова,а преди месец и от джанкова ракия :) -общо четири пъти и винаги е перфектна не само за мен а и за другите около мен.Ракията трябва да е 50-52 градуса.За 10 литра са необходими: 20 гр.анетолови капки/от билковата аптека-5 лв,/,400 гр.захар,200 мл.първак-70-80 градуса.Разтварям анетоловите капки в първака посредством яко друсане в бутилка/все едно правя някакъв шейкър или нещо подобно/.Разтварям захарта на газовия котлон смесена с 200 мл.вода.Сипвам бавно топлия захарен сироп в ракията като бъркам постоянно/ракията е в една голяма тенджера/.След това сипвам бавно и пак с постоянно бъркане сместа от първака и капките.Бъркам сместа с една голяма лъжица около две-три минути,бутилирам,после в камерата бутилка след бутилка....племенници,деца,приятели казват: ,,Ственка,много убава,бре" и....от 10 литра в момента имам 2 бутилки по 0.7 :D

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2011, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Само ме притеснява използването на първак за разтварянето,но щом си я харесвате и пиете с кеф :prost: !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2012, 04:00 
Offline

Регистриран на: 06 Яну 2012, 03:52
Мнения: 1
Който живее в чужбина и иска да си направи мастика анетола се казва "ANISEED" a дъвката "PISTACIA LENTISCUS" :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2011, 14:33
Мнения: 5
здравейте химици.и аз си правя мастичка,само че понеже не съм любител на водата,я правя от зърно.ечемик жито или квото има.докарвам я до 47 -48 градуса.
на 10 литра ечемичена /ракия/слагам 15 грама анетол.който си поръчвам от пловдив и ми излиза много по-евтино отколкото в аптеката.първоначално слагах и съкъз./само че не гръцки/защото не знам а не помня в гърция да имат иглолистни гори.но да си призная сакъза само ми ускъпява производството.той се слага за да омекоти вкуса на напитката.350 грама захар която разтварям в половин литър ракия като я загрявам на котлона в една тенджера.анетола на водна баня,и хоп в голямата кофа.бъркам докат му се завие свят.наливам в 11 литрово пластмасово шише от минерална вода.десетина дена я разклащам вечер като се прибера.след 10-тия ден наливам в стъклени бутилки и във фризера.следва тараторче или айрян и вместо благи спомени,нямам никви спомени.
:prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Вече 1-2 години си правя мастика, като използвам водка 40°. Сега за първи път попаднах на тази рецепта.
Цитат:
За 1 литър готов продукт, при много добро разбъркване, в посочената последователност се смесват следните продукти:
Медицински спирт 96% - 0,5 L
Анетол, предварително затоплен на водна баня – 2,5 ml
Гръцки сакъз – 2 g
Захарен сироп, приготвен от 40 g захар
Долива се дестилирана вода до общ обем от 1 L
Сместа се оставя да се утаи две седмици и се бутилира.


Прочетох цялата тема, но въпреки това имам въпроси и се нуждая от помощ.
Знам че са малко градусите на водката, ама какво да се прави - засега друго нямам.
Използвам ето тази есенция:
Прикачени файлове:
DSC08304.JPG


Аналогична ли е с анетола?
Как е най правилно да постъпя в моя случай (с 40° водка и без добавяне на вода, в която да разтворя захарта).
Имам Mastix.

Едно допълнение. Досега съм слагал по 2,3мл есенция на 1л водка. На шишенцето е написано, че е за 20л ракия (т.е. 1,5 мл/л), но един приятел бил експериментирал и най-хубава "мастика" получил, като съдържанието добавил към 13л ракия/спирт. Доволен съм от нея, но освен кристали ми се получават няколко ледени зърна с големината на леща или грах.
Дали е от многото есенция или от това, че не я загрявам?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2012, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Мастиката се получи перфектна. :)
Само че имам един въпрос. Добавих стрития на прах Mastix към загряната на водна баня водка. Веднага се слива в едно парче и едвам се разтваря. Дали не трябва да го добавям към студена водка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Аз експереминтирах само с "анетол". на 1л. капнах 2 грама в 50 гр. ракия. Клатих яко и сложих в хладилника. За жалост ракията беше оцветена и не мога да дам информация за цвета, но аромата беше смесен между ракия и анетол. След 3 дена ракиения привкус изчезна и стана чудесно бързо замина 1 литър :). и е една гъста хубава така мазно се налива


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 08:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
Една от най-хубавите мастики е Заарска-та. Предлагаше се в гравирани, непрозрачни бутилки от 0,5 л. с алкохолно съдържание 55%.През 70-те и 80-те години беше изключително кът из търговската мрежа. В началото на 90-те се направи опит да се възстанови, но за кратко. В последствие Винпрома бе реституиран/приватизиран и стана мамата си трака.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.meik98wines.com/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-55-%D0%B3%D1%80-07-%D0%BB-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0_243

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Новата анасонлийка на България :) Бат Миро Оригиналда
на 1л. -2 гр. анетол градуса на ракията не съм го мерил, но скоро ще го разберем колко е
Прикачени файлове:
03102012060S.jpg

Прикачени файлове:
03102012061S.jpg

Тази ракия ми беше застояла от дядото и имаше някакъв пластмасов привкус, ама на анасонлийка е идеална. Че и какви хубави кристалчета съм и барнал. Заради нея си увеличих вечерната доза :kaffee:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
Тез големи крииистали как ги Миро доокара??? :D ;)
Аз ползвах рецептата на stiv1961 ама кристалите станаха дребни,дребнии ...... :lab:
Stiv1961,земляк и твоите кристали ли са дребни?
Бавно охлаждах и бързо охлаждах и все тая,ако някой може да каже как да пораснат кристалите ще съм му благодарен,не че така ми пречат амааа ....
Вече два литра изпих,екстра е мастичката,ама се си е друго да се видат кристалите по-ясно.
Благодаря Ви за рецептата,за споделеното и за това което ще споделите за напред. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Геца ракийката беше 44 гр. сложих 2гр. а последния път 2.5 гр и стана по ароматно инак бутилката студена от фризера наливам ракията капя тръскам здраво 5 мин. и пак у фризера :) истинския аромат и вкус се добива след 2 дена


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 13:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
Ще пробвам със студена ракия или бутилка.
А каква е ролята на захарта в цялата схема :?: знае ли някой?И ако не сложа какъв ще е ефекта или дефекта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима