Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 20:49 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Само с анетол става нещо като прочутата преди години "Карловска анасонлийка" или като турската "йени ракъ". Тях също ги уважавам много :megagrin: Идеята е, че в класическата мастика има захар, анетол или анасоново масло (анасоново масло от няколко вида анасон), винена киселина, дъвка (мастикс) и не знам още какво.
:prost:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2012, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Незнам гърците дали продават некви миксове от това мастиково дърво дето им изгоряло на острова :) и там ще става приятно сигурно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 10:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не знам дали продават миксове. Купувал съм дъвка от Гърция. Изглежда по същия начин като и тази, която съм купувал от България, и се разтваря по същия гаден начин :megagrin:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Аз правя си анасонлийката не ми требва да се мъча с дъвката :). Вкуса ми допада снощи я оставих малко на топличко край тенждерата клатих люспите изчезнаха довечера се надявам да имам кристалчета:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Дълбоко се съмнявам нашите производители освен анетол и шекер да слагат нещо друго в мастиката ,както е по рецептата на Аз.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Водейки се по рецептата направих следното:
Подгрях на водна баня 100 мл. 95% етилов спирт от аптеката. В него сложих ситно счуканата на прах медицинска дъвка, която претеглих в едно магазинче за сребро точно 2,5 гр. (за да се счука дъвката първо я замразих във фризера и после бой с дървения чук по торбичката, също така установих че 2,5 гр мастикс е точно една малка мерителна лъжица от хлебопекарната).
Разтвори се добре що-годе, по шишето останаха малко налепи. Следващия път ще гледам да използвам по-голямо стъклено шише което да мога спокойно да сложа в кипяща вода - установих че при подгряване и налягане мастикса се разтваря по-добре.
След това подгрях ракията - около 0,5 л. гроздова 50 об.% и в нея изсипах премерените със спринцовка около 3 мл. анетолови капки.
Изсипах това ракията и етиловия спирт в две шишета и добавих още малко ракия. Общо получено количество - 1,3л мастика.
На вкус е прилично, но комшията каза че иска още анетол, щото му биело на ракия все още, Аз смятам същото.
Също така все още (2 седмици след като съм правил мастиката) течността в шишетата е мътно бяла, въпреки че на дъното им взе да се образува слаба утайка.
Така че за момента си мисля да сложа малко захар и още анетол. Може би до около 3 - 3,5 мл. на литър.
Иначе ракията е дестилат от ректификационна колона с 3-4 тарелки и воден кръг и не мирише много-много на грозде, просто според мен трябва да се слага повече анетолови капки.
Също така като гледам купешката ни Мастика - в нея няма начин да има дъвка, просто не става така бяла, предполагам че има само анетолови капки а ако има някаква дъвка то концентрацията й трябва да е значително по-малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2013, 07:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Благодаря за рецептата -работи :)
Аз направих следния експеримент и всички около мене са много приятно изненадани и оценяват опита с "отличен"!
Имах една ракия наречена "второ вино" по скоро приличаща на спирт по аромат отколкото на ракия -варена 2012 лятото.
Отлях 3.5л. от нея - 60 градуса е.
Взех 250 мл и добавих счукана дъвка(мастикс) 15гранули, загрях я на водна баня до кипване, бърках постоянно. Като изстина стана матова млечно бяла течност. Като изстина я налях в шишето с ракия бавно с промеждутъчни силни разбълниквания.
Налях(капах) и 1 1/2 шишенце анетол което според етикета(от аптеката) е по 5мл едното.
Добавих и 25мл глицерин за сладост(не знам дали ако сложа само захар дали няма да ме цепи глава на другия ден :datz:
:2thumbs: След два дена извадих от фризера "течнстта" -бистра като вода :?
Извадих едно шише 750мл и налях в него 0,500л от "течността" и добавих 0,250л топла вода с разтворени 2 с.л. захар и пак във фризера :klatsch:
Ето го ефекта - прекрасни кристалчета, страхтен вкус - тараторче в чаша .....и т.н.
Ето и снимка :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 8F0D45.jpg След загряване на топъл спиртен разтвор и добавяне на ситно стрита борова дъвка(сакъз)Имах неблагоразумието да сипя тази течност в мастиката...след утаяване я прехвърлих във нов съд,но все още е мътна...след доливане на топъл водно спиртен разтвор 47-48% не се избистри....въпроса е до кога да се долива,след тази процедура,ще трябва да се добавя захар....без дъвка става ок,но без нея някак си не е същата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2013, 13:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Дъвката се разтваря много трудно... Явно при теб не се е разтворил

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2013, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Аз като правих мастика за втори път се допитах до един инженер химик как се разтваря мастикс в спирт и той ми отговори учудено "Смолата не се разтваря в алкохол, пробвай да приложиш налягане и температура и ползвай чист етилов алкохол". Обръщам внимание че в рецептата на първите страници пише да се вари алкохола с дъвката. Аз направих следното - затворих етилов спирт в буркан, в който сложих и ситно стрития мастикс, след което на водна баня заврях алкохола. В началото мастикса си седи на дъното, но след някаква температура се отлепя и отива най-отгоре, където се разтапя и става на нещо като мед, смола, при което си сменя цвета и свойствата. При мен както беше бяло почна да пуска разтопени безцветни фитилчета към стените и дъното, които като попаднеха на стена или дъно си се залепяха там и повече не помръдваха. Така след минута-две целия мастикс се разтопи и падна на дъното като при това стана безцветна смола.
Може и да си въобразявам, но си мисля че при това превръщане нещо се променя в тоя мастикс, може би отдава аромати и вещества, защото онова което остане по стените на буркана с нищо не можете да го отлепите или измиете от там същевременно вече не се влияе от температурата и си седи залепено на дъното, прозрачно, а не бяло. Течността после я оставяте да се охлади малко, изсипвате в друг съд, добавяте анетол, захар , доразреждате вече с ваша ракийка за да стане на градус както я харесвате и готово.
Много внимателно с тоя буркан под налягане, аз при единия опит, какъвто съм малоумник :datz: :wallbash: , да възвря работата на газов котлон, като вдигнах бурканчето леко го чукнах в микровълновата, той пък се сцепи , подпалих кухня, себе си , мамата си джейс... добре че реагирах бързо с водата и нямаше поражения като изключим гледката и безплатната кола маска на ръцете ... :lab: :smoker: :saufen:
Вижда ми се добра идея буркана да се пълни само на 50-60% за да няма рискове от налягане и освен това бурканчето да не му се затваря много плътно капачката....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2013, 00:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Това с буркана си е опасна работа :) Мисля,да дестилирам един 96% алкохол смесен с вода и добавена стрита дъвка(естествено разреден)после се разрежда до 47% и се добавя анетола и захарта :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2013, 09:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ако имаш дестилатор, това е май най-вярното решение. В тоя случай аз предварително бих натопил в алкохола звездовиден анасон за два - три дена преди варенето и така бих ползвал анасоново масло само за корекция на вкуса, ако ми идва слаб аромата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2013, 10:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Не е нужно анасона да се кисне преди варенето. Слагай го директно в казана преди дестилацията

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2013, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз написа:
Не е нужно анасона да се кисне преди варенето. Слагай го директно в казана преди дестилацията

Искам само да вметна че, казана после няма измирисване от звездния анасон :wallbash:
Направих тази грешка преди години,наложи се да заменя казана(кег от бира).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2013, 15:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Малшанс Монка.
В районите, където се вари анасонлийка това е стандартната техника. Същото важи и за инсталациите за извличане на етерични масла по класическия способ, а именно изваряване на маслодайни култури в казани тип алембик. Едно изпарване на казана, лулата и охладителя след края на процеса е достатъчно.
Неприятния момент при домашните казани е, че цялата махала може да разбере, че вариш ракия :lachtot:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима