Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 17:57 Дата и час: 20 Ное 2017, 17:57

Часова зона: Европа/София




 [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 103
Местожителство: София
По принцип доста го обичам но този който го продават по супермаркетите не е хубав. Ако някой знае някоя хубава изпитана рецепта и не го мързи нека сподели, все пак има доста "морски" из форума. Сега му е сезона за улов по магазините :twisted:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 554
Местожителство: г. Русе
Цитирам една книга ама е за скумрия ...
"Те се приготвят от пролетния улов на скумрията, след като си е хвърлила хайвера- тогава тя е слаба, с малко тлъстини и лесно се осолява и суши.
Предназначените за чирози скумрии се измиват в морска или слабо подсолена чешмяна вода от слузта, махат им се хрилете, изваждат се вътрешностите през хрилните отвори, без да се прави разрез на коремната кухина, и отново се измиват със студена вода до пълно отделяне на кръвта. Навързват се по две, като се нанизват през опашната перка за лесно окачване при сушенето. Оставят се в саламура (180 г. сол на 1л вода) в продължение на 8 часа. След това се промиват със студена вода и се окачват на върлини, поставена в/у дървена скеля да съхнат на проветриво и хладно място в продължение на 2 седмици. Изсушените чирози се събират на големи връзки и се съхраняват в студено, проветриво, сухо и тъмно помещение. Имат трайност 1 година. "

Никога не съм правил чирози, та после пише кво се е получило :)
Поздрави и успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Wifan мисля че за рецептата могат да се вземат и маломерни замразени скумрии, но в продължение на средната кост има кръв която трябва да се изчисти пък без да разрежеш корема незнам дали е възможно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 554
Местожителство: г. Русе
Абе по моят край има една рецепта за скумрия на скара с набит в г*за стрък зелен лук и там отново не се пори стомаха, ама аз го поря. Все пак си от Варна и все си виждал повече скумрия от мен :))) и това ме навежда на мисълта да подложа тая книга на прочит и проверка..
Петьо благодаря за забележката !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2011, 00:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Аа то това не забележка а разсъждение, защото не съм я пробвал рецептата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима