Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
По принцип доста го обичам но този който го продават по супермаркетите не е хубав. Ако някой знае някоя хубава изпитана рецепта и не го мързи нека сподели, все пак има доста "морски" из форума. Сега му е сезона за улов по магазините :twisted:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Цитирам една книга ама е за скумрия ...
"Те се приготвят от пролетния улов на скумрията, след като си е хвърлила хайвера- тогава тя е слаба, с малко тлъстини и лесно се осолява и суши.
Предназначените за чирози скумрии се измиват в морска или слабо подсолена чешмяна вода от слузта, махат им се хрилете, изваждат се вътрешностите през хрилните отвори, без да се прави разрез на коремната кухина, и отново се измиват със студена вода до пълно отделяне на кръвта. Навързват се по две, като се нанизват през опашната перка за лесно окачване при сушенето. Оставят се в саламура (180 г. сол на 1л вода) в продължение на 8 часа. След това се промиват със студена вода и се окачват на върлини, поставена в/у дървена скеля да съхнат на проветриво и хладно място в продължение на 2 седмици. Изсушените чирози се събират на големи връзки и се съхраняват в студено, проветриво, сухо и тъмно помещение. Имат трайност 1 година. "

Никога не съм правил чирози, та после пише кво се е получило :)
Поздрави и успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Wifan мисля че за рецептата могат да се вземат и маломерни замразени скумрии, но в продължение на средната кост има кръв която трябва да се изчисти пък без да разрежеш корема незнам дали е възможно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Абе по моят край има една рецепта за скумрия на скара с набит в г*за стрък зелен лук и там отново не се пори стомаха, ама аз го поря. Все пак си от Варна и все си виждал повече скумрия от мен :))) и това ме навежда на мисълта да подложа тая книга на прочит и проверка..
Петьо благодаря за забележката !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2011, 00:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аа то това не забележка а разсъждение, защото не съм я пробвал рецептата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима