Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Naskohondata1 написа:
Боб гулаша е с кафяв боб и много паприка...нататък съм безпомощен :? На интернет има доста неща,но рецептите коренно се разминават с това което съм ял там

Секелгулаш, Цигански гулаш,си ял, най хубав е когато има и кисело зеле вътре, става "мама мия".... :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
julian1960 написа:
бобът първо се сварява но да остане малко суров изчежда се и настрана .В същата тенджера запражваме лук нарязан на ситно 1 пиперка и морков също нарязани -като са готови прибаваме 3 лъжици свинска мас и боба бъркаме добре прибавяме и червен пипер доливаме вода и варим на тих огън

Хмм...мисля,че маджарите тук ти взеха главата...общото между бг боб чорбата и гулаша е наличието на боб в двата продукта :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 01:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
гулашът се прави с месо и без месо - оригиналният унгарски гулаш е с телешко месо боб в него няма.Сръбският гулаш е с боб то е нещо като нашата боб чорба триготвена в гърне но вече не е унгарско.При унгарската кухня и подправките са по различни. Зеле се слага на руският борш както и на българският боб.Може и да слагат боб няма лошо.Както в различни краища на нашата страна варят боб някои го месят с леща други слагат ориз трети зеле пиперки в гърция слагат и маслини в сърбия наденички ребра кокали .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 01:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
Гулаш (Goulash). Унгарска кухня
Съставки:
1 кг. говеждо месо
5 картофа
4 чушки
4 ск. чесън
2 гл. лук
2 дафинови листа
100 гр. домати (консерва)
2 с. л. брашно
2 с. л. червен пипер
50 гр. свинска мас
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Месото се нарязва на кубчета със страна 2 см. Маста се загрява и в нея се запържва нарязаният на ситно лук. След това се долавят парчетата месо, овкусява със сол и се запържва още няколко минути. Добавя се брашното и червеният пипер и се запържва още 1 - 2 мин. Чушките се нарязват на шайби, морковите - на ситно, а картофите на едри парчета. Добавят се към месото и се заливат с около 1 l вода. Добавя се дафиновият лист и нарязаният на парчета чесън. Вари се докато месото омекне и се добавят картофите. Когато картофите са полуготови се добавят и доматите и се вари още 15 мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 01:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Това са рецепта за гулаш..спор няма.На 50 места в различни точки на Унгария съм ял боб гулаш(баб гулаш)а другото е гулаш левеш с картофите... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 02:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
Предполагам че към тази рецепта се добави и боб ще стане още по вкусно.Във Видин ядох сръбски гулаш вместо месо слагат наденица и индийско орехче за подправка.Боб във него макар и малко имаше.Когато бях в Унгария забелязах че не ползват кайма поне там където бях.За мен е важно да се съчатаят продуктите и все излиза нещо вкусно.В Белоградчик на боба слагат единствено копър като подправка в Пловдивско черен пипер и дафинов лист.Аз боба в гърне го правя единствено с глава лук нарязана наедро и червен пипер плюс лъжица свинска мас.Гулаша както и руският борш сигурно има доста рецепти.По нашият край от телешко правим нещо подобно на гулаша но без червен пипер добавяме и листа от лющян


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Кюфтета от месо
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
купувам по 1кг свинско и телешко месо.По половин килограм от двете меса смилам на машинка с едра решетка и добре умесвам с малко чубрица и червен пипер +1 лъжичка захар добавям и вода колкото поеме.Другото месо го сека със сатър на ситно също го омесвам като добавя една глава лук нарязан наситно.Оставям за едно денонощие в хладилника.От каймата оформям кюфтета на които правя джоб и пълня с нарязаното месо и пак го оформям.Нарязаното месо винаги идва в повече но не е страшно --пълня го в телешко черво --винаги има да се продават сухе такива.Пека на дървени въглища.Пробвайте и ще се убедите че това си е истинско кюфте.
Жена ми прави и друг вид --от каймата оформя кюфте -прави джоб и слага парче кашкавал но то не е вече кюфте.
Аз пробвах за плънка пилешки дробчета задушени с лук и малко чубрица става много вкусно като мине през дървените въглища.
Важно нещо и за металната скара--елементите от които е направена трябва да са разположени колкото се може по близо един от друг.Моята е напрамена от арматурно желязо -двата странични носещи елемента са от 10мм а работните от 6 мм разположени на 1см един от друг.Друго важно нещо е разстоянието от жарта до скарата--като се прави огнището да не направи и това приспособление за регулиране на разстоянието между скарата и жарта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
Навремето като работех в Либия си правехме ракия от доматено пюре и захар.На едно бидонче 40 л слагахме 8кг захар и малко хлебна мая-за около 10 дни материялът беше готов за варене--излизаше около 4-5 литра ракия но без преварка ако я пиеш на другия ден ти никнат рога.Викахме и скорпионка.Колегата правеше и ракия от ориз но не знам точно как аз бях по мезетата и пиенето


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
julian1960 съжалявам ама с объркал малко раздела :) то верно от мезе правите ракия ама не вярвам като настържеш сирене в дестилата като пиеш да бие на шопска :megagrin:
:2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
да обърках раздела нали съм новобранец извинявам се.Като разглеждах в началото явно не съм бил сам другият е гледъл къде какво се пише :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
Преди година бях публикувал рецепта и технология за правене на кебапчета в розали ком оттам доста хора я откраднаха и побликуваха като своя технологията и рецептата е на един мой приятел.
кг _ситно_ смляна кайма (70% "червено месо" + 30% сланинка. Месото може да е само свинско, а може да бъде и в съотношение - 40% телешко/овнешко + 30% "червено" свинско + 30% сланинка)
3-5 чаени чаши вода (0.6 до 1 литър - като начало сипете 3 чаши, размесете добре, после добавяйте, докато може да поеме. Именно от достатъчното количество вода зависи, дали кебапчетата ще са сочни)
1 супена лъжица счукан/смлян кимион
1 супена лъжица чер пипер
1 супена лъжица сол


* Сложете всички съставки в дълбок съд и размесете много добре (примерно около 10 минути месене - колкото по-хомогенна е сместа, толкова по-добре).
* Оставете в хладилник за около час, извадете, ако е необходимо - излейте излишната вода, размесете още веднъж. Оставете да втасва в хладилник за ПОНЕ 24 часа.
* Извадете, размесете още веднъж! Оформете кебапчетата.

За печенето:

* Тук тънкостта е, че de facto, кебапчетата НЕ са "печено месо", за разлика от пържолите и шишчетата, а "варено в собствен сос". Т.е. - традиционното печене върху скара над жар от дървени въглища НЕ дава добри резултати. В идеалния случай трябва да имате електрическа скара с ДЕБЕЛИ и гъсто разположени пръчки.
* Оставете я да се загрее много добре.
* Сега една от възможните технологии на печене е "търкалянето". За целта поставете бъдещото кебапче в единия край на скарата. Почти веднага слоят месо в директен контакт със скарата ще се опече и свие, затова, само след няколко секунди, най-добре, с цялата дължина на острието на нож (аз ползвам един сатър), подхванете кебапчето (ако е необходимо - изстържете го там, където е залепнало за скарата) и го превъртете на следващия суров участък.
* Изчакайте и той да се препече леко и пак превъртете и т.н. След 4-5 такива начални запичания, кебапчето ще е прихванало навсякъде отвън лека коричка. От този момент нататък, излизането на прегрята пара от вътрешността му се затруднява и съдържанието му започва да се сварява, докато коричката става все по-плътна.
* Продължавайте да търкаляте кебапчето, със скорост около "един ход на всеки 20 секунди", докато кебапчето измине така около 1 метър (това, последното, е от собствен опит - последните няколко пъти ползвам 30-сантиметрова скара. Три и половина "прехода" на всяко кебапче по цялата дължина на пръчките й са напълно достатъчни ) . Да ви е сладко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
значи си береш зелени джанки измиваш ги добре и с игла им правиш по няколко дупчици--слагаш ги в олио и ги пражиш около 5 минути към края на праженето добавяш същото количество маслини и чироз нарязан на ситно и още 1 минутка пражене.Отцеждаш добре заливаш с малко зехтин и оцет нарязваш една глава лук и разбъркваш добре.Ако нямаш чироз става и със маринована рибка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
вземам си килограм свинско месо гъби една торбичка. кисели краставички и пипер от трушия.Нярязвам на подходящи кубчета и нанизвам на шиш от всичко по малко.Правя марината от червено вино соев сос и горчица--държа ги няколко часа и на скара с дървени въглища .По време на печенето ги мажа с доматено пюре разтворено във вода и олио.Пропуснах може и морков да се сложи при шишчетата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
Крилцата се почистват добре и се намазват със смес от мед сол и доматено пюре печеш на скарата ако е в тавичка във фурната се слага и олио на дъното иначе тавичката не може да се измие


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2011, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
julian1960 написа:
* Сега една от възможните технологии на печене е "търкалянето". За целта поставете бъдещото кебапче в единия край на скарата. Почти веднага слоят месо в директен контакт със скарата ще се опече и свие, затова, само след няколко секунди, най-добре, с цялата дължина на острието на нож (аз ползвам един сатър), подхванете кебапчето (ако е необходимо - изстържете го там, където е залепнало за скарата) и го превъртете на следващия суров участък.
* Изчакайте и той да се препече леко и пак превъртете и т.н. След 4-5 такива начални запичания, кебапчето ще е прихванало навсякъде отвън лека коричка. От този момент нататък, излизането на прегрята пара от вътрешността му се затруднява и съдържанието му започва да се сварява, докато коричката става все по-плътна.
* Продължавайте да търкаляте кебапчето, със скорост около "един ход на всеки 20 секунди", докато кебапчето измине така около 1 метър (това, последното, е от собствен опит - последните няколко пъти ползвам 30-сантиметрова скара. Три и половина "прехода" на всяко кебапче по цялата дължина на пръчките й са напълно достатъчни ) . Да ви е сладко!

Е,те това не го знаех,чудя се защо моите стават сухи.Благодаря :)

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 130 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима