Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Тук можем, да споделяме рецепти, за този стар колкото и винопроизводството, мъжки занаят - пекарството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
Приготвяне на симит с нахутова мая.
грахамово брашно-500гр.
нахутова(леблебия) мая 10гр. + :!: П.с.ВИНЕНИ ДРОЖДИ :!:
гроздова мъст 150гр
едно яйце-белтъка в брашното-жълтъка за намазване.
вода.....колкото е необходимо за направата на тестото.
След втасване се правят гевречета поръсват се по желание с
сусам, може и белени семки,счукани ядки.
Нахутова мая да намериш трудна работа та една рецепта и за нея.
Взимате 100г нахут(леблебия) леко я сварявате да омекне.
Исцеждате час от водата(не всичката, да остане малко) и стривате на каша в купичка добавяте малко намачкан хляб(по възможност ръжен),
оставяте така за около денонощие на постояна стаина температура.
щом шупне маята е готова, внимание да се исползва веднага щом шупне,много фкисната мая дава лоши резултати. :)

П.с.ВИНЕНИ ДРОЖДИ :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 27 Ное 2011, 11:55, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2011, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:thumbs1: доста изчерпателно, браво!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 08:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Карлсоне, да вземеш да напишеш рецептата на оная пица, че още ми текат лиги!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
:lol:
Май-май ще отваряме раздел "Кулинарен" .
Няма нищо сложно, все пак е най-простото нещо една пица, слагаш каквото имаш :D Довечера ще драсна някой ред.
А някоя сладкарска рецепта да си споделим? Аз поне съм луд фен на сладките работи и съм набарал някои наистина класни рецепти като примерно Крем Карамел който е толкова лесен но пък малко хора го правят както трябва.До сега който е опитвал моя винаги ме е изнудвал да му правя пак :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 08:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
karlsson написа:
:lol:
Май-май ще отваряме раздел "Кулинарен" .
Няма нищо сложно, все пак е най-простото нещо една пица, слагаш каквото имаш :D Довечера ще драсна някой ред.
А някоя сладкарска рецепта да си споделим? Аз поне съм луд фен на сладките работи и съм набарал някои наистина класни рецепти като примерно Крем Карамел който е толкова лесен но пък малко хора го правят както трябва.До сега който е опитвал моя винаги ме е изнудвал да му правя пак :wallbash:


Внимавай, че ей къде е Пловдив ! Да не осъмнеш някой ден, с 20-30 съфорумци, с лъжички и канчета, пред вратата ти скандиращи "Крем- ка-ра-мел! Крем- ка-ра-мел! " :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
karlsson ; Ако знаеш само на д р Йоткер какъв крем карамел има. :lachtot: :lol: :lachtot: шегувам се .....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 14:20 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
ъъъ тестото на пицата си е майсторлък...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
...и печенето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 20:37 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
В случай , че имаш предвид пещ а не електрическа фурна, аз това,пещта, мисля и да си направя. Малка, с вътрешен размер 50 х 35 см., а пред нея огнище за скара.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Хм... настъпи ме по мазола. От три години, събирам материали и обмислям как, да направя 3 в 1: пещ, барбекю и печка за готвене. Преди, да почна да обмислям, какво точно ще сътворя, направих една основа, която се оказа че няма да ми свърши работа ( не че е непоправимо, ама май повечко ме домързява) и проекта е временно замразен.
Та, пеща си е пещ, ама който си няма прибягва до стандартната ел. фурна, а на който му се заиграва, имитира пещ в нея(в ел. фурната).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Тестото за пица го правя лесно понеже обичам тънки пици а не питки.
За една сравнително голяма пица предварително разтварям едно пакетче мая на Йоткер в 200 грама вода с малко захар.След половин час добавям пресято брашно и замесвам колкото си поеме.Оставям да втаса около час и половина, премесвам и разточвам на предварително намаслен плот докато се получи приблизително размера на тавата.Тестото става изключително тънко, не използвам яйце, олио, масло, сода и т.н., само брашно, мая и вода.Тавата за печене я намазвам с олио и поръсвам с брашно като я тръскам така че да се разпредели по намаслената повърхност а излишното го махам.Разстилам тестото в тавата като го дооформям.
Отгоре слагам доматен сос а не пюре, доста на дебело, след това наръсвам нарязани на дребно кисели краставички, пресни гъби, шунка, чушки, лук и всичко което намеря в хладилника :lol:
Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна като слагам тавата в горната част.След около 20 минути вадя пицата и наръсвам с черен пипер, магданоз, копър и задължително малко сол, риган и босилек като последните две са основни подправки а не се ползват масово в България в домакинствата.Настъргвам кашкавал и запичам още 10-15 минутки и готово.
Пицата общо взето е свободно съчинение.


Айде да ви светна за крем Карамел как да си го направите и да си оближете чашките.
Важните съставки за мляко и яйца като тук е уловката.Млякото трябва да е от най-ефтиното, ама от най-големите ментаци.Ако намерите в найлонови пликчета от 80ст. е супер и това не е майтап.Същото важи и за яйцата, с домашни не е много добре, от големите магазини също от най-ефтините.
Разбиват се с миксер или пасатор с тел за биене четири яйца ако са нормални, ако са много големи три.Не пет, шест или осем а четири нормални яйца.Добавя се литър студено мляко, шишенце и половина есенция ванилия на Йоткер от течната, онези на прах са Пунта Мара, и десет да се сложат все тая, не е онази ванилия която беше едно време.И вече захар на вкус, зависи от това колко сладко обичаме.Аз слагам де да знам, някъде една водна чаша но зависи от захарта и няма точно количество.Сипвам, бъркам, като се разтвори и опитвам, докарвам го на вкус докато започне да следнее но да не е толкова сладко.
След това сипвам в касиролка на всяка чашка по една супена лъжица с връх захар, с това количество мляко и яйца пълня по 9 чашки за крем Карамел следователно слагам 9 лъжици.Сипвам малко водичка и слагам на котлона да се загрява на бавен огън.Като потъмнее леко карамела го свалям от котлона за минута-две и пак го слагам, целта е да си вдига аромат на карамел а не на прегоряла захар, карамелизирам докато стане на цвят светло кафеникав и спрат да излизат мехурчета като е доста втечнен.Не слагам масло или маргарин а само захар и малко вода която се изпарява.Така се пази захарта от прегаряне ако е малко по-силен огъня.Тънкостта е преди да стане готов карамела да се държи тенджерката или касиролката по-далеч от котлона за да не се нагряват стените защото ако са прегряти като се спипва в чашките и изведнъж прегаря.Естествено се бърка като се карамелизира.
Тук вече се работи много бързо, докато е горещ и течен карамела се сипва в чашките но по стените на чашките а не на дъното.Малко пари на ръцете но ако се работи бързо не е толкова страшно.Може да се държи чашката с кърпа.Облива се чашката по вътрешния ръб а карамела се стича, след това се оставя легнала и се взема следващата.Когато всички чашки са готови веднага се наливат със студената смес и карамела започва да пука.
Слагат се в тава която позволява да се напълни с вода до ръба на чашките, пълни се с вода до колкото да може да се носи, слага се във фурната и се долива с вода до ръба на чашките.Водата трябва да е студена, също и фурната.Тавата се слага на най-долната възможна част на фурната и се включва на 115-120 градуса.Карамела се прави на водна баня а не се пече, за това е на такава температура.След три часа се изключва фурната и леко се отваря вратичката, аз подпирам с една дървена лъжица.Като изстине се вадят чашките и ако имат късмет се слагат в хладилник ако не са изядени :lol: Хубаво е да се изстуди.
По този начин няма да има втвърден карамел на дъното и най-важното, самия крем няма шупли а е плътен и леко играе като твърдо желе.
Ако някой иска нека опита по тази рецепта, ако не му се занимава и не може, да накара жена му да го направи по тази технология.
Значи основните работи:
-ефтино калпаво мляко
-малко яйца
-ниска температура
-продължително "печене"
Айде да Ви е сладко.Като съм на кеф ако има мераклии да свиркат за торта Гараш, ама си излиза бая цифра и има ли някой на диета направо се е самоубил ако я хапне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Карлсоне, случва ли се, да правиш пицата и крем-карамела в един ден? Ако да , когато го правиш другия път, "чукни" едно телефонче, около час и половина, преди да е готова пицата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Окрилен от вашите рецепти, днес реших да се проявя и аз. В ранният следобед, забърках 1/2 кубче прясна мая, с малко хладка вода, брашно,по 1 ч.л. сол и захар. след 1/2 часа добавих чаша вода и чаша брашно, както и утайката от бирата която правих в събота, и рехидратирах 1/2 к.л. винени дрожди. След още 20-25 м. добавих малко брашно, дрождите и разбърках. Трябва да се получи по-рядко от нормалното тесто. След още 30-40 минутиго изсипах на дъската за месене, с брашно отгоре и отдолу Изображение
След омесването покривам с кърпа, да отпочине за 15м. Изображение Следва разделяне на три топки Изображение , които след още 15м. разточвам на кори около 5 мм. Изображение Изображение първата кора се намазва с разтопено масло, отгоре втората - намазва се, третата-намазва се. Изображение С намаслени ръце се навиват на руло Изображение и рулото се увива (засуква) като въже Изображение после на кравай и в тавата за втасване Изображение Изображение . Като стана двойна намазах с жълтък( белтъка отиде в едната дамаджана с вино) и поръсих със сусамово, маково и ленено семе Изображение още десет минути и във фурната на 175*С. Изображение след 15м. Изображение след още 30м. Изображение .

А сега моля да ме извините за известно време! Наздраве!
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
@ivobal апетитно!

Това съм го копнал от един файл с рецепти. Изпробвано е!
Цитат:
ЗАЛИВКА ЗА ПИЦА
“Опарваме” няколко скилидки ситно нарязан чесън за 1 мин. в зехтин. След това добавяме 2 лъжици доматено пюре, разтворено в малко вода или в бяло вино. Подправяме с бял пипер, щипка захар, босилек и ригън и варим няколко минути. С тази смес измазваме пицата, а отгоре я гарнираме по наше желание.

Не по- малко важно е да се знае, как се изготвя истинско тесто за пица. Ето я и оригиналната рецепта, дадена при преди години от неаполитанска гостилничарка:
В 200 гр. бяло брашно (напук на италианските предписания аз използвам пълнозърнесто) се прави “кладенче”. В него изливаме около 15 гр. мая, разтворена в хладка вода (не мляко, а вода!). Прибавяме и ½ лъжичка сол. Закрийте “кладенчето” с брашно и оставете да престои. Прибавете малко вода (количеството зависи изцяло от качеството на брашното) и започнете да месите. Месете отвътре навън, докато получите еластично тесто. Оформете от него топка, поставете я върху набрашнена площ, покрийте я с чиста кърпа.
Оставете тестото да втаса на топло. След 2 – 2 ½ часа то ще е удвоило обема си, което означава, че е готово. Разточете го на набрашнена повърхност и оформете от него кръг.
Поставете разточеното тесто върху намаслена тава, набодете го тук- там с вилица и го измажете със заливката за пица.


Пък преди време говорих с колега който е работил пицар в Германия преди години .... Казва че в домаши условия не става защото печките били до 300градуса а пицарките 400. Печали на силно загряна фурна за кратко да остане свежа и еластична - само да се парне. Ама пък аз си ме кефи както каза колегата по-горе квот барнеш от хладилника! :prost:

чин-чин


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, nikolaypetrov, timo1 и 22 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима