Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Май 2013, 21:52 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Христос Воскресе!

Има поне една суха мая на пазара, която не е добра за козунаци. В момента нямам опаковка, но беше някаква словенска ли, словашка ли ... Опаковката е зеленикава и на нея пише "kvasac" нещо си. Струва около 20 стотинки. За хляб е добра и няма никакъв проблем, но при козунаците явно има проблем със захарта и втасването е много бавно. Поне два-три провала съм имал с нея(включително последната коледа) и вече за козунаци използвам само тази, която е около 30 стотинки. Под провал имам предвид, че (много)забавеното втасване(няколко часа) променя структурата на козунака и той вече не е точно козунак със специфичната му структура - много нежна, равномерна и с конци. Вместо това се получава нещо със структура като на хляб, но сладък. При козунака трябва втасването да е бързо, да речем 40-45 минути + още 30-40 минути за второто втасване. При това положение се запазва пухкавата, дунапренена структура, както и т.нар конци, постигнати най-вече при оформянето.

За Великден времето беше достатъчно топло, за да се получат перфектни козунаци. При мен около 4 кг, половината от които на втория ден вече ги няма :-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2013, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Ползвах мая Villli,с която винаги правя хляб и съм доволен,но може би има непоносимост към високо захарно съдържание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2013, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
След ежедневното приготвяне на собствен хляб с квас, човек неминуемо придобива опит :
Ето един от последните хлябове. Вече не ползвам везна, всичко на око и пак става перфектно - квасът е около 200гр. , водата е една чаша 200мл., брашното е около 400гр., малко сол, захар и олио.
Меси го машината на програма 1-ва, след второто размесване го местя с намазнени ръце в тази йенска тенджера, а хартията за печене я мокря първо и после намачквам. Налага се да я ползвам защото иначе така залепва за стъклото че ми иде да я тресна в земята и да я счупя за да извадя хляба. А с хартията после е елементарно.
Втасването става за около 5 часа на терасата на слънце, разбира се покрита с дебела кърпа. Предполагам че ако е на пряка слънчева светлина ще умрат гадинките от ултравиолетовата светлина.

Печенето е първо с капак 20 мин. на 150гр. , после още 15-20 без капак. Като я извадя от фурната - напръсквам с малко вода коричката и покривам с кърпа.
Хлябът после е мек, дунапренен и много вкусен.
След ден два кората става твърда, но средата е перфектна. За повече не е оставал да кажа как е, изяжда се.

Прикачени файлове:
hleb-s-kvas-1.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
От известно време и аз правя хляб като victoryvt и става чудесен,само дето малко трудно се отлепя хартията докато е топъл.Сега ще пробвам без да я мокря.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Със суха хартия пак е същото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Трябва малко да го задушиш и после хартията лесно се маха.
Аз като го извадя от фурната го напръсквам с вода и го завивам.
След известно време го развивам и той се е овлажнил навсякъде и хартията се маха лесно.
Напоследък практикувам втасване в машината за около 4-5-6 часа, след това изваждане и премесване и оформяне и после второ втасване така както е и чак тогава печене.
Става идеален.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2013, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
От няколко дена пека хляб с квас в хлебопекарната по следната рецепта:
-170мл.топла вода
-1с.л.захар
-1ч.л.сол
-олио на око
-200гр.квас
-250гр.бяло брашно
-100гр.ръжено брашно
Пускам на най-дългата програма,която има мойта хлебопекарна(3ч.40мин.,френски хляб)
Не бухва особено много,предполагам,че ако имаше още 1-2ч.за втасване повече ще стане по-добре,ама не е лош.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2013, 19:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Малко е времето.
Ако искаш, пусни машината на прогрма замесване и я остави така 4-5 часа.
След това си включи тази за френски хляб и я остави да го довърши.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2013, 19:35 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Ако може тези които ползват да препоръчат марка/модел на хлебопекарна от която са доволни. И тези които не са доволни, може да се обадят - да знаем от какво да се пазим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2013, 20:07 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
biohazard, опитай следващия път да увеличиш водата с 30гр. След като хлябът се пече във форма аз бих я увеличил даже още повече. Освен това хвърляй по едно око на тестото си дали не го изтърваш. Искам да кажа да не би да се вдигнало колкото ще се вдига и вече да е започнало да спада, т.е. да е превтасало. Нямам представа каква температура поддържа хлебопекарната, но предполагам е по-висока от стайната. На стайна температура в момента би трябвало да ти втаса за толкова време. На по-висока от стайната може и да е превтасало.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
При квасения хляб съм на мнение че многото месене е противопоказно, а програмата за френски хляб е с едно от най-дългите две месения. По-добрия вариант е програмата за месене на тесто - при нея има обикновено едно около 5 мин. месене, почиване около 10-15 мин и второ месене за около 10-15 мин, каквото и прави Виктор, всъщност...
А за превтасването - възможно е , но на мен ми се струва малко вероятно. Ако по средата е спихнал, а по бордовете раздут - това е белег че си го изпуснал, но кваса обикновено иска доста повече време...

Марка машина - аз ползвам оптимум, някаква евтина от метро, на какъвто акъл съм сега - бих си взел просто един по-усъвършенстван миксер с купа с приставки за тесто. По-скъпите модели имат и индукционно подгряване, с което могат и манджи да се готвят, но айде сега за едното месене...
Това защо го казвам - рецептите за хлебопекарни са с малко мая понеже съдчето им не събира кой знае колко и става един корав хляб, дето ние не го харесваме и затова с хлебопекарната само меся, пък после си го опичам във форма във фурната - така мога и по-големи хлябове да пека.
Иначе ако държиш да печеш в нея - купувал съм на роднини за подарък хлебопекарна за около 120 лв от Зора, някаква тяхна марка беше, мисля Финлукс, която е с две бъркалки и по-голям контейнер. Определено е по-добра от моята - и като месене и като печене. Там правих демонстрация с моя рецепта хляб с айрян, получи се страхотно ,не направи толкова дебела кора, като моята, но единственото ограничение е че максималното количество брашно на такава голяма хлебопекарна е около 500-550 гр и в никакъв случай там не можеш да опечеш хляб 1350 гр за колкото ги водят ако обичаш хляба въздушен като селския ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 14:34 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Не бих застанал зад мнението, че хлябът с квас обикновено изисква доста повече време(от 3 часа и 40 минути, откъдето тръгна дискусията) за втасване, нито зад мнението, че дългото месене е противопоказно, въпреки условността при така изложените тези. Условност, защото трябва да се вземе предвид видът брашно, количеството и активността на кваса, донякъде степента на хидратация на тестото, температурата. При мен например в последните седмици (24-25°С стайна температура - кухнята е южна) тестото от 100% пълнозърнесто брашно (whole grain) втасва за между 2 и 2½ часа, като е по-близко до 2 часа, при количество брашно от кваса 15%. Тестото с бяло брашно втасва за между 3 и 3½ часа, като е по-близко до 3 часа, при количество брашно от кваса 22-23%(миналата седмица правих такъв бял хляб). Аз лично ако имам време за втасване от порядъка на 5 часа при нормално(нестудено) време бих анализирал количеството квас и степента на неговата активност. Относно месенето достатъчно пъти в тази тема е посочван ориентир за готовност, така че няма да го повтарям (подесетвам :megagrin: ) отново. Hint : windowpane.

Всъщност влязох да напиша нещо друго, което смятам, че би било от полза на тези, които използват квас. Става въпрос за нещо, което някъде по-рано бях споменавал като теоретично, но сега имам и практическо доказателство от първо лице за това. От известно време нямам възможност да си правя толкова често хляб и във връзка с това опресняването му също не беше толкова често, колкото би било добре, и от това страдаше жизнеността му. Наложи ми се на няколко пъти да го подлагам на "рехабилитация" :lol: . Преди около година(по-точно 11 месеца) реших да си замразя малко квас "за всеки случай", въпреки, че бях доста скептичен относно последващото му "съживяване". Около месец и половина по-късно квасът ми "умря" окончателно. Не успях да го разбудя дори след 4-5 опреснявания през 6-8-10 часа. Извадих малко от замразения и се опитах да го накарам да работи, но след 2-3 подхранвания нищо не се получи и си "отгледах" нов квас. Не изхвърлих обаче това, което остана в камерата. Преди около месец и "новият" квас нещо умря, тъй като не го използвах и забравях да го опреснявам за около 10-14 дни. Подхраних го 2-3 пъти на стайна температура, но нищо. Сетих се за това в камерата от миналата година и реших да го извадя и да го пробвам и в крайна сметка да го изхвърля. Този замразен квас след 5-тото подхранване заработи все едно, че никога не е бил замразяван! Едновременно и "новият" квас взе, че се съживи и сега съм прибрал в камерата и от двата вида, но дано не се наложи да ги използвам. И така тази кисела, дълга и не особено увлекателна история, белязана с драматизъм и смърт завърши с happy end. :lachtot: За кваса, обаче... Жалко, че не мога да съживя и котката си така :x :explode: . Но това е друга, макар и паралелна история :( ...

Така... След малкото лирическо отклонение да кажа и как подготвих кваса за дългата му почивка. Взима се квас(40-50гр) в самия му пик, когато е най-активен. Добре е да има 2-3 опреснявания на стайна температура през 6-8 часа. Този квас се разнася(с лъжица например) на тънък слой върху чист найлон. Този от шумолящите торбички е ОК. Найлонът се слага в една тава и се покрива с хартия(вестник), така че да не влизат мушички в тавата(събраха се няколко винарки тази година, но може и да са от друго - имам в кухнята туба-"оцетарник", и покрай него имах занимавки по същото време). При мен квасът изсъхна напълно след 2 дни. Като изсъхна идеално, получената кора я разтроших на дребни люспи, сложих ги в бурканче и право в камерата. При нужда въпросните люспи се изваждат от камерата, добавят им се по 10-15гр брашно и толкова вода, след 12 часа се добавят още толкова вода и брашно, без да се изхвърля нищо и след това вече квасът започва да се опреснява както си е нормално(1:1:1) през 8-10 часа. Би трябвало след 5-6-тото опресняване всичко да е на макс. Това е - нищо сложно, но спестява едни 10 дни в случай на проблем с "оборотния" квас.

П.П.
Забелязах, че първият квас е по-активен и по-жизнеспособен от втория, и като че ли хлябът има с една идея по-голямо набухване(повече газоотделяне). Разликата е, че първия навремето го бях правил с едно ръжено брашно от магазина, на пакета на което пишеше, че съдържа "кисела закваска". Втория квас го правих миналата година с брашно от прясно смляна пшеница. Искам да кажа, че може би, микроорганизмите, които са в купеното брашно, са все пак някаква селекция и като че ли се справят малко по-добре от тези, които имам тука върху пшеницата от района.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
victoryvt написа:
Малко е времето.
Ако искаш, пусни машината на прогрма замесване и я остави така 4-5 часа.
След това си включи тази за френски хляб и я остави да го довърши.

Лошото е,че няма как да избегна етапът на месене,а нямам програма само за печене.
Пекарната е тазиэ http://www.pazaruvai-lesno.bg/view_prod ... ?pid=61101
от две години не сме купували хляб,а от скоро се запалих покрай форума за хляб с квас и експериментирам.
Програмата е 3ч.и40мин.,ама реално втасването е под 2ч.
Относно водата даже ми се вижда много,защото се наложи да поръся няколко щипки брашно допълнително,защото ми се видя много лепкаво тестото,гледам като го размеси да е с някаква окръглена форма,а не да се е размазало като лепило(може би греша,следващият път ще пробвам по-течно да е).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2013, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Преди няколко дни влязох в руските магазини "Березка" и за мое учудване (и радост) намерих сух квас в пакети. Имаше два вида - Квас за пиво към 3-4 лв пакета и "Квас хлебны" около 1лв и нещо беше. Тия дни ще купя да пробвам как ще стане....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Колеги, моля, дайте ми рецепта за пълнозърнест хляб, правен в хлебопекарна.
От три дена съм собственик на такава машина и естествено всяка вечер пече. Пробвам я още, но с оригиналните рецепти за хляб. Получава се. Но колежките днес изявиха желание за такъв хляб (пълнозърнест), а в книжката няма. Не ми се рови в :google: с неясен резултат и много въпроси.
Очаквам колегата [b]Murphy[/b] :gott: да се включи. Чест и почитания и към изследователския му дух.(Имам впредвид "чувал в бидон"). Тазгодишната зайгравка. И тя също е полезна.

Машината е Мулинекс One. Промо е в Техномаркет с везна. А за мен везната беше по-важната. Знаете защо. :megagrin: Съпругата малко ме рендосва за покупката, но като опита резултата, май май омекна. Като средичката на хляба...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 26  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, caribi и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима