Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2014, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
vsd написа:
Здравейте, имам два въпроса. Единия е дали миксерите от този тип ще могат да помагат при първоначалното замесване на тестото докато се развие глутенът:
http://www.amazon.co.uk/Andrew-James-El ... food+mixer
Някой има ли и ползва ли подобно нещо. Доста ми е трудно замесването и винаги тестото ми е с недостатъчно развит глутен (не става много гладко и еластично) или пък водата ми идва в повече и слагам още брашно за да може да се работи с него. Онзи ден като правих козунаците, пробвах с бъркалките за тесто на ръчния миксер и ми се струва че ефекта е доста добър, но гъстотата на тестото му дойде в повечко на миксера и започна да мирише на изгоряло.

Другата ми молба е за рецепта за тутманик както се е правел едно време :)

Баш такъв миксер ми е следващата покупка като счупя хлебопекарната. Като го гледам много подозрително прилича на Кенууд. В нашите магазини се продава един нелош на Бош за 180-200 лв., но той изглежда по-калпав от този.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2014, 10:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Тази година за първи път правих козунак с такава висока хидратация - 53%. Използвах рецептата на Murphy, в началото на темата. Използвах и всички завишени стойности на продуктите. Маслото го прибавих в началото. Получи се невероятен козунак с перфектните конци, но само с една козметична грешка ;) - скъсаха се плетките по време на печене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2014, 17:25 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
stefannankov написа:
vsd написа:
Здравейте, имам два въпроса. Единия е дали миксерите от този тип ще могат да помагат при първоначалното замесване на тестото докато се развие глутенът:
http://www.amazon.co.uk/Andrew-James-El ... food+mixer

Баш такъв миксер ми е следващата покупка като счупя хлебопекарната. Като го гледам много подозрително прилича на Кенууд. В нашите магазини се продава един нелош на Бош за 180-200 лв., но той изглежда по-калпав от този.

Тези миксери са китайски, както личи и от цената им и ги има с всякакви имена и модели. Аналозите им с такъв планетарен механизъм на Kitchenaid и Kenwood минават 1000 лв. Разлика има и в самата им работа... Марковите са проектирани читаво и омесват тестото без проблеми, като накрая тестото става на топка около куката. При тези явно нито куката, нито купата са проектирани достатъчно прецизно и куката не стига достатъчно надолу и достатъчно настрани за да има перфектно омесване, почти винаги остава тесто под куката ако е по-голяма хидратацията, или пък много бързо става тестото на топка(след няколко завъртания), ако е по-малка хидратацията. Рядко може да се уцели хидратация, при която омесването да мине без намеса от ... "оператор" :lol: . Освен това рекламираните мощности на мотора са някакъв маркетингов трик.

Тези неща ги знам, защото и на мен по едно време ми трябваше нещо, което да ми омесва тестото, защото започна да ми излиза една силна болка в рамото при "френско" месене. Правих проучвания и разбрах за тези недостатъци на тези китайски миксери, пък въобще не ми се даваха 1000+лв за марков. В един момент попаднах на ето това решение на италианците и реших все пак да рискувам. Взех си този Bomann KM 348 CB с много леки козметични дефекти от немския eBay за 190лв с доставката. Сложих му по две шайби на бъркалките и започна да си работи сравнително както трябва. Както обаче казах не работи както Kitchenaid. В повечето случаи остава тесто под куката, докато по самата кука тестото вече е на топка и месене не се случва. Решението е с една лъжица да натискам отвреме-навреме тестото по куката, така че да се посъбори от нея и да се случва някакво разтягане, което да разпъва глутена. При това положение тестото за моя черен хляб се омесва за 5-6 минути, за козунак - за около 10-12 минути, но само със захарта, после го изваждам и го доомесвам като слагам маслото и плънката. Изобщо всяко тесто иска леко доомесване за около половин-една минута след като го е месил миксера, но доколкото знам така е и при марковите миксери. И така вече 2 години и половина си меси 1-2 пъти седмично, по празници по-често. Мощността му е 1000W max, което не знам какво означава, но реалната е 600W. По коментари съдя, че чисто като миксер има проблем с малки количества, например 1 яйце само не може да разбие. Не съм пробвал с едно, пробвал съм с от 3 до 7 яйца и няма проблем. Миналата година в един магазин тука за проценени немски стоки без гаранция взех един друг модел за 70 лв, нещо подобна на това. Тествах го една седмица и го прибрах в кашона за резерва. При него месенето беше почти както трябва, но купата е малко по-малка и като че ли бъркалите и куката са някак си по-слабички, не са така масивни.

Та, така е при китайските миксери. Може и тези по-нови модели да са ги оправили откъм дизайн, но има риск да не омесват добре. Не знам и дали решението със шайбите ще работи при този модел. При всички положения обаче обикновеният миксер с двете телчета не става за месене за тесто за хляб, пък за козунак въобще и дума не може да става. На ръка си е убийство пък ако го правиш редовно. Така че, всеки трябва да си реши какви компомиси да направи. Аз лично съм по-скоро доволен, особено след като миксера работи повече, отколкото му беше гаранцията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2014, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Искаш да кажеш че това http://technomarket.bg/products/09062249/bosch-mum-4405 няма да ми свърши работа така ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2014, 17:52 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Това ми беше един от вариантите, преди да взема този китайския, но ме притесни по-ниската мощност, пък и някак си твърде фин ми се видя за редовно месене. Освен това като работи изглежда някак си паянтово(виж клипове в YouTube) и не е базиран на планетарен механизъм, а на някакво друго движение, което не знам как би се справило, особено при тази мощност на ръба на необходимото. Подобни модели на Бош има от по-високите серии и за тях съм сигурен че стават за по-сериозна работа(по коментари и клипове), но и те май отиват към 1000-рка. Ама това е по спомен, скоро не съм се интересувал, може и да има подобрение. Нямам лични наблюдения! Класиката е Kitchenaid. Въпреки, че гледах коментари, че и тях взели да ги правят с "програмиран живот". В смисъл, че преди изкарвали по 20 години, а сега - 2, само най-високият клас били с метални части и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2014, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Яну 2014, 21:40
Мнения: 43
Местожителство: Варна
До колкото съм виждал как работи такъв миксер, не мога да очаквам да ми подгрява тестото... или нещо не съм довидял?

Благодарен съм на всички съфорумци от този и други форуми, без които нямаше да сбъдна тази моя мечта, правенето на козунак. Това е моя личен опит с козунаците до сега, който бях предоставил на колежките за празника. Знам че има някои неща по които технологията ми се отличава от тази на Мърфи, но пък всеки си има вкус и предпочитания, както той самия беше писал, мисля. Правил съм козунак точно по неговите напътствия и се получава нещо подобно като на неговите снимки, но аз си търся по-плътните и жилави конци и мисля, че вече ги намерих. Естествено, не съм съвсем сигурен, понеже и предните си методологии писах с идеята, че това е нещото което съм търсил, а се оказва че след няколко експеримента се получава и по-добре. Чудех се колко ли пъти съм правил козунак, докато стигна то този етап на развитието си, и преди малко си преброих празните ампулки аромат ром, почнах да си ги събирам по едно време - 29 броя. Като включим и изхвърлените и тия опити при които още не бях открил тоя аромат, сигурно стават към 40 х 1.2кг = 48 кг. козунак е минал през хлебопекарната ми от първите ми опити в началото на годината до сега (дано не четат от гаранционния сервиз). Но мисля, че си заслужаваше! Всеки коментар е ценен за мен, така че който има време и нерви, да заповяда.


Последна промяна denyo на 23 Апр 2014, 17:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2014, 00:42 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
denyo, труда който представи относно тънкостите при приготвянето на козунаци и изводите, до които стигна, и то пред очите ни, аз лично намирам за фундаментални за нашата тема тук, във форума. Също така намирам всичките ти усилия за нагледен пример как човек би могъл да постигне целта си с достатъчно упорство. Поздравявам те за всичко това! Аз също обърнах внимание на някои от твоите изводи и ще ги опитам следващия път. Става въпрос, че ще опитам малко по-ниска хидратация и по-хлабава плетка(този извод за хлабавата плетка малко ме изненада, но ще опитам). Признавам, че моите козунаци не издържат теста с жилавите конци(постигат се добре изразени конци, но са някак по-ефимерни), тъй като все се стремя по-скоро към лекота на структурата и пухкавост, които са по типични за други продукти. В резултат на което конците са по-фини отколкото повечето хора очакват. Типичният козунак обаче наистина е по-скоро по-плътен и жилав, така че ще опитам с 50-52% хидратация пък да видим кое ще се хареса повече вкъщи :) .

П.П.
Наистина миксерите не подгряват, но това и не се очаква от тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2014, 09:58 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
това дали се използва цяло яйце или само жълтък има ли значение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2014, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Има миксери и миксери - този подгрява, че и готви - http://www.cooking-chef.fr/decouvrir-le-cooking-chef/le-cooking-chef-en-videos/le-cooking-chef-et-ses-fonctionnalites-en-video.html. Освен това има и маса приставки за рязане и пр. Само дето цената е шу-шу-шу-шу-му-шу - шу-шу-шу...
Ето и на български - http://www.kenwoodworld.com/bg-bg/all-products/kitchen-machines/cooking-chef/cooking-chef-km070 Един ден ще си купя баш такава!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2014, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Яну 2014, 21:40
Мнения: 43
Местожителство: Варна
Благодаря за признанието и споделената информация. Подчертах допълнително линка към "дисертацията" си, че да се вижда по-добре :) Но май главния фактор за успех е, да си намери човек силно брашно. Независимо с каква хидратация правя, силно ли е брашното и формата си стои, и обем си се постига. Слабото брашно си издиша и не знам как може да бъде спасен един такъв материал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2014, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
:) тук е хубаво да споделите които марки брашно ползвате


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2014, 21:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Не виждам какъв е смисълът дадена фирма да продава брашно с по-лошо качество на пазара за дребна търговия от това за едра!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2014, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Мога да потвърдя за разликата между брашното от пакети от един килограм и това в чували от 25 и 50кг. До сега купувах брашно от Техра на пакети, след като прочетох в темата за възможната разлика, купих чувал 25кг. и жена ми потвърди, че новото брашно е много по-добро/ без да съм й казвал какви са очакванията/.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2014, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Яну 2014, 21:40
Мнения: 43
Местожителство: Варна
От пакетите по 1кг, не че е най-доброто което съм ползвал, но с добра повтаряемост е брашното на София Мел. Брашно "Суворово" два пъти съм ползвал, първия с отличен резултат, а втория - кекс. Оказа се, че Топаз Мел имат разфасофки по 1kg. Намират се в каррфур (дано не се счете за реклама, просто давам информация). Правих веднъж козунак с такова брашно и не видях някаква разлика с това от голямата торба. В същото време намерих тип 400 на Топаз Мел пакетирано от "Емона-02" и тип 400 на София Мел пакетирано от "Примера". И с двете имах несполуки (кексови брашна се оказаха), въпреки, че на опаковката на "Примера" имаше даже рецепта за козунак. Мелко 450 също става само за кекс, чудя се тая история, че за козунак трябва да е по-бяло брашното дали не е някаква измишльотина. Сега съм взел Мелница Търново 350, също с указание на опаковката, че е за козунаци, но още не съм го пробвал. "Агромил" и "Мелком" (почти всичките брашна в карфур са техни) съм ползвал само веднъж и са брашната с най-много подобрители които съм виждал. Козунак се получава някак с тях, но не е точно това което искам. Интересното е, че като се опече, там където не е намазано с яйце, кората побелява и се рони сякаш е покрита с брашно (а аз меся в машина, ползвам хартия за печене и няма как да остане неомесено брашно).

Ценна информация за брашната намерих ТУК

Моите козуначета има нещо което искам да подобря. Ако уцеля свястно брашно, вида им се получава добър, но вкуса и аромата им се получава малко като на курабии. Вярно, че вече е далеч по-добър от този на купешките и сега разбирам защо някой ми казваше, че не признава купешките, но все още нещо ми убягва по отношение на вкуса и аромата за да кажа, че съм постигнал идеала си за козунак. Ако някой има идеи, да казва. Иначе, с добро брашно, ето какви красоти се получават (това е точно козунак тип "плътни конци", на макрото се вижда как конците са нещо като мини кори за баница):

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2014, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
Здравейте
много хубава тема/освен лозаро градинарството това е другата ми страст/.Прочетох по горе за миксерите/и аз съм хвърлил око на Китченейд от както даваха по Дискавъри как ги произвеждат,наистина сериозна и здрава машина,а и Рудолф/от Китчен 24/работи с такава,но все не стига я времето ,я парите :) Спорно месене на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: biohazard и 22 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима