Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Ное 2017, 14:09 Дата и час: 24 Ное 2017, 14:09

Часова зона: Европа/София




 [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2016, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 516
BREAKER написа:
Ако е твое производство

Как иначе. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2017, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Яну 2014, 21:40
Мнения: 47
Местожителство: Варна
Актуалната ми технология, ако случайно някой го интересува :)
Козунак с накисване 2017 - ЦЪК

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
не се сетих да го снимам от вътре


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2017, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 516
denyo, здравей! :)
Искам да те попитам 1-2 неща по козунака.
Реших тази година да пробвам твоята рецепта, като по скоро ще взаимствам количеството на използваните продукти, а не начина на приготвяне, защото нямам хлебопекарна.
Защо се използва и олио? Не става ли само с масло? Респективно, вместо олио да се използва мас (срещал съм рецепти само с мас).
Не е ли малко количеството на млякото + яйцата? Изхождам от рецептата на Мърфи, а и от други рецепти в и-нет.
Винаги съм се чудил, защо не се използва пудра захар, която по лесно се разтваря. :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2017, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Яну 2014, 21:40
Мнения: 47
Местожителство: Варна
Направи по моята и по на Мърфи и прецени за теб лично кой ти харесва. За мазнините нямам мое мнение, не съм експериментирам. https://drive.google.com/file/d/0BxPeAj1Z0O14M3lhanE1MXZoVHc/view
https://mobile.facebook.com/denislav.dimitrov.14/posts/1520064724678544?_rdc=1&_rdr


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2017, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 516
Ще пробвам само твоята, на Мърфи вече съм я пробвал. :)
А дали може да се замрази готовия козунак? В момента съм на стриктна диета, затова просто ще почета празника - не ми се иска да намалявам пропорциите.
Виждам разлика в количеството на маслото м/у в.1 и 3. Защо? Нещо друго променяно ли е?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2017, 15:39 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 428
Христос Воскресе,живи и здрави на всички ..
Козунака на denyo, е превъзходен за което му благодаря защото направи празника в дома ми още по вкусен :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2017, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 516
Козуначетата се получиха добре на вкус. На външен вид малко под представите ми. Явно заради добавените сушени плодове, плетките се накъсаха.
http://www.imagebam.com/image/82ac04543708384
http://www.imagebam.com/image/c1db74543708213

Както и при предишните опити, конците са ярко изразени само по повърхността. Във вътрешността приличат на хляб. :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Яну 2014, 21:40
Мнения: 47
Местожителство: Варна
ika, радвам се, това беше и целта ми.
stanilabg, като маниак на козунаците, вече по външния вид започвам да отгатвам какво има вътре. Ъгловатите плетки които виждам отвън, ми говорят за слабо брашно или много мазнина. Мазнината ако е силно и качествено брашното може да е 0,09 олио и 0.12 масло спрямо брашното. И вече в зависимост колко е слабо брашното трябва да се намали, което разбира се не гарантира резултат като при силно брашно, но поне маскира малко недостатъка. Примерно, при слабо брашно може да се намали на половина всяка от мазнините. А дали е силно брашното съм описал как ще усетиш. Има признаци още при пресяването и още повече при месенето. Ако седи течливо и не става на жилава топка, значи е слабо и от там и най-големия майстор да дойде, няма как да направи свестен козунак. Пак като замаскиране на ситуацията, съм добавял още брашно за да се постегне топката, но резултата е далеч от перфектния. Също съм чувал, че може да се добави оцет или друга киселина, но лично не съм експериментирал за сега. Също, нямам опит със замразяване на готови тестени неща и как им се отразява това.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 516
denyo, привет!
Според мен брашното беше силно. Имаше всички признаци описани от теб в рецептата. Също така, беше прав за проблемното втасване при високи количества захар. Този път втаса за по малко от 2 часа. Имаше страхотна структура. Явно при повторното втасване се "нарушават" конците. Както казах, за първи път слагам плънка, която при сплитане/разтягане на фитилите, наруши целостта им (просто на места парченцата се показваха на повърхността и при последвалото втасване/печене плетките се разкъсаха).
Използвах 80 гр масло и 40 гр олио на 650 гр брашно. Всичко бърках с бормашина ;) - отне ми доста време, но се получи доста гладко тесто преди втасването.

Замразих единия веднага след изстиване, ще докладвам за резултата.


Върнете се в началото
  
 
 [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима