Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 23:12 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Доколкото знам брашното след като се смели преминава през различни сита от по-едри към по дребни и така се получават различните видове брашно.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 00:39 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
venci написа:
Вижте това .titbg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=248&zenid=548bef82284a3717e934fe60a44eceb9 Доколкото знам камъните за мелницата не са случайни-може да са ядливи :nixweiss: пък и като се замисля колко пясък изяжда човек /особено морски/ вероятно пясъка от мелницата е нищожно количество.

Голямо чудовище е това :o . Не знаех, че има българско производство. Обаче за тези пари има доста по-добра конкуренция - http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/queen-2/991093.html.
Пък за пясъка и аз се чудя. Тези камъни да тежат има-няма 2 кг. Срока им за експлоатация го дават докъм 30 години. След това те едва ли се свършват, най-много да намалеят с няколко милиметра. Тъй че ако някак си разделим количеството "изядени" каменни частици на този срок, едва ли се получава много. Обаче пък и пломбите скъпи :lol: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 01:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
venci написа:
Вижте това .titbg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=248&zenid=548bef82284a3717e934fe60a44eceb9 Доколкото знам камъните за мелницата не са случайни-може да са ядливи :nixweiss: пък и като се замисля колко пясък изяжда човек /особено морски/ вероятно пясъка от мелницата е нищожно количество.

75kVA :lachtot:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 22:13 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
В дългия пост с рецептата пропуснах нещо и ми се струва, че трябва да му обърна внимание.

Тука са две приятелчета от днес. Този отляво е бил през първата половина на печенето на по-високо ниво във фурната, след това е свален на по-ниско ниво. Десният хляб е от другата тава, която е била първо долу, после горе.
Прикачени файлове:
two_.jpg

Както се вижда има разлика в двата хляба. Този отляво е по-висок, но кората му е по-суха и по-бледа. Десният е с някаква странна форма, но кората му е добре карамелизирана. Всичко това е напълно логично при този начин на печене. Така че, който иска идеален хляб, трябва да забрави за печене на две нива - една тава в средата на фурната е правилно. Или пък без тава, а една плоча за пица в средата на фурната, здраво загряване и хлябът се мята върху камъка.

Хлябовете вътре нямат разлика нито в консистенцията, нито в мекотата. Просто десният се е разпльокал леко, а другият е "расъл" нагоре.
Прикачени файлове:
in_.jpg

И за да се върнем на темата на форума - Наздраве! :-)
Прикачени файлове:
cheers_.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Наздраве и на теб. Като ги гледам тия хлебчета, май няма да е лошо, да си купиш онази Бг мелница с големия дебит и да отвориш една пекарна ( надявам се на отстъпка като редовен клиент и колега от форума).
Мале започнах да слюнкоотделям, отивам да забъркам един "стартер" за утре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 22:54 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
:)
За мелницата направо не ме барай, че направо съм луд, луд :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 23:00 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Браво за хляба и виното :prost2: Ако беше сложил и една вратна пържола, щях да те обявя за садист!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Murphy написа:
:)
За мелницата направо не ме барай, че направо съм луд, луд :)

До колкото разбирам държиш най-вече на камъка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 23:12 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Ами да - проучвах, четох, мислих и стигнах до извода че каменната мелница е най-доброто решение. Тъй или иначе ще имам в един момент. Пък досега що нерви изхабих в немския Ebay по търговете не истина. За едно евро са ме били. Общо взето много купувана стока се оказаха тези мелници. И държат цена... :mocken:

Уф нещо съм се начерпал тая вечер и правя сумати правописни грешки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2011, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Сега е моментът, да напишеш писмо на дядо Коледа. Или я по-добре утре, че да не сбъркаш нещо ;)
Ще поразпитам и аз тук-там, дано изскочи нещо. Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 05:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Murphy написа:
В дългия пост с рецептата пропуснах нещо и ми се струва, че трябва да му обърна внимание.

Тука са две приятелчета от днес. Този отляво е бил през първата половина на печенето на по-високо ниво във фурната, след това е свален на по-ниско ниво. Десният хляб е от другата тава, която е била първо долу, после горе.
Прикачени файлове:
two_.jpg

Както се вижда има разлика в двата хляба. Този отляво е по-висок, но кората му е по-суха и по-бледа. Десният е с някаква странна форма, но кората му е добре карамелизирана. Всичко това е напълно логично при този начин на печене. Така че, който иска идеален хляб, трябва да забрави за печене на две нива - една тава в средата на фурната е правилно. Или пък без тава, а една плоча за пица в средата на фурната, здраво загряване и хлябът се мята върху камъка.

Хлябовете вътре нямат разлика нито в консистенцията, нито в мекотата. Просто десният се е разпльокал леко, а другият е "расъл" нагоре.
Прикачени файлове:
in_.jpg

И за да се върнем на темата на форума - Наздраве! :-)
Прикачени файлове:
cheers_.jpg

Последната снимка...каберне vs пино??Колега,при толкова умение в направата на насъщният,една пещ от средновековието няма да е излишна,дори в 21 век...мисля,че хляба който го ям вече е непреглъщаем,а пък сънищата все за Риломанастирският...с дебелата кора,а и този Сегедският(Унгарски)който е с размера на бебе на 1 годинка...някакви идеи ще бъдат really appreciated


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 18:40 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Naskohondata1 написа:
Последната снимка...каберне vs пино??Колега,при толкова умение в направата на насъщният,една пещ от средновековието няма да е излишна,дори в 21 век...мисля,че хляба който го ям вече е непреглъщаем,а пък сънищата все за Риломанастирският...с дебелата кора,а и този Сегедският(Унгарски)който е с размера на бебе на 1 годинка...някакви идеи ще бъдат really appreciated

За пещта - един ден като имам къща с голям двор може и да си построя една, да се знимавам събота и неделя да я паля :D . Ама засега :( . А тези хлябове, които споменаваш не са ми познати.
Винцето отляво е Мерло 100% от миналата година. Вдясно е част от "продукцията" от тази година, бях го предвидил за розе, обаче го изтървах малко и стана светло червено вино. Иначе е 60% Каберне + 40% Мерло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 19:18 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Колега се свърза с мен с лично съобщение, неудовлетворен от първия си резултат в правенето на хляб. Общо взето проблемът му беше в месенето и втасването. Тъй като е трудно да се обясни каква трябва да е консистенцията на тестото при всеки от етапите успях да събера снимки от цял един процес. Както се казва 1 снимка е повече от 1000 думи. Съветът ми е ако тестото на някого му се струва трудно за работа поради висока хидратация, да използва френският метод на месене, линк към който съм дал по-рано. Ето още един линк - http://www.gourmet.com/magazine/video/2008/03/bertinet_sweetdough.

Ето ги снимките с кратки бележки към тях:
Прикачени файлове:
process2.jpg

Прикачени файлове:
process3.jpg

Прикачени файлове:
process4.jpg

Прикачени файлове:
process5.jpg

Прикачени файлове:
process6.jpg

Прикачени файлове:
process7.jpg

Прикачени файлове:
process8.jpg

Прикачени файлове:
process9.jpg


И съвет - малко повече търпение и по-малко обезкуражаване и нещата ще започнат да се получават.

Човек може лесно да направи хляб, но да се научи как се прави хляб ... it's lifetime.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Аз лично много се кефя на тази тема ! Браво !! Не ми идва да мезя с тестени продукти, но ЕВАЛА !
:prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Murphy написа:
Ами да - проучвах, четох, мислих и стигнах до извода че каменната мелница е най-доброто решение. Тъй или иначе ще имам в един момент. Пък досега що нерви изхабих в немския Ebay по търговете не истина. За едно евро са ме били. Общо взето много купувана стока се оказаха тези мелници. И държат цена... :mocken:

Уф нещо съм се начерпал тая вечер и правя сумати правописни грешки.

Да дадеш малко инфо за тази мелница...че на американският ибей може и да не се борим толкова много :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 376 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима