Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Юли 2017, 08:18 Дата и час: 28 Юли 2017, 08:18

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 194 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 16:59 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Дойде време за клане на домашните прасенца и затова сметнах ,че няма да е лошо ако споделя как си осолявам месце!
Вчера гътнахме първото от трите и днес почти привърших с прибирането му.Правих снимки ама са много големи и не се събират тук.Та ето и двата метода на осоляване:
СУХО ОСОЛЯВАНЕ-97 % готварска сол,1,5 % захар и 1,5 % селитра/но може и без нея,не е фатално/.Филетираното месо се натрива със тази смес и се притиска със тежест,като самото месо трябва да е под наклон за да отцежда кръвта.Месата се въртят всеки ден.Период на осоляване от3 до 21 дни.
По този метод осолявам по тлъсти меса,като врат св,гърди и телешко за кайзер.
МОКРО ОСОЛЯВАНЕ-вода 50-80 % от масата на месото,Готварска сол-2,5% от масата на водата.Саламурата се вари около 1час и се охлажда.Период на осоляване от 1 до 7дни.
По този начин приготвям обезкостен бут ,врат или плешка.Мокро осоляване за 4 дни ,2дни отцеждане.Варене в голяма тенджера до достигане на 70-80 градуса и охлаждане /потапяне / със студена вода за 10 минути.-Това става нещо като шунка.Иначе месата след изваждане от саламурата си ги ръся със подправки по свой вкус.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: това е врящата саламура
Изображение0595.jpg
Изображение0595.jpg [ 40.82 KiB | Прегледано 6939 пъти ]
Коментар на файл: а това са филенцата
Изображение0596.jpg
Изображение0596.jpg [ 79.1 KiB | Прегледано 6939 пъти ]

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво свате, много полезна информация! :thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 18:09 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
Ха така, свате :2thumbs: Аз работя па сухия метод и по тази рецепта. Мой братовчед ми се хвали с неговата продукция по мокрия метод. Та решихме да си ги мерим - продукциите, де :megagrin: За Коледа ще сме готови с видеоматериали - и за суджука тоже. Бахура свърши, та ще залагам втора реколта. А, наздраве :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2011, 19:09 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Дали е сухо или мокро осолено сякаш няма значение .Важно е да е месце ,да е направено с мерак ,да има червено винце и приятна компания :) .
Наздраве!!!

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 13:39 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0609.jpg
Изображение0609.jpg [ 131.95 KiB | Прегледано 6820 пъти ]
Ето филетата които са съхнали 2 дни ,сварени до 70 градуса и охладени за 10 минути със студена вода.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 13:41 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Сега като изсъхнат малко двете ще им сложа червен пипер и чесън на прах ,а другите две ще ги опуша.Понеже са един вид попарени /сварени/ ще бъдат за бърза консумация.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 13:44 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Другите ги оставих да стоят една седмица в саламурата и сега ги пресовам заедно със врата.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 13:51 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0610.jpg
Изображение0610.jpg [ 71.92 KiB | Прегледано 6819 пъти ]
Това е той :D стегнат на менгемето.Утре ще отида да ми отрежат няколко салкъмови дъски ,да ги рендосат и да мога да ги пресовам.Когато се пресова месото за му се придаде правилна форма и търговски вид ,освен доброто филетиране трябва да се увие в парче тензух,така от никъде не висят меса и сланини.Сега нямам нито дъските нито тензух.За другото прасе ще съм подготвен


Прикачени файлове:
Изображение0611.jpg
Изображение0611.jpg [ 80.62 KiB | Прегледано 6819 пъти ]

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 16:20 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0621.jpg
Изображение0621.jpg [ 100.27 KiB | Прегледано 6685 пъти ]
Ето и какво се получи от цялата работа.Е поне каквото остана,щото децата мезят здраво :megagrin:


Прикачени файлове:
Изображение0623.jpg
Изображение0623.jpg [ 93.09 KiB | Прегледано 6685 пъти ]

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
svata65 написа:
Е поне каквото остана,щото децата мезят здраво

Да са ти живи и здрави, да мезят и ти, да им правиш много от тез хубавте неща! А ние ще преглъщаме!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
свате :megagrin: :gott: :klatsch:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 534
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Много добра тема,следя(преглъщам) с интерес макар и да не съм осолявал месо а само риба.
Искам да вметна нещо което го знам от баба ми:солта с която ще се осолява задължително първо се "пече" във фурната,не ме питайте-не знам защо,
може би един вид обеззаразяване или нещо подобно.
Същото се прави и за сланината. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 14:33 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Който харесва по-соленичко да работи по сухия метод на осоляване ,а който харесва по-безсолно по мокрия метод.Аз лично съм пробвал и двата метода и предпочитам мокрото осоляване.Сухото осоляване го правим на козята или овча пастърма .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Само да вметна за печенето на солта, понеже съм го правил за киселото зеле, иначе в месарлъка съм още чирак и не смея да се обаждам. Е , висят ми едни 80 суджука на терасата де ... :lol:
Та за солта :
Бабата го е казала, защото едно време освен морска сол друга не е имало.
Та ето защо се прави (с уговорката че става дума за морска сол) :
При печенето солта покафенява, започва да пука и да се троши. Излизат едни миризми , не ти е работа ...
Променя се състава й и с изпаренията се отделят вредни съставки.
Рафинираната сол в пакетчетата няма нужда да се пече, тя вече е обработвана и не съдържа тези вещества.
Аз и досега използвам за зелето само морска сол, пека я, охлаждам я и тогава я ползвам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 15:57 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Какви 80 суджука бе колега?
Мойте около 50 ги опукахме почти сурови :megagrin: То сърце не трай :megagrin: :prost:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
 [ 194 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима