Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 18:15 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Колега Qui-Gon Jinn,ярешкото трябва да е на по големи парчета .Дори от цялото яре трябва да излязат два големи далъма ,колкото плот на бюро за компютър.Какво искаш да кажеш че не мирише на коза ли?Нашето яре хем беше скопено и пак намирисва на пръч.Децата не го харесват ,но аз си го хапвам с повече винце става :megagrin: .Е ,не е чак толкова миризливо ,че да го ям със щипката на носа,но си намирисва малко.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Ами, на нищо не мирише самото месо. И е ужасно безсолно. А по-големи парчета нямаше как. Такъв ми беше изходния материал, не съм го дробил умишлено...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 11:31 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Загрей го леко на тиган! Става и за ракия и за вино. :prost2:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ето малко суджуче и пастърмица. Отначало чегъртах пастърмата, сега си я ям направо с плесена, ако изобщо е плесен. Може и от избилата сол да е побеляло. Иначе не е пресолено.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:01 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Браво! Мезето е добро, но повече ме кефи дъската за рязане-стар изпитан ветеран! Личи си, че редовно се ползва! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ти да бе видял предишната... :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
[quote="Илиян Илиев™"] сега си я ям направо с плесена, ако изобщо е плесен. Може и от избилата сол да е побеляло.

По-вероятно е зачатък от плесен, но бялата плесен е желана. Поздравления и да ти е вкусно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Илияне ако си по близо ще те отстрелям като политически лидер с газов пищов.
Тия твои мезета ми предизвикаха стомашни конвулсии :lachtot: .
То бива,бива ама не се трае виж да беше трушия с ракая иди дойди ама тия вълчи мезета :explode: :fies: .
Да си жив и здрав и да си ги правиш дълги години Амин!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Благодаря за добрите думи. След няколко дни мисля да започна суджуците, като същевременно пак заредя нещо свинско. Жената мрънка за разни бекони, но при тях се иска повече от месец, а на мен не ми се чака.

:zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
hartt написа:
Аз правя поредния експеримент по другата технология, италиянска бресаола - вайсбрат 0.8 парче, сухо осоляване с 20г. сол/кг., 17 г. захар и подправки /хвойна, самардала, майоран, ч.пипер и розмарин - ммм, жал ми беше да ги изплаквам, ама такава е рецептата/ за 7 дни и ще суша поне 20 дни, ще споделя.


Резултатът след 21 дни сушене:
Изображение

Резултатът си е FAIL отвсякъде:
1. във вътрешността месото е ОК, но отвън има твърда коричка, която добре се вижда на снимката.
2. най-лошото: при 24г. сол на кг. месо резултатът е съмнително безсолен, даже ми се вижда опасно безсолен!
3. след осоляването с подправките миришеше приказно, след изсушаването се изгубиха ароматите.

Иска ми се да сравня с оригиналите, но цените в италиянския магазин под Св.Неделя - 110 до 175 лв./кг. ми действат обезсърчаващо :o
Очевидно предстои ревизия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
На цвят кърти. :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
hartt; Всичко е супер, :2thumbs: А за солта, тя е вредна, колкото по малко толкова по добре, да си жив и здрав ,да мезиш още дълги години..... :prost:
Пс. керамичния нож, не става.. аз го ползвам за точило.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
От снимката изглежда добре. На цвят даже си я догодил. Тук по магазините я гледам пак така с коричка. Бе едно към едно като цвят.

Иначе вкуса ми е смътен, защото и тук си е цифра, макар да е на половината от теб споменатите пари.

Имай предвид, че купешката дори и да има коричка почти не се усеща, защото я режат на машина тънко като вестник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
hartt колкото по съхне соления вкус се засилва. Искам да ме научиш на тази плетка много ме кефи и какъв конец ползваш
Ама като гледам щом си го почнал няма да остане :megagrin:
И аз барнах няколко дозички със сухо осоляване
5 дена обвито със сол после 36 часа кисне с вода като я сменяма 1-2 пъти , 2 -3 дена между дъските и после съхне

Прикачени файлове:
06022013185S.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Ето едно филмче как се прави оплетката /на оригиналната страница е от Vimeo и няма как да се намали скоростта, а пича действа доста бързо/:
http://www.fayloobmennik.net/2595683

Конецът е памучен, случайно го открих в едно допотопно павилионче на централния пазар, дядката има от лозарски конец до корабни въжета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима