Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Ное 2017, 06:12 Дата и час: 23 Ное 2017, 06:12

Часова зона: Европа/София




 [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 18:15 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Колега Qui-Gon Jinn,ярешкото трябва да е на по големи парчета .Дори от цялото яре трябва да излязат два големи далъма ,колкото плот на бюро за компютър.Какво искаш да кажеш че не мирише на коза ли?Нашето яре хем беше скопено и пак намирисва на пръч.Децата не го харесват ,но аз си го хапвам с повече винце става :megagrin: .Е ,не е чак толкова миризливо ,че да го ям със щипката на носа,но си намирисва малко.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 157
Местожителство: София
Ами, на нищо не мирише самото месо. И е ужасно безсолно. А по-големи парчета нямаше как. Такъв ми беше изходния материал, не съм го дробил умишлено...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 11:31 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Загрей го леко на тиган! Става и за ракия и за вино. :prost2:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 374
Ето малко суджуче и пастърмица. Отначало чегъртах пастърмата, сега си я ям направо с плесена, ако изобщо е плесен. Може и от избилата сол да е побеляло. Иначе не е пресолено.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:01 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 270
Местожителство: Варна
Браво! Мезето е добро, но повече ме кефи дъската за рязане-стар изпитан ветеран! Личи си, че редовно се ползва! :prost2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 374
Ти да бе видял предишната... :zauf2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 38
[quote="Илиян Илиев™"] сега си я ям направо с плесена, ако изобщо е плесен. Може и от избилата сол да е побеляло.

По-вероятно е зачатък от плесен, но бялата плесен е желана. Поздравления и да ти е вкусно!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Илияне ако си по близо ще те отстрелям като политически лидер с газов пищов.
Тия твои мезета ми предизвикаха стомашни конвулсии :lachtot: .
То бива,бива ама не се трае виж да беше трушия с ракая иди дойди ама тия вълчи мезета :explode: :fies: .
Да си жив и здрав и да си ги правиш дълги години Амин!
:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 374
Благодаря за добрите думи. След няколко дни мисля да започна суджуците, като същевременно пак заредя нещо свинско. Жената мрънка за разни бекони, но при тях се иска повече от месец, а на мен не ми се чака.

:zauf2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 38
hartt написа:
Аз правя поредния експеримент по другата технология, италиянска бресаола - вайсбрат 0.8 парче, сухо осоляване с 20г. сол/кг., 17 г. захар и подправки /хвойна, самардала, майоран, ч.пипер и розмарин - ммм, жал ми беше да ги изплаквам, ама такава е рецептата/ за 7 дни и ще суша поне 20 дни, ще споделя.


Резултатът след 21 дни сушене:
Изображение

Резултатът си е FAIL отвсякъде:
1. във вътрешността месото е ОК, но отвън има твърда коричка, която добре се вижда на снимката.
2. най-лошото: при 24г. сол на кг. месо резултатът е съмнително безсолен, даже ми се вижда опасно безсолен!
3. след осоляването с подправките миришеше приказно, след изсушаването се изгубиха ароматите.

Иска ми се да сравня с оригиналите, но цените в италиянския магазин под Св.Неделя - 110 до 175 лв./кг. ми действат обезсърчаващо :o
Очевидно предстои ревизия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 516
На цвят кърти. :shock:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2744
Местожителство: ''Survivor'' България
hartt; Всичко е супер, :2thumbs: А за солта, тя е вредна, колкото по малко толкова по добре, да си жив и здрав ,да мезиш още дълги години..... :prost:
Пс. керамичния нож, не става.. аз го ползвам за точило.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 374
От снимката изглежда добре. На цвят даже си я догодил. Тук по магазините я гледам пак така с коричка. Бе едно към едно като цвят.

Иначе вкуса ми е смътен, защото и тук си е цифра, макар да е на половината от теб споменатите пари.

Имай предвид, че купешката дори и да има коричка почти не се усеща, защото я режат на машина тънко като вестник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
hartt колкото по съхне соления вкус се засилва. Искам да ме научиш на тази плетка много ме кефи и какъв конец ползваш
Ама като гледам щом си го почнал няма да остане :megagrin:
И аз барнах няколко дозички със сухо осоляване
5 дена обвито със сол после 36 часа кисне с вода като я сменяма 1-2 пъти , 2 -3 дена между дъските и после съхне

Прикачени файлове:
06022013185S.jpg
06022013185S.jpg [ 80.93 KiB | Прегледано 1538 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 38
Ето едно филмче как се прави оплетката /на оригиналната страница е от Vimeo и няма как да се намали скоростта, а пича действа доста бързо/:
http://www.fayloobmennik.net/2595683

Конецът е памучен, случайно го открих в едно допотопно павилионче на централния пазар, дядката има от лозарски конец до корабни въжета.


Върнете се в началото
  
 
 [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима