Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 13:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Май 2013, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Здравейте,колеги и наздраве! :prost2:
Този пост"...Продължавам да се учудвам на коренно различния подход при нас и тези малко по- на запад. При нас се търси сухо и студено и се плашим от влагата и топлото и търсим бърз резултат. При тях, да речем в Италия, е топло и влажно..."ме накара да поекспериментирам сега,в началото на лятото и жегите.Ей така,за спорта,щото мезим непрекьснато,независимо от сезона.
И ТО СТАНА! МЕЗЕТО!Основен материал-рибица,свинска.Почистване от жили и др.такива,осоляване за 24 часа с едра морска сол в наклонена тавичка,изкисване за час,за да се пообезсоли най -горният и най-солен слой,притискане в пресата за грозде за 12 часа,губерка,канап,подправки като за филе елена и на гвоздея.След4-5 дни доста сухо по повьрхността,но с усещане за суровост вьтре.Увих в домакинска ХАРТИЯ,найлоново пликче и за 2 дни в хладилника.Влагата обхвана и изби по цялото парче.Още 2-3 дни на пирона и СТАНА. ГАРАНТИРАМ!
Мухи и оси не забелязах да проявяват интерес-дали черния,дали червения пипер ги гони или пьк чубрицата не се наемам да кажа,но нямаше вредители,а времето си беше много топло-25-28 по С.
Ами хайде пак наздраве :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2013, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Браво, предизвикателство си е да сушиш месо в топло и влажно време. За по-голяма сигурност, към подправките не е лошо да се добави чимен. Има силно антисептично действие, гадинките бягат от него и от рибичката става страхотна кайзер-пастърма. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2013, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Така е,но ще слагам чимен при кайзероване.Сега сме на филе Елена.Всьщност,по-важното е,че и в горещината НЯМА ПРОБЛЕМ да се направи вьлча салата.Повторих упражнението и пак си е както трябва.Че и на колега направих...Ами за сега е това!
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2013, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Здравейте,колеги и наздраве!
Този пост"...Продължавам да се учудвам на коренно различния подход при нас и тези малко по- на запад. При нас се търси сухо и студено и се плашим от влагата и топлото и търсим бърз резултат. При тях, да речем в Италия, е топло и влажно..."ме накара да поекспериментирам сега,в началото на лятото и жегите.Ей така,за спорта,щото мезим непрекьснато,независимо от сезона.
И ТО СТАНА! МЕЗЕТО!

Т.к. виждам препратка към моя пост: респект към колегата опитал ... аз се разпилях. Със здраве да мезиш :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Благодаря,колега!
Мезя си,а и част от колегите ми се радват на вкусно мезе :prost2:
Прави спокойно,вече за четвьрти пьт през последните 30 дни правя упражнението и проблеми НЯМА! :cooler: :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2014, 17:45 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Тук приготвих рибиците и малко шарено месо.Отделните парчета месо ги правя с различни подправки за по-голям асортимент :megagrin: :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2014, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Най-после, след близо година, някой се престраши да направи мезе, различно от козунак :lol:
Да ти е вкусно, внимавай, че рибиците бързо изсъхват!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2014, 16:12 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
hartt написа:
Най-после, след близо година, някой се престраши да направи мезе, различно от козунак :lol:
Да ти е вкусно, внимавай, че рибиците бързо изсъхват!

Благодаря!!!
Няма страшно ,не можаха да пресъхнат щото дъщерята зема половината а другата половина сина я начена леко сурова :megagrin: :megagrin: :megagrin: .Нека нали за тях го правя! :megagrin: :megagrin: :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Фев 2013, 15:33
Мнения: 10
Здравейте !
Вчера заколихме прасчо (поредното) и днеска беше денят за прибирането на всичко месно и костно (наша традиция)
Сложих половината от едната външна рибица в една голяма тенджера със солен разтвор (3 литра вода - 1 кг сол)
Тука доста ще са поспори и ще ми викате ,че може да е грешно но експеримента си е експеримент !
Мисля да го държа 2 дена смятано от днеска вечерта в саламурата, после да го накисна във обикновенна вода за няколко часа да се отнеми солта , да го пристегна с нещо за още няколко часа и да му слагам подправките и дето са вика на гвоздея.
Ще ме посъветвате ли за нещо допълнително ,като например какви подравки ще го направят по ароматно освен стандартните , нещо по "изискано" като филе Елена може би не знам ,някоя друга хитрост както казват :)



Това си остава един експеримент за мене ,защото за първи път правя нещо подобно :D

_________________
Ако минеш на диета и се откажеш от пиене, за две седмици ще изгубиш четиринадесет дни. - Джо Луис.

Може да си разочарован ако не успееш, но си обречен ако не опиташ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
gorskiq написа:
Ще ме посъветвате ли за нещо допълнително ,като например какви подравки ще го направят по ароматно освен стандартните , нещо по "изискано" като филе Елена може би не знам ,някоя друга хитрост както казват :)


Те повечето са си стандартните. Ако искаш, можеш да рискуваш някое парче със зелена смеска - майорана+самардала. Въпрос на вкус, пробвах с майораната и ми хареса, самардалата си я слагам стандартно, имай наум, че е предимно сол!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2014, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
svata65 написа:
Това е и крайния резултат.Този път го правих по метода на мокрото осоляване за 4 дни и след това част от месото опуших ,а друга поръсих с подправки,

С какво дърво пушиш месото?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2014, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Втори опит за италиянското Lonzino. Всъщност, това си е свинска пастърма от контрафиле. Сухо осоляване и ограничени подправки: черен пипер, самардала, сушен лук и сушен чесън на прах.
Изображение
Миналата година остана недосушено (14 дни), тази година (1,5 месец, но при по-висока влага) се пресуши и трябва сериозен нож за нарязване. Няма как да се сравняваме по условия с промишлените производители :muede:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2014, 07:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
vnnaidenov написа:
svata65 написа:
Това е и крайния резултат.Този път го правих по метода на мокрото осоляване за 4 дни и след това част от месото опуших ,а друга поръсих с подправки,

С какво дърво пушиш месото?

:help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2014, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Хайде и аз да се включа в темата :) .
Значи ще правя филе "Елена",един колега ме нави .
Що ще даваш по 22 и повече лева за килограм като може сам да си го направиш.
Та речено сторено сега една рибица отстоява в тавичка под наклон засипана с 1 килограм сол.
Етап едно ще завърши петък вечер осоляване за три дена на студено (то днес го дават -17 градуса).
След осоляването ще следва пресоване за оформяне и т.н. .
Ще докладвам по късно какво ще се получи пък може и снимки да кача.
:kaffee2: :buch: :computer:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2014, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
Парчета дебели по 5-6 см.
24 часа в морска сол.
Изкисваш за час-два в студена вода и затискаш между две плоскости с тежест пак за 24 часа.
Подправки по избор.Не прекалявай с черния пипер.ЛЮТИ.
За кайзер пастърмата се прави каша от счукан чесън,червено вино и подправки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ti6odark, vesko11 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима