Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2014, 23:40 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
vnnaidenov написа:
С какво дърво пушиш месото? :help:

Според мен всяко дърво, в което няма смоли е подходящо - мисля, че плодните дървета повечето стават. Аз имам най-голям опит с кайсия, което се оказа много подходящо и за печене и за опушване - не предава неприятен вкус, само на дърво и пушек. Разбира се дъбът си е класика, но при мен трудно се намира и гледам да го използвам за други цели. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2014, 15:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Пушил съм с череша и орехови черупки.
Много силен мирис на пушек добива,дори и след 2-3 дни веяне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Еееееееее, Мърфииииииии. Ти пък нищо не каза.

Колко дъб отива за едно пушене? Аз с едно кърпелче разцепено на цепленки пуша 2-3 пъти. Ако е на стърготини предполагам и повече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2014, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Малко свински бут и от първите аспержи за годината.

Бута, както вече съм утвърдил за себе си го разделям по ципите на отделни мускули. Премахвам възможно най-много ципа, но и да остане малко не е фатално. Осолявам на око и оставям да престои под наклон в хладилника за да се отцеди за 24 часа. После овалване в червен пипер, черен пипер и риган. Може кимион и сминдух. На свинското му стои добре всичко.

Виси на проветриво място около 2 дни максимум. После още около 2 дни виси на същото място, но стегнато между две дъски. След това суша до готовност без дъските и без да броя дните. Просто го преценявам на стискане дали е готово. Всеки може сам да прецени според собствения си вкус - едни го обичат по-влажно, други по-сухо.

За съжаление тази година винцето ми е купешко, което означава, че изобщо не е вино...

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2014, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Много добре изглежда, ще пробвам. Аз само телешко съм правил и ми се иска да пробвам и свинско-тук е направо без пари 1.5$/кг свински бут или плешка, че и го обезкостяват и махат кожата при желание без да плащаш допълнително.
:idea: Може ли да помоля за по подробна информация за грамаж на солта и поправките.
:lachtot: тези аспержи да не си ги топнал във виното, много добре си подхожда цвета с мезето и птието. Тук са само зелен цвят аспержите :nixweiss:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2014, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Сол и подправки на око. Аз винаги плакна месото и както си е мокро го осолявам обилно. Подправките също на око ги смесвам и после овалвам.

А при теб аспержите са зелени, защото са от магазина. Моите са диви и току що набрани от шубраците. ;)

п.п. Къде е това евтино свинско?

п.п.п. Препоръчвам бут, защото плешката е малко по-жилеста.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2014, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Ето и от мен едно свинско филе и суджук
Прикачени файлове:
20121222_131337 [1600x1200].jpg

Прикачени файлове:
20140228_175752 (2).jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 19:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Никой не прави мезета явно, наблягате на хлябовете и козунаците. За първи път правя и съм почти доволен :)
Месото е свинска рибица, осолявано по смесения метод.Подправките са червен пипер, черен пипер, малко кимион и чимен.
http://prikachi.com/images.php?images/742/7724742p.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/750/7724750O.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/751/7724751j.jpg
Снимките са смотани, но мезето става.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Жоре, вместо да го хвалиш, вземи да заделиш малко за коледната сбирка, да го пробваме. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 20:34 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ще опитам, ама...

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Дай да го пазя аз.... ;)


Последна промяна stanilabg на 16 Ное 2014, 14:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 14:09 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
И аз съм заложил две парчета,довечера ги пиперосвам и във Вторник ги почвам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2014, 08:06
Мнения: 6
Хайде наздраве :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
И аз вчера закачих малко свински шол по следната рецепта:

48 часа месото седи в морска сол
4 часа се откисва във вода
Забърсва се и се оваля в подправки(чер пипер,червен пипер,ронена чубрица,индийско орехче,чимен)
След това се затиска между дъски за 3 дни.
Накрая се суши от 7-10 дни.

:megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
vitorio83,
това затискане за 3 дни на каква температура го правиш- на терасата, маза, хладилник?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: beff, Diqn 81 и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима