Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Окт 2017, 09:47 Дата и час: 22 Окт 2017, 09:47

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:36
Мнения: 19
На тавана в къща съм,не знам колко е температурата но си е проветриво място

ето и резултата
Изображение

Подготвям се сериозно за зимата.
Тези дни ще сложа и суджука.
Сварих си 20 кг сливова и още толкова гроздова на 50 градуса. :megagrin:
Ха наздраве :dance:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 52
Местожителство: Варна
Ето резултата и от моя опит за осоляване на свинско контрафиле. Използвах смесения метод, като месото стоя в морска сол 7 дена и след това още 7 дена кисна в солена марината с подправки. Следва обезсоляване на вкус, докато се усеща съвсем безсолно. Накрая сушене на терасата а когато вали го слагам в хладилника (опаковано в пергамент). Резултата вижте на снимките. Подправките червен пипер, чимен, чубрица и каквото Ви харесва по лични предпочитания.


Прикачени файлове:
P1110849k.jpg
P1110849k.jpg [ 37.84 KiB | Прегледано 1188 пъти ]
P1110851k2.jpg
P1110851k2.jpg [ 38.3 KiB | Прегледано 1188 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 262
Ами какво да ви кажа .... 3 парчета общо 3.800 кг телешки шол ....1 седмица заринати в сол ...оттече се малко над литър вода след това 2 дни във студена вода голям обем сменяна на често .... извадих подсуших и овалях в подправки .... пресоване 2 дни с тежест един акумулатор и една битилка 20 л мин вода на него .... след това на въпросния стенд и един вентилатор да духа .... 7 дни ... 2 дни в хладилника покрити с кърпа и пак на стенда ,Но без вентилатор ...почнах ги полека ... но са за коледната елха :) един вид украшения.


Прикачени файлове:
HPIM7869.JPG
HPIM7869.JPG [ 222.61 KiB | Прегледано 1069 пъти ]
HPIM7873.JPG
HPIM7873.JPG [ 255.36 KiB | Прегледано 1069 пъти ]

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
и един вентилатор да духа .... 7 дни ... 2 дни в хладилника покрити с кърпа

Ти си ги платил на енергото бе,човек.........но,наздраве :prost:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 21:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6453
Местожителство: София
АААА с VG-10 се реже по-тънко!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2015, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 262
Верно е така ! ПО-ТЪНКО СЕ РЕЖЕ :)


Прикачени файлове:
HPIM7954.JPG
HPIM7954.JPG [ 242.25 KiB | Прегледано 945 пъти ]

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2015, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1120
Местожителство: Плевен
Не става ли много солена за толкова време?Държа го 24 часа в морска сол и готово.Свинското дори и така става по-солено и го изкисвам за 2-3 часа.Или 2-3 дни в саламура,200 гр. сол на литър


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2015, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 262
Е изкисвам 2/ДВА/ дни в почти течаща вода .... солено не е в никакъв случай .Слагам мъничко сол в подправките в които я овалвам ....

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2015, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 104
Местожителство: Враца
Аз направих 1 кило контрафиле по рецептата с ракията и стана перфектно-
5 дена на простора и 3 дена в хладилника на скаричка пред духалката.
После пак в хладилника, увито в плик 1 ден да отвърне влагата отвътре и готово.
На мен ми харесва да не е солено и затова повече никога няма да заривам в морска сол,
че ставаха ебаси и соленяжите преди.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2015, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
Една елементарна рецепта за осоляване на свинско контрафиле,многократно ползвана от мен ,когато има домашно гледано прасе,разбира се.Купешките пускат много вода:
Филето се оформя добре и се поставя в морска сол в продължение на 7 дни.След това се изкисва под студена течаща вода в продължение на 24 часа,подсушава се,натрива се със счукан чесън,овалва се в чимен,чер пипер,червен пипер /или смляна чубрица/,суши се на проветриво място и след около 20 дни....на дъската. :zauf2:
Повтарям: ПРОВЕРЕНО!
Имам рецепта и за бут по Еленски/също проверена лично/ ,ако има заинтересовани-на разположение съм! :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 06:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2014, 08:06
Мнения: 6
Е има разбира се, какво питаш, давай я веднага :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
Бат Любо написа:
Е има разбира се, какво питаш, давай я веднага :)


Взема се заден бут от средноугоено прасе /120-150кг/.Бутът трябва да бъде свален от ябълковидната става.Може да се направи със сланината,може и без нея.Аз лично я махам.Същият се оформя добре за да няма висящи от него парчета месо.И тук идва най-важното:Сваля се бедрената кост/тази с ябълката/ много майсторски ,посредством тънък и дълъг нож,като много внимателно се прерязва горната става под джолана /тя е равна/ и костта се изважда от бута така,че да се образува отвор,без бутът да е разрязан надлъжно и да виси на джолана.Този отвор се запълва с морска сол и целият бут се заравя в солта.Така престоява 30 дни.След като се извади се изкисва 3 дни под студена течаща вода,подсушава се,пресова се странично за ден -два,полива се със зелева чорба и се окачва на проветриво място увит в тензух или поставен в специална клетка с финна мрежа,за да не могат мухите да достигнат до него.Поливането със зелева чорба не е задължително,но след изсъхването и по бута се образува една благородна бяла плесен,която му предава един по -приятен вид.
В Еленския балкан този бут се консумира на следващата година,когато се заложи пресният.
Това е!

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Последна промяна vtv на 04 Яну 2015, 15:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2718
Местожителство: ''Survivor'' България
vtv написа:
В Еленския балкан този бут се консумира на следващата година,когато се заложи пресният.

Нищо не казваш как и къде се съхранява? При каква температура и влажност?
Имам и друг въпрос; технологията с гасената вар характерна за този регион, къде остана?
И др. въпроси имам ама после.... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2015, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 934
MONI BARONA написа:
vtv написа:
В Еленския балкан този бут се консумира на следващата година,когато се заложи пресният.

Нищо не казваш как и къде се съхранява? При каква температура и влажност?
Имам и друг въпрос; технологията с гасената вар характерна за този регион, къде остана?
И др. въпроси имам ама после.... :D


Няма влажност,няма температура.Няма ги и старите селски зимници,където температурата лятото не превишава +15 гр. и виреенето на мухи е обречено на провал.
Съхранява се на проветриво място,на сянка.
МОНИ,има много рецепти за бут по Еленски,както има много и разнообразни телевизии,затова имаш и много въпроси.Тази рецепта съм я пробвал,работи, и за това я споделям.Основното е месото да се осоли равномерно,да изсъхва равномерно и..........да се консумира равномерно. :zauf2: С вар,заровено в пепел,полято със зелева чорба или съвсем натюр-кой както му е по вкуса.Най-важното е ,че не трябва да се консумира от сам човек! :?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 16:49 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 423
няма ли мезета тази година


Върнете се в началото
  
 
 [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Запрян Ванев и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима