Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 684
няма ли мезета тази година

Прасето още малко :cry: ,та за това!

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 13:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 232
Имам ВЪПРОС : А бе колеги чета днес рецепти за пастърма , бут по еленски и прочие благинки .Навсякъде пише че има голяма трайност до 5 6 месеца . Как го постигат това ? При мен максимум седмица и ...... СВЪРШВА ...особено по тва време ,когато виното е готово :) А иначе разбрах някой истини за осоляването и последващото изкисване :buch: .Оказва се че няма значение колко време ще стои месото в солта ...достатъчно е след това 24 часа изкисване с 2 4 пъти смяна на водата за да стане ТАМАН на вкус /МОЯ вкус/ нито мн солено нито недосолено . Забелязах че след 2 ден месото става на " треска " един вид твърдо .Това е ясен знак че е готово ...... повече време АКО ме мързи или нямам време . Успях да приготвя 10 тина кг с различно време за осоляване ,но с еднакви подправки .Разлика във вкуса няма .... Има само един "проблем" . Има ли го месото има и гости :)
Оказа се че пресоването е само за външен вид ,и докато за суджук е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при монолитно парче месо няма значение . Не ползвам морска сол а най евтината която намеря .Всепак отиват 3 4 кг сол за едно зареждане ....даже се замислям за непрекъснат цикъл ...по време на осоляването се отделя доста вода примерно около 20 % от теглото на парчето месо :( ,но това е цената ....... периодически изливам . А за сега най много вода изтече от бут без кост който взех от метро ....да си напомня да не купувам от там :) ............... Ако някой не е разбрал защо е този пост ... ХВАЛЯ СЕ БРЕ :)

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Хвали се, хвали се ...., после да няма пак: :lol:
hanibal написа:
Има само един "проблем" . Има ли го месото има и гости


Но, пък.... за какво са ни хубавите питиета и вкусни мезета, ако не ги споделиш с приятели, да усетиш насладата по лицата им, да чуеш похвалите от техните уста и да видиш благородната завист в очите им. :prost: :thumbs1:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Имам една вметка по темата:Баба ми навремето когато солеше "нещо"-сланина,зеле или месо-абе каквото и да било,винаги "печеше" солта във фурната.Питал съм и отговора е бил: Аз така си знам от мойта баба.
Мога само да предположа че се прави топлинна дезинфекция на солта,за да не се вкарат зарази някакви. :!:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 77
Местожителство: София
Доколкото знам отнема от влагата на солта изпичането й. Някои слагат по два пъти сол на 12 ч. а с така изсушената - веднъж.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 19:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
hanibal написа:
ХВАЛЯ СЕ БРЕ

Ей,Рене,не се хвали.Ще дойдат немците и ....................................... нанайсе бахур и луканка. :megagrin:
Свинско и телешко осолявам 24 часа със суха сол.Доволно,извлича водата от месото без да става пресолено.Като се има в предвид че,парчетата месо са с дебелина 5-6 см.Вчера заложих пилешко филе с 200 гр. сол на литър.,да видим кво ще стане.
Сега залагам хамсийка,мммммммммммммм,150 гр.сол на литър.Експерименти си правя :) Според мен,осоляването е индивидуално,въпрос на вкус,казало кучето и ;)
Тази вечер менюто е:пържен зарган,печени чушки с чесън,кротмач(кътък)лека вечеря.ХВАЛЯ СА БРЕ! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 623
vnnaidenov написа:
Тази вечер менюто е:пържен зарган,....лека вечеря.ХВАЛЯ СА БРЕ!

Е с този мазен зарган, че и пържен, много лека ще да е.
И ти не се хвали, че веднъж вече ви казах, на два часа път ми е Плевен :)

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 20:48 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
pentcho написа:
този мазен зарган

Ако си тръгнал,връщай се,изядохме го. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2016, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 623
Хамсийката не сте, пък и Мони няма да ме върне :)

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2016, 00:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 232
Ай на минаване през Левски ОБАДЕТЕ СЕ ..... да одим на Мони на гости СИЧКИТЕ да споделим опит да се дегустираме и те така
:)

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2016, 01:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 623
hanibal написа:
Ай на минаване през Левски ОБАДЕТЕ СЕ ..... да одим на Мони на гости

Така като гледам картата, ние от западната част ще минем първо през Плевен, на път за Левски :)
Но с тия мезета дето правиш, не може те уплашим. :prost:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2016, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
hanibal написа:
да одим на Мони на гости СИЧКИТЕ да споделим опит да се дегустираме

Нема проблем, само хапнете нещо по път щото при мен се мези не се вечеря.... :lachtot: :lol:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2016, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Аз ей така леееекичко да напомня, че на срещата опитахме разкошни, тънко нарязани мезета. Майсторите има какво да ракажат ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2016, 23:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 232
Ами да разказват де .... Що мълчат?

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2016, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Пфф, на майтап започна, а се оказа, че се вкарах в голямо приключение и съм леко бесен, най-вече на себе си. :explode: Ама нейсе...
Онзи ден разбрах, че вече съм горд собственик на 1/2 черно прасе, от тия полудивите. Нито имам опит с разфасоване, транжиране, нито пък имам достатъчно фризерно пространство. УжасТ!!! :x
Явно ще се наложи и консервиране чрез осоляване.

Но зад ъгъла дебне... ТРИХИНЕЛОЗА! :shock:

Поразрових из нета, а там пише, че изследване за трихинелоза в София се прави само в сградата на бул. "П. Славейков" 15А, където е Агенцията по храните. Там има и още няколко подобни инстанции. И се прави само в София, за други градове няма инфо. Не ми се вярва това да е единственото място и да няма други лаборатории - частни. Все пак има стотици ловни дружинки, вероятно с хиляди единици отстрелян дивеч, плюс домашни прасета и кой знае още какво.

Моля, ако някой има информация по въпроса да я сподели. Нямам проблем да контактувам с Агенцията по храните, но искам да съм малко по-подготвен за това. Там вероятно ще искат една чанта бумаги с пробата. (Намерих в нета "Наредба за..." Не е истина какви процедури има и какви документи искат.) Няма как да им ги осигуря.
Искам частно изследване на проба, без издаване на сертификат/документ. Но да е достоверно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима