Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 12 Дек 2017, 10:14 Дата и час: 12 Дек 2017, 10:14

Часова зона: Европа/София




 [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 09:12 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6640
Местожителство: София
Да,всеки ветеринар ще ти свърши работа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 157
Местожителство: София
^^ Благодаря, но не е точно така. Двама ветеринари ме пращат да ходя на "П. Славейков". Явно нямат микроскопи или не искат да се ангажират.
Иначе разбрах от св. Гугъл от кои части се взима пробата - диафрагма, междуребрие, мускулатура...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 10:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6640
Местожителство: София
Да прав си..сега се обадих на приятел ветеринар...Първо имат забрана, и второ просто не се наемат тъй като последиците за човек от това заболяване са големи.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2016, 21:51
Мнения: 58
Местожителство: Кричим
И сам можеш да установиш дали има трихини лесно е,а това за ветеринарите...могат да ти свършат работа!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 16:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1933
Местожителство: София
Да, принципно не е толкова трудно и сам да изследваш месото, но също така е лесно, да докараш на роднините си доживотно тегло. С единия мързел рискът няма как да бъде оправдан :warn:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2016, 21:51
Мнения: 58
Местожителство: Кричим
Да така е,не си струва риска прав е админа..с това шега не бива. Само че ако не се изследва месото ще стане зян... :( доста мръвка 1/3 са около 30кг средно тегло


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 17:49 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Правилно!Точно от там се изследва за трихинела!
Месото ти няма да се развали осолявай ,каквото ще осоляваш,другото във фризера.Но задължително го мини през проба!Пробата е елементарна и ще ти вземат най-много 10 лв-дори не вярвам и да е толкова.Ако пробата е положителна месото става за консумация.Става за варене ,печене във фурна и за саздърма.Не се препоръчва печене на скара и правене на филета и луканки ,защото докато установят ,че си заразен със трихинели сигурно ще ти поставят хиляди неверни диагнози.
Направи си пробата и си пий спокойно винцето.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 929
Познавам колеги ловци, изяли едно две диви заразени, яко варене, и после го прави каквото искаш.
Познавам и преболедувал, на който както каза свата, го лекуваха от какво ли не, до като се усетили, подуха го от инжекции. Сега му няма нищо, последици никакви, освен че оставаш преносител за период поне 25-35 години, и трябва да живееш с мисълта, че в теб живеят едни малки калцирани червейчета.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 19:02 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 337
Местожителство: София
Не подценявайте трихинелозата, това не е грип и трайно излекуване всъщност няма, последиците остават за цял живот :datz: , ако я преживееш. http://www.blitz.bg/article/33259
От "икономия" и "мързел" да се инвалидизираш е меко казано не интелигентно. :furz:

:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 272
Flanker написа:
Аз ей така леееекичко да напомня, че на срещата опитахме разкошни, тънко нарязани мезета. Майсторите има какво да ракажат ;)

Нескромно ще си помисля, че за мен става въпрос. Понеже обещах да изпратя рецептата за моето филе"софия", ще го направя тук за да се "облажат" повече съфорумци.
Купува се от магазина парчета контра филе или бон филе. С остър нож се "обезципяват" - маха се ципата, която е много твърда и за нищо не става. В голям съд се изсипват 1, 2 пакета едра морска сол-хубаво е да е на дебел слой, поне 3,4 см. Върху солта се нареждат филетата и се засипват хубаво пак със сол, докато се убедите, че солта ги е обгърнала отвсякъде. Необходимо е за да ги "изпече" солта, т. е. да "извадят" вредните микроорганизми и сока на месото - все пак ще се яде сурово. Аз го държа 48 часа, но и повече да се остави, не е проблем. След това преминаваме към обезсоляването на месото. Вадим от солта и потапяме в подходящ съд с сладка вода. Обезсоляваме пак за 24 часа - приблизително. След каго го обезсолим го пробваме - това ще бъде вкусът на бъдещото ни солено месо. Най - хубаво е да се "резне" някъде по-средата за да установим колко е солено/в средата винаги е по-безсолно/. Според вкуса/солеността/ може да се покисне още , а може и да е таман. Ако ни е "ок" на вкус минаваме към последния етап - овалване в мерудиите. Тук, пак импровизирам. По-принцип трябва да има червен пипер, градинска/ронена/ чубрица и черно пиперче. Аз слагам още: мащерка, босилек, бял пипер, сминдух, кимион и каквото още се сетя. Приготвил съм си един буркан с омесени в него мерудии - много хубаво мирише. В сила са правилата както при правенето на ракия - от хубава пращина излиза хубав продукт. Пробвайте мерудиите и ги направете по ваш вкус. Вадите месото от водата и го овалвате в адската смес и го окачвате на проветриво и хладно място. След седмица почва да се "опитва" дали е готово. Когато е готово, то се усеща. :prost: :prost: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 157
Местожителство: София
Относно трихинелозата. За да завършим.
Благодаря на всички, които се включиха. Никакви загуби не са по-големи от риска да пипнеш тая коварна гадост. Не съм си и помислял да заобиколя изследването.
Вчера, като писах, се бях стреснал от тая Инструкция:
http://babh.government.bg/uploads/File/ ... hinela.pdf
Пълна идиотия, относно информация, документи и пр... Нямаше как да ги набавя.

Но се оказа доста просто. Национална ветеринарномедицинска служба на бул. Пенчо Славейков 15А в София. Телефонът на приемната е 02/ 953 0526. Звъннах. Хората ми казаха да донеса проба. 12 лева. Никакви документи не искат. Дори ми обясниха от кои места да взема проби.
Това е...
Благодаря ви още веднъж. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 01:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 157
Местожителство: София
Само да докладвам: Сагата с черното прасе завърши - изследването е отрицателно, става за ядене.
Какъв финал обаче... :D
Пробата отиде да даде жената, с която делихме прасето. Да, ама взела малко парче... Върнали я. Обяснили ѝ от къде, как, колко да вземе... Тя обаче, за по-сигурно, малко по-късно, паркирала колата пред Ветеринарната служба с цялото прасе в багажника. :D Убедила доктора, че трябва лично да вземе пробата и го завлякла до колата. :D
Изслушала лекция кое, какво, къде и как... И така. Отзивчиви се оказали хора. :)

Във връзка с темата: При добро изпичане трихинелозата не е опасна, но при осоляване и при варене - определено има риск. При това, няма значение дали е домашно, полудиво или диво прасе. Като всеядно, винаги може да е хапнало някоя мърша. Например, мишка може да проникне и в домашна кочина. А както се оказа, изследването е достъпно. В София го правят на мястото, посочено в предишния пост. Разбрах, че има и регионални служби на доста места. По-горе, колеги посочиха и други варианти. Така че, не рискувайте!
(Полезно инфо: Проба се взема само от мускулатура. Най-добре от диафрагма, но трябва опит. Иначе същите резултати дава и месо между ребрата, джолан и бут. Минимално количество за изследване - 60-100 грама.)

А за черните прасета сигурно трябва да се отвори специална тема. Страхотно месо и сланина! Нямат нищо общо с обикновените прасета.

Наздраве и честита Коледа! :zauf2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2017, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 681
Местожителство: Пловдив
jiwano, малко късно, но е ред да ти благодаря за рецептата ;) Днес бе ден за дегустация :megagrin: Според мен се получи доста добре, може би осоляването бих намалил на около 24 часа. При 48 часа дори за мен се получава маалко по-солено (а при теб беше много добре) и се вдига разхода на вино и пиво. Като цяло съм повече от доволен, особено предвид факта, че досега правих предимно кайзеровани мезета.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2017, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 347
Тези от Славейков 15А прогресивно затъпяват, хептен изкукали :? :D


Върнете се в началото
  
 
 [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kestrel, Orel, vtv и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима