Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 15:08 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
най вероятно :) месото е сурово все още ,ако е третирано пет шест дни само
това е мое мнение но аз го предпочитам така обработено


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
borisgp написа:
Другото за съхненето, съхне по бързо от външната част и от вътре е по-мека незнам как може да се направи така, че да съхне равномерно.

С един приятел стигнахме до извода, че явно трябва половината от денонощието (по избор) месото да е затиснато с тежък предмет, а през другата част да се ветрее. По този начин, водата в сърцевината на месото ще избива навънка.
Мен друг въпрос ми се върти в главата. Защо аджеба, трябва да се обезсолява 24 часа, а не се осолява 1 ден по-малко? :? Например: ако трябва да се осолява 7 дни, а 1 да се обезсолява, не може ли да се осолява 6 дни, без да се обезсолява? ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
stanilabg написа:
borisgp написа:
Другото за съхненето, съхне по бързо от външната част и от вътре е по-мека незнам как може да се направи така, че да съхне равномерно.

С един приятел стигнахме до извода, че явно трябва половината от денонощието (по избор) месото да е затиснато с тежък предмет, а през другата част да се ветрее. По този начин, водата в сърцевината на месото ще избива навънка.
Мен друг въпрос ми се върти в главата. Защо аджеба, трябва да се обезсолява 24 часа, а не се осолява 1 ден по-малко? :? Например: ако трябва да се осолява 7 дни, а 1 да се обезсолява, не може ли да се осолява 6 дни, без да се обезсолява? ;)

Солта гони кръвта от месото, после се изкисва до желаната соленост.Ако не се изгони кръвта от месото, то може да се развали или граняса.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 18:06 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
в месото не може да е останала кръв ,ако животното е заклана и обработено при нормални и обичайни условия . :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
ika написа:
в месото не може да е останала кръв ,ако животното е заклана и обработено при нормални и обичайни условия . :)

Не искам да споря за очевадни неща,просто пробвай с едно /обработено при нормални и обичайни условия/ месо и ще видиш как саламурата ще почервенее.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 13:21 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
не не не става въпрос за спор в месото остават сокове ,което много хора го бъркат с кръв :) солта изсушава/изпича/ месото
когато правиш един стек полусуров в него остават сокове а не кръв ...соковете на месото много наподобяват на кръв в месото но не е кръв. кръвта изтича при клането на животното и остава в определен процент в някой вътрешни органи .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
А защо тогава тези сокове потъмняват след като се сготвят хмммм аз винагу съм си мислел, че е кръв ако успееш да ме убедиш, че са сокове ще преодолея най-големия си пропуск "Стек"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 08:47 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:) най простият начин е да свариш един литър кръв и един литър сокове от месото и да видиш ,как се променят двете вещества след термичната обработка :)
яжи си и се наслаждавай на сочна пържола или стекове ..


Последна промяна ika на 10 Дек 2012, 10:01, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
А как бихте ме посъветвали да премахна лошият дъх от дивото месо ?

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
chicholyubo написа:
А как бихте ме посъветвали да премахна лошият дъх от дивото месо ?

Ако имаш в предвид дърто диво прасе;Нарязване на дребно месото и изкисване в оцет вода може и малко вино, поне едно денонощие на студено .
Пс И пак се усеща дъх, вече с подправките се коригира. :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Киснене във вода и оцет, ама няма как да си го сготвиш като с пиле с картофи :) дивото си е диво на мен лично много ми харесва всякак и на луканки и на фурна и на пастърма :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Пастърма и луканка ще правя и за това питам.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
chicholyubo написа:
А как бихте ме посъветвали да премахна лошият дъх от дивото месо ?

Сърнешкото няма лош дъх,ако е прасе,само подправките ще свършат работа


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Дадоха ми малко ярешко и съм решил да го осоля. В нета разнобоят относно времето за осоляване е огромен - от 24 часа до 20 дни. За сега съм решил да го държа в саламура 7-10 дни, освен ако не ме посъветвате друго, ама от личен опит с ярешко да кажете. Не искам да е много солено, въпреки че към пастърма отиват нещата. И в крайна сметка, времето за осолявене не зависи ли от дебелината на филетата?

И още нещо да попитам. Така или иначе ще се занимавам, та сигурно ще купя и малко свинско или телешко и с него да се пробвам. Може ли да осолявам различните меса в един и същи съд и саламура? Почти съм сигурен какъв ще е отговорът, ама... все пак.

И последно. Чимен и сминдух едно и също нещо ли е? В нета данните са диаметрално противоположни. Ако са различни неща, къде да търся чимен, че нещо не съм го виждал по магазините. Или има и друго име?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 21:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Не е едно и също...имам и две подправки смляни...дори и в този си вид са доста различни...и на вид и на вкус...едното отива на зеленикаво , а другото бял прах)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, Feel free, msergiev, student и 29 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима