Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
И тоя чимен от магазина ли си го доставяш? Зърна, стрито, прах? Какво представлява?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 21:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
да...последно от Хит го взех стрито на прах

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Qui-Gon Jinn написа:

И последно. Чимен и сминдух едно и също нещо ли е? В нета данните са диаметрално противоположни. Ако са различни неща, къде да търся чимен, че нещо не съм го виждал по магазините. Или има и друго име?

Днес си купих от 'метро' подправка на MERCURY FOODS за пастърма http://mpp.bg/index.php?page_id=3111&show=30500
и за суджуци http://mpp.bg/index.php?page_id=3111&show=30501
не знам може да ги има и в други магазини....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 23:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Мерси и на двама ви. :)

Няма ли някой мнение за осоляване на различни меса в обща саламура? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 09:29 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
http://tealandbg.com/index.php?main_pag ... 0%B5%D0%BD

не осолявай в един съд различни видове месо ,моят съвет е направи първо сухо осоляване поне 7 дни и после поне толкова в саламура и после обезсоляваш,притискаш и третираш с подправки и сушиш ... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Благодаря за линка и съветите. Предполагах, че всеки би отговорил да не се осолява различно месо в един съд. По убедително щеше да е, ако се каже и защо. В силно солената и студена среда месата едва ли ще обменят аромати и вкус. А за друга причина не се сещам.

Нов проблем! :explode:
Не мога да намеря селитра. Първо отидох в аргоаптека (на "Вардар"), където ме убедиха, че такива неща не се продават в агроаптеки. Предлагаха ми амониева селитра, ама не става. Имало било по супермаркетите при подправките. Има - дъръжки! :x Обиколих Кауфланд, Била, Лидъл, ЦБА и Фантастико. Не са и чували даже.
Някой, ако има идея или инфо, моля да помага. Само не ме пращайте в някой интернет магазин, че нямам време. Утре осолявам. Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2012, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Е те в една чиния , а пък няма да обменят мирис , вкус и т. н!.Виното е в отделен съд , а сложи нещо друго до него -кис. зеле , нафта , не в не го , и дали няма да се промени тотално :klugscheisser: Просто не може на едно и също място да се осолява месо от различни видове животни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 09:11 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
въпреки ,че не харесваш моите съвети ше си позволя да ти кажа,че претесненията ти са излишни относно силитрата :) не е нещо без което не може ,дори е за предпочитане да липсва за заместител използвай до 2 гр захар ,хубав коняк дори и витамин С . успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Може и да го пише по дебелите книги,
но не виждам основателна и неотложна причина
от друго освен сол и пипер, на парче месо и сланина,
което ще свърши най-късно до Нова Година!!!
А?! Добър ли съм, а ? :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 10:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
така де НГ..но аз например харесвам месото да е червено...а не да посивява в периферията...,а без селитра това няма как да стане...лично на мен ми дреме за селитрата,мога да я ям с лъжица :megagrin: сравнена с гадостите на работата ми ,селитрата ми идва като роза))))
Qui-Gon Jinn написа:
Предлагаха ми амониева селитра, ама не става..

Защо бре...аз такава ползвам...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
така де НГ..но аз например харесвам месото да е червено...а не да посивява в периферията...,а без селитра това няма как да стане...лично на мен ми дреме за селитрата,мога да я ям с лъжица :megagrin: сравнена с гадостите на работата ми ,селитрата ми идва като роза))))
Qui-Gon Jinn написа:
Предлагаха ми амониева селитра, ама не става..

Защо бре...аз такава ползвам...

ilu6a не се майтапи с тези неща, че някой наистина ще сложи ''амониева селитра''/тор/
и ще станат големи бели. :shock:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Абе чак големи бели няма да станат от 1-2 грама, ама аз предпочитам да го намажа с кашичка от чесън и сухи подправки и няма сиви крайчета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 11:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
ilu6a не се майтапи с тези неща, че някой наистина ще сложи ''амониева селитра''/тор/
и ще станат големи бели. :shock:


Не бе,аз сериозно...и при това от край време...една на топчета такава..колко пък да съм изял до сега...има няма 30-40грама)))
Поне на децата не давам,ама от гледна точка сурово месо да не ядът....
Май съм пообъркал яката...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2012, 11:09 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
чесън и чимен задължително +подправки по вкус. когато месото първо е подбрано правилно,почистено от жили,ципи и ОСОЛЕНО, и узряло достатъчно дълго време всичко си е наред . все пак си правим продукт,който да е чист от химикали ,лично мнение :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Селитра в София няма, тва е положението! :x Не си губете времето да търсите на обичайни места. Изръчках всичко - аптеки, аргоаптеки, ветеринарни аптеки, хипер- и супермаркети, пазари - НЯМА! В "Технополис" не търсих, ама... :megagrin:
Днес се сетих, че преди години попаднах случайно на една фирма, някъде из Северната промишлена зона, за колбасарски консумативи, където продаваха включително и "пушек на прах" :o , ама убийте ме, не се сещам къде точно беше. Споменава се в нета за някакъв магазин до Централни гробища и за някаква база в Казичине, ама не`ам нерви вече. Писна ми, без селитра ще са.

Впрочем, мръвките вече киснат в сол, ярешкото - сухо осолено, свинското - в саламура. Поне 10 дни ще е така, после ще видим какво ще ми скимне. Новата година е голям дразнител да мина по по-кратките срокове, но... имам още няколко дни да наблюдавам процеса и да реша.

ika написа:
въпреки ,че не харесваш моите съвети ше си позволя да ти кажа,че претесненията ти са излишни относно силитрата :) не е нещо без което не може ,дори е за предпочитане да липсва за заместител използвай до 2 гр захар ,хубав коняк дори и витамин С . успех

ika, не съм казал такова нещо. Даже благодаря, че даваш идея за заместители. Що да не сложа малко витамин С сега. С хубав коняк ми свиди да го черпя. :D
Просто смятам, че не всичко написано трябва да се прилага буквално, а да има малко конкретика и творчество. Например, от ярешкото ми се получиха 3-4 парчета съвсем тънички, под 1 см. Ами, нужно ли е да стоят осолени толкова, колкото и дебелите. Според мен - не. По-бързо ще се осолят. И още, днес размествах парчетата, както навсякъде пише - горните отдолу и обратно. И резултатът беше, че се прецаках. Хубаво си бяха покрити и със сол отвсякъде, пуснали си сока, покрити... И като ги разместих, не могат да се нагласят както бяха и щръкнаха отгоре. Трябваше да посипвам още сол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mitkom, rbalex и 20 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима