Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2012, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ika написа:
и защо да използваш готови подправки ???? тук има толкова добри рецепти ,избираш си една ,купуваш си подправките и си ги смилаш в момента в който ще омесваш или овкусяваш месо или кайма ,това е най добрият за мен подход. имаш база,ако нещо ти е в повече или по малко за следващият път си го коригираш и най важното знаеш какво си сложил.

И аз съм на това мнение, но Джадая търсеше чилска селитра Е252, въпроса беше друг...... :!: :buch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2012, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Да, да! Точно. Ама вече не търся и не съжалявам, че не намерих. Даже ме е яд на мене, че толко време обикалях тъпо и упорито.
Убедихте ме, че може и обикновени неща да заменят селитрата. (Ся се сещам, че забравих за витамин С.) Току-що прегледах мръвата и изобщо няма следи от посивяване или гаден вид за сега...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2012, 08:38 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
посивяват им 20 годишните замразени меса,когато си подбереш добро месо и си го направиш с мерак и си го изядеш с обичани хора и верни другари ..винаги ще ти е вкусно ..наздраве и да почерпиш :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2012, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Ще почерпя виртуално с някоя снимка по натам. :) Сега няма какво да показвам още. След едноседмичен престой в сол, днес сложих ярешкото в саламура.
На свинкото (купешко е впрочем, не знам колко дърто, но се надявам да не е) едва днес ще сложа малко червено вино, че се замотах тия дни. Мисля, още няколко дни, да му стига.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
СПЕШНО съвет!!!

Днес 14-тия ден изтече и извадих свинската мръвка от саламурата. Мислех да не я изкисвам, щото някъде четох, че не е нужно, ама като опитах, соленичко ми идва. И волю-неволю по обед я сложих на леко теКУща вода. След около 3 часа и нещо я пробвах, чувствително обезсолена, но не съм сигурен дали не е само илюзорно. Тоест, по-навътре в парчетата още да е солено месото.

Чудя се, дали 6 часа примерно ще са достатъчни за обезсоляване, защото утре настъпва вече празничната суматоха и хич не ми се занимава и с това.
Хайде, ако има някой да каже до към 18:00 часа, че да знам какво да правя...

Гледам по-напред в темата ika настоява за 24 часа обезсоляване, ама то нейните рецепти - хубави, но все с дълги срокове. :) Борис киснал 6 часа само... Мисля си, като е било в саламура, не става ли с по-кратко изкисване?!

Иначе ярешкото го държах първо в сол, после в саламура (7 + 7 дни) и сега е отровно солено. Него ще го кисна поне 24 часа, но като гледам как се очертава програмата сигурно ще отидат и 36 часа.

Абе, и да се проваля, няма страшно - кучето и то човек! :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Добре ме подсети, че бях забравил! И моето е за обезсоляване вече. Аз също го държа 24 часа в хладилника и чат-пат сменям водата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Класическата рецепта е 6 дни в сол на дървена скара, 6 дни в саламура 180гр. сол на литър вода и 24 часа обезсоляване. Става идеално на сол.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Това "180гр. сол на литър вода" за пръв път го виждам. И в тукашните рецепти и из нета. Да не е 80 гр.?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Рецептата е от една много стара книга "Домашно консервиране". Намерих я и тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=3618.30

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Е, ама това е за пастърма. Аз на нещо като пастърма само ярешкото правя, за това него само в сол го държах първата седмица.
А свинското си го представям повече като... знам ли как се казва. :D

Ама свърши вече, извадих го от водата, сега отцеждам и по нощите ще го подправям и стягам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2012, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
Тия стеги отдавна не ги бях ползвал. :D

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2012, 01:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Аз по тази рецепта само свински рибици съм правил. Не стават много солени.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 16:50 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0747.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 16:55 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0734.jpg
ето и филетираното месо.Рибица нарязана на четири ,парче врат и св.гърди (по нашенски казано осмянка) :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 16:59 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Това е и крайния резултат.Този път го правих по метода на мокрото осоляване за 4 дни и след това част от месото опуших ,а друга поръсих с подправки,


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 192 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n, shubarkov и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима