Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колеги, сдобих се с 25 кг обезкостено козе месо. (Бабата реши да ликвидира една ялова коза)
Чудя се какво да го правя :datz:
Засега везните клонят към купуване на още 20 кг. свинско и да ги смеся и направя наденици/суджуци.
Някой правил ли е подобни и ако да - някакви предложения за подправки, пропорции и т.н.
Създърма не ми се прави, че малките не я ядат, а иначе видят ли суджук - гледаме филма "По следите на безследно изчезналите (суджуци)"
И още един въпрос - от къде по дяволите да си намеря фунийка за машинката за месо 32-ри номер, както и шайба и ел.двигател ?
Че нещо не ми се върти на ръка 50 кг. месо два пъти.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Фунийка си намерих, за шайба нямах късмет, но попрочетох туй онуй, та ми стана ясно че без стругар няма да мина - ако се хване директно на шнека шайбата, щяла да се износи бързо силиконовата втулка, та трябвало да се направи външно захващане с лагер и гнездо за него.
Видях и вариант за въртене с дрелка, мога да го пробвам поне.
И накрая пак с въртене на ръка ще е то, ами ...
Трябвало оборотите на шнека да са около 60-80 в мин. - тогава мелела най-добре, а двигателя трябва да е мин. киловат .

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
A защо се мъчиш с глупости?Хвърляш месото в багажника и отиваш в някой магазин който си има транжорна отзад и мелиш.Даже от тях ще можеш да си купиш и свинско и сланина ако нямаш.Отделно че може и да те посъветват в какви пропорции да го направиш а не на око.Машините са им изключително мощни и 40-50кг. ще ги мелнат за минутка докато се обърнеш.Преди така се мъчих да меля домати за сок като идиот на ръка или с бормашина с една малка домашна машинка, скоро намерих една голяма професионална срещу заплащане.За 2-3лв смилат и изцеждат 40кг домати като прекарват два-три пъти и съм готов за няма и половин цигара.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 15:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Пък и ще си запазиш всички пръсти...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Съгласен, ама трябва и да се пълнят в черва.
А и нали тук сме се събрали все хора дето искаме нещо наше си да си направим.
Аз и бирата мога от магазина да си я купя, както и уискито, ама суша ли суша малц ...
Машината ми е 32-ри номер - доста е голяма, само 1 кг. месо влиза докато завърти. Аз я бях взел за мелене на мокър малц, ама си намерих друг вариант и така си стои. А и като почнем да се занимаваме с месото - току виж и виното и ракията намаляли :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Уиски и бира са друга бира :lol:
Има тук покрай нас едно село в което и такива услуги има.Носиш си месото и сланина и ти мелят и пълнят в черва или в тези другите работи дето приличат на черва ама не са.Имат си червен пипер, черен, кимион и всякакви подправки.Слагат ти каквото си искаш или ти предлагат това и това пък си решаваш сам.Самото мелене и пълнене по никакъв начин не е в противоречие с "домашното" мезе както и роненето и отделянето на чепки на борсата с производството на домашно вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Здравейте колеги и за много години!
Виждам, че от известно време се появяват теми свързани с мезетата, но ми прави впечатление слабата подготовка по тези теми за разлика от основните във форума. Много странни рецепти се появяват, но няма да ги коментирам.
Намесвам се само за да не се развали толкова козе месо.
По принцип от козе месо става много хубава пастърма( особено от бута) , но относно суджука от козе - козето месо има специфична миризма, която доста хора не приемат, за да се избегне това е необходимо месото да се почисти максимално от мазнините, особено тези който са повърхностно разположени, както и от сухожилията и обвивките на мускулите( по - големите ). Добре е да се смеси козето месо със свинско ( по - мазно , гърди например) в съотношение 60/40 и около 1 кг. сланина на 9 кг. от смесеното месо. Сланината ако е прясна се накисва за 24 ч. в студена вода. Месото се нарязва на късове 4-6см. и се оставя да се отцеди за 24ч. в наклонен съд. Преди смилането месот се наръсва със смес от(за 1 кг. месо) :
1. Сол 22-25гр.
2.Черен пипер 8-10гр.( ако е прясно смлян 8гр.)
3.Червен пипер 2-3гр.
4.Кимион 8-10гр.( ако е прясно смлян 8гр.)
5.Бахар 2гр.
6.Захар 5 гр.
7.Селитра 1гр.
8.Чесън 1/2 скилидка.
Цялото козе се смила два пъти първи път през едра решетка(6-8мм) и втори през ситна 3-4мм., две трети от свинското също се смила два пъти, а останалите една трета и сланината един път през едра решетка.
След смилането сместа се залива с 75-100мл.вино на 1кг.месо и 25гр. коняк на 1 кг.(по-желание, може и друг концентрат, концентрираният алкохол убива миризмата на козето и овчето месо) и се размесва.
На следващият ден се пълни в черва и се закача за сушене след 2-3 дни се валира 3-4 пъти през ден.
За смилането най добре е да си купиш електрическа мелница за месо към която има и приставка за пълнене- продават ги в в големите вериги и са на прилични цени 100-180лв. Десет кг. ме3со се смилат за 20-30 мин. пълненето става също сравнително бързо след като добиеш опит.
Рецептата е изпитвана многократно, но всичко е въпрос на вкус.
Приятно хапване и наздраве.
Приятно хапване

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Благодаря !
Аз това и съм подготвил да направя, макар и не с толкова много подправки.
След поочистването на козето , то излезе 22 кг.
Вече е подправено със сол, червен, чер пипер и кимион и си чака съботата когато ще се занимаем с него.
Днес ще купя още 15 кг. свинско месо , ще го подправя и него, та да е готово за в събота.
Довечера ще смеся и козето с алкохол, както съветваш. Да видим какво ще стане. Тъкмо имам един зърнен дестилат за уиски, който леко удря на загоряло. Иначе е доста приятен за пиене.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
За Алкохола е сигурно, но не поемам отговорност за загорялото, да не се умирише суджука на загоряло, че няма оправяне.
Задължително сложи, захар и селитра за да имаш хубав червен цвят на суджука в противен случай става много тъмен, а от друга страна и двете са консервант.
Успех!

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ilu6a, vesko11 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима