Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Рецепта за чорба
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 16:39 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте колеги!!!
По тия празници се оядох на мазнотийки и доста се освиних :) .Така че с радост ще приема рецепта за чорбица,по възможност постна.Смятам да си направя една диета :megagrin: :megagrin: :megagrin: .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=312-krem-supa-ot-tikva#axzz1jj9Nc8Or
Изображение
Отдавна се каня да я пробвам, понеже имам много излишна тиква. Предполагам ще е хубава.
Иначе в момента се "тровим" с една пача чорба от уши и крака с чесън и хрян, гоним болестите ...
и клиентите ...
:megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Клин чорба
1 стрък праз лук
2-3 листа кисело зеле
1 ч.л.червен пипер
1-2 щипки черен пипер
1/2 ч.ч. ориз
1л. зелев сок
1л. вода
4-5 с.л. олио
1 суха люта чушка
Задушаваш в тенджерата ситно нарязаните праз и зеле, с олиото. Добавяш червеният, черният пипер и водата. Когато поомекнат зеленчуците, сипваш ориза. След 10 минути, добавяш зелевият сок и след още 10-15 мин. е готова( съотношението вода-зелев сок зависи от това колко е солен и кисел сока, а количеството от това колко гъста искаш да е чорбата). Сервира се поръсена с препечената и стрита люта чушка, дебела филия ръчен хляб, и задължително чашка домашна ракия.
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 14:25 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Чорбата на ivobal ще я пробвам още довечера и ще пиша за резултата.Ние правим само зелева чорба с праз ,олио и стрита люта чушка но без да варим.Много върви като антимахмурлин :megagrin: .Аз съм я кръстил супа"Бисмарк" :megagrin: ,да звучи по интелигентно :megagrin: и по престижно :megagrin: .Какви са тия селски изрази"зелева чорба" :megagrin:
А чорбата на victoryvt ще направим в събота или неделя като си взема тиква от село :megagrin:
Благодаря за рецептите!!! :prost:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Свате, аз не съм я пробвал още, просто се чудех какво да правя тиквите, че само на тиквеник не вървят.
Дано да е хубава, обещавам и аз да я пробвам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 16:01 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Мойта жена пече тиквата смесена с парчета ябълки,орехови ядки и плодовете от компота/децата изпиват сока ,а плодовете остават/-става супер.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Алоооо, аз в Ракията ли съм или в бг мама :? :lol:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Тук е бг татю, бг тъст, бг зет... :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 18:48 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Чорбата със зелевия сок и праза е супер!!! :cooler:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 19:11 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
Това е любимата ми зимна чорба, даже и сега имам от нея. Ноооо, със сланинки ;) И да ви кажа никак не накъртва сланинката - зелевата чорба уема мазнината. Пък какво мезе е - мале, мале :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2012, 21:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Риба 2 или 3 ,4,5 вида..нещо без кости,нарязано на подходящи парчета,малко дивисил..
2 литра бяло вино -хубаво!!!
бели люти чушки на вкус(може и червени)...зехтин
Кипва се за 20 тина минути отпенва се...-ТОВА Е .
Подходящо както за вечерта с гроздов дестилат ,така и за сутринта...с бира )))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2012, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
:2thumbs:
Рибената и аз много я тача. И вярно е най-добра когато има различни видове риби - ако може и морска и речна.
Аз й слагам и малко сезонни зеленчуци - моркови, червена чушка, също и лук на дребно. Когато се свари рибата я вадя и докато истива слагам в бульона зеленчуците да се посварят, както и една малка чашка ориз, след това обезкостявам рибата и я връщам обратно. И други подправки носи, не само дивисил, целина също - особено ако има прясна.
Отделно може да си забъркаш в една малка купичка - чесън смачкан, хрян, лют пипер или ако е сезон - люти чушки накълцани и оцет.

Сега обаче е сезонът на една друга чорба - от свински уши и крака - пача чорба.
Прави се както шкембе-чорбата, и също така се яде с чесън,хрян и оцет и лют пипер естествено.
2 уши и 2 крака след обработка с един пистолет за горещ въздух (650 гр.) и остъргване с нож, се сваряват за час, час и половина в 5 л.-ва тенджера с 3-4 л. вода, като изври се долива. После се вади месото и се чака да поизстине. През това време се прави запръжка в тиган с малко мазнина , брашно, червен пипер. Добавя се от бульона и се бърка, после се връща обратно. Нарязва се пачата на късчета и се връща в тенджерата. Прави се и застройка от 5 лъж. кис.мляко, 2 яйца в купа. Сипва се по малко от горещия бульон, докато стане достатъчно количество и се връща обратно с бъркане. Капака не се слага докато не поизстине малко, иначе се пресича.
По времето на варенето на пачата слагам чер пипер на зърна, 2-3 даф. листа, 3-4 зърна бахар. После ги махам, че иначе се мръщят лапачите. :)
Много върви с кисело зеле на салата - олио,червен пипер и малко от сока на зелката !
Ха наздраве !
(Опа, то било сутрин :) )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима