Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 09:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Туй бялото сол ли е ?
Малеее, после трябва да давам обяснения на личния лекар :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
:) ами ако питаш за бутчето сол е. 45 дена ще седи така и после на проветриво :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
mirix написа:
:) ами ако питаш за бутчето сол е. 45 дена ще седи така и после на проветриво :)

Бута вариш ли го преди осоляването? ще можели рецептата да споделиш :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
MONI BARONA не пресен бут и осолявам обилно (отидоха около 3 кг. сол). Да е покрит целия и понеже все още е топло съм го сложил в хладилника на зеленчуковия рафт :). 45 дена трябва да стои така в солта. Сега като позахладнее ще направя едно кафезче и ще го закачам навън , ако има нужда се добавя още сол да може да е покрит целия. Ако не се развали при някакви неблагоприятни обстоятелства, се оставя така да зрее до февруари- март и после на парчета и във фризера. Рецептата ми я каза един познат (ако може да се каже рецепта) , той си прави няколко години вече "Бут по еленски".
Аз за първа година правя и ще видя какъв е резултата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 15:06 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а това нещо преди да се закачи да съхне не се ли обезсолява. това голямо парче месо с кокал дали ще се осоли добре ,не му ли инжектираш солен разтвор около коста


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Колега дай рецепта за тоя бут :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 19:32 
Offline

Регистриран на: 25 Фев 2010, 21:36
Мнения: 53
Местожителство: ХАСКОВО
Кое джоланче е по добро за фурна предно или задно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 21:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Мисля, че задното е по-добро

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
borisgp няма рецепта :), яко сол 45 дена и после се измива, съхне докато се стопли къде към март месец. Цял бут с кожа покрит обилно със сол- това е


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 13:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
При еленския бут...както и при Хамона коста се отделя...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 13:57 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
При осоляване и сушене на свински бут( винаги заден) задължително се отслоява на едно две места мускулатурата от бедрената кост с тънък дълъг нож и се натъпква сол.това се прави тъй като най лесно месото гранясва покрай костта.
Никакви кости не се отделят, при оформянето на бута се стремят да се направи максимално малък и гладък разрез и да се запази целостта на кожата.

ПП По горе мисля, че прочетох да се купува селитра от агроаптеките( амониев нитрат), това е недопустимо има си селитра( чилска селитра - калиев нитрат) за консервиране, но мисля, че от EU я забраниха и сега трудно се намира.

:prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 14:01 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
селитра много трудно се намира ,но не смятам,че тя е толкова фатална ,макар,че запазва цвета но си е химия и затова никой да не съжалява,че му липсва :)
аз около Коста инжектирам концентриран солен разтвор ,което при мен дава добри резултати .
не бързайте да вадите месото от солта нека узрее добре ,минимум 25 дни .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 15:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Orel написа:
Никакви кости не се отделят, при оформянето на бута се стремят да се направи максимално малък и гладък разрез и да се запази целостта на кожата.

ПП По горе мисля, че прочетох да се купува селитра от агроаптеките( амониев нитрат), това е недопустимо има си селитра( чилска селитра - калиев нитрат) за консервиране, но мисля, че от EU я забраниха и сега трудно се намира.

:prost2:

Вярно за костите...заблудил съм се:
http://www.jamonia.com.ua/doc_1_14.htm
чилийската селитра не беше ли с формула nano3...демек натриев нитрат а не калиева...
Според мен няма разлика откъде ще се купи...се е тор))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 15:59 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Вярно натриев нитрат е , а калиевия мисля, че беше бразилска или норвежка, вече нямам спомен, но тези които се продават за хранителни цели са по пречистени, докато в агроаптеките си продават обикновен тор и мисля, че не е с такава чистота, освен това е и много едро смляна.
Селитрата запазва розовия цвят на месото и подпомага консервацията ,основно се използва в луканки и суджуци, по рядко в цели меса.
:prost2:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Ползвам си старата рецепта, която ми е казал приятел и вече 3-4 години си прави и е доволен човека, 1929 година да не мислите, че в качетата са слагали селитра. Пълни се качето със сол бута се затиска и после виси на прохладния балкански въздух.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: beff и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима